Windows Sidepanel

GUIDE: Det finnes alt hundrevis av miniprogrammer til Windows Vista. Her får du vite mer om Windows Sidepanel og de beste gadgetene. (Publisert første gang februar 2007)

Publisert
Sist oppdatert

Vi fortsetter vår gjennomgang av programmene i Windows Vista, og i dag er turen kommet til Windows Sidepanel. Dette er i praksis et panel til høyre på skrivebordet i Vista, som inneholder miniprogrammer som utfører en bestemt handling. Miniprogrammer er den offisielle oversettelsen av "gadgets" i de norske utgavene av Windows Vista, og Sidepanel er oversatt fra "Sidebar".

Selvbestemt innhold

Du bestemmer selv hvilke miniprogrammer som skal ligge i Windows Sidepanel. I utgangspunktet kan du velge mellom elleve forskjellige, men flere kan lastes ned gratis fra nettet. Programmene kan ligge i selve panelet eller løst på skrivebordet, delvis gjennomsiktige, og gjerne på toppen av andre programvinduer.

Windows SidepanelDe elleve miniprogrammene som allerede ligger som standard i Vista er en kalender, klokke, kontaktregister, notater, prosessmåler, valutakalkulator, RRS-leser, bildepuslespill, slideshow, børsinformasjon og værvarsel. I miniprogram-galleriet finner du også en lenke til Windows Live Gallery, hvor det i skrivende stund finnes i underkant av 700 miniprogrammer som kan lastes ned og brukes gratis. Få er dessverre på norsk, men fungerer heldigvis fint selv om du har norsk Windows Vista.

Bruker du Windows Vista?

(Avsluttet)
Ja!(52%) 1659
Nei, og har ingen planer!(29%) 909
Nei, men jeg vurderer det(19%) 595
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


I tillegg kan du oppleve at det dukker opp nye miniprogrammer i galleriet etter at du har installert et større Windows-program. Nero er blant dem som inkluderer en egen DiscCopy-gadget i installasjonen av sin siste utgave av sin suite med CD/DVD-brenneprogrammer.

Så er det bare å dra og slippe miniprogrammer til panelet ved hjelp av musen. Du kan også sortere dem på samme måte, eller lukke miniprogrammer du ikke bruker, for så å hente dem tilbake igjen fra galleriet når du trenger dem.

Vista sent ute?

Ideen med å samle miniprogrammer i et eget panel er slett ikke ny, og det finnes en rekke tilsvarende løsninger både for Mac og tidligere versjoner av Windows. i Mac finnes for eksempel Dashboard, Yahoo! har sin Widget-løsning, og vår egen nettleser Opera har også innebygd gadget-støtte.

Microsoft har fått kritikk for å kopiere denne funksjonaliteten fra andre, men faktum er at Longhorn (kodenavnet for Vista under utviklingen av operativsystemet) har hatt denne løsningen siden september 2002, før både Dashboard og Yahoo! Widgets så dagens lys, skal vi tro Wikipedia.

Her er våre miniprogram-favoritter!

Les også:
Tips: Lag dine egne miniprogrammer
Guide: Windows Fotogalleri

Har du noen andre gadget-favoritter? Bruk debatten under!

[Ugjyldig objekt (debatt)]


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer