Windows XP - sikker som banken?

Microsoft har lagt ved tre verktøy i Windows XP som de mener vil gjøre operativsystemet immunt mot interne og eksterne trusler.

Publisert

System Restore, Remote Desktop & Assistance og Internet Connection Firewall er uansett verktøy du tidligere var nødt å anskaffe deg på andre måter. Nå blir de altså standardfunksjoner i Windows.

System Restore

System Restore er blitt enklere å styre.
System Restore er blitt enklere å styre. Vis mer
XP lager automatisk et snapshot av PC-oppsettet ditt før ny maskinvare installeres.
XP lager automatisk et snapshot av PC-oppsettet ditt før ny maskinvare installeres. Vis mer

System Restore ble først lansert med Windows Me i fjor, og går ut på at du kan lage såkalte "snapshots" av filer og systeminnstillinger på PCen din før du for eksempel installerer et nytt program eller nye drivere til maskinvare. Hvis installasjonen går skeis kan du enkelt gjenopprette PCen din til den tilstanden den var i før før du foretok installasjonen.

Kritikerne har hevdet at du ikke i tilstrekkelig grad har kunnet kontrollere hvordan System Restore skal fungere på PCen din, hvilke partisjoner som skal overvåkes osv. En annen del av kritikken har gått på at System Restore i enkelte tilfeller har hemmet PCens ytelse. Muligheten til å slå av funksjonen har ligget der, men den har vært svært godt skjult under System-menyen.

I Windows XP Beta 2 har System Restore fått sin egen arkfane på System-menyen, og du kan nå med et enkelt klikk slå av funksjonen. Du kan også enkelt bestemme hvilke partisjoner som skal overvåkes og hvilke som skal utelates.

En annen forbedring er System Restores automatiske lagring av et "snapshot" når du installerer ny maskinvare eller oppdaterer drivere. Dermed slipper du å bekymre deg over problemer som lett oppstår i slike tilfeller. På få strakser kan du være tilbake der du var før installasjonen.

Men System Restore gir deg fortsatt ikke de avanserte valgene som du fikk i Powerquest Second Chance for Windows 98. SecondChance var dessverre et av programmene som gikk ut av handelen etter at Windows Me ble lansert. Les mer om Second Chance i denne artikkelen.

Remote Desktop og Remote Assistance

Fjernstyring av PCer i nettet er enhver administrators drøm...
Fjernstyring av PCer i nettet er enhver administrators drøm... Vis mer

Med RD & RA kan du la andre personer på nettverket ta helt eller delvis kontroll over PCen din. Dermed kan problemer løses uten at verken du eller ressurspersoner skal måtte oppsøke maskinen din fysisk for å løse problemer knyttet til programmer, drivere osv.

Forskjellen mellom Remote Desktop og Remote Assistance er at førstnevnte gir full tilgang til PCen din. Du kan også for eksempel bruke funksjonen til å styre hjemme-PCen din fra kontoret, og omvendt, via Internett. Remote Assistance lar en ressursperson (du bestemmer selvsagt hvem) se skjermen din, og kommunisere med deg via et chat-vindu. På den måten kan du geleides gjennom feilsøking og andre oppgaver. Hvis du gir tillatelse, kan ressurspersonen overta styringen av PCen.

Remote Desktop og Remote Assistance er funksjoner som i utgangspunktet er slått av i Windows XP Beta 2.

Internet Connection Firewall

Internet Connection Firewall (ICF) vil for mange gi den beskyttelsen de trenger mot hackere og crackere
Internet Connection Firewall (ICF) vil for mange gi den beskyttelsen de trenger mot hackere og crackere Vis mer

Behovet for en personlig brannmur som sperrer potensielle hackere og crackere ute fra PCen din, er spesielt stort for deg som er kontinuerlig tilkoblet Internett. Mange av fastlinjeleverandørene tilbyr en eller annen form for brannmur, med Windows XP ønsker Microsoft at disse skal være overflødige.

ICF overvåker og logger all kommunikasjon mellom PCen din og Internett. Dersom du har flere PCer som deler internettilkobling, holder det at ICF kjører på den PCen som er direkte tilknyttet nettet.

Brannmuren er i stor grad konfigurerbar, og vil for mange dermed være et fullgodt alternativ til andre brannmurløsninger.

Flere omtaler i tiden som kommer

Vi tester for tiden ut disse og andre funksjoner i Windows XP Beta 2, og vil gi deg mye stoff om operativsystemet i tiden som kommer. I mellomtiden kan du lese mer i disse artiklene:

Full oversikt over nyhetene i Windows XP Home Edition
CD-brenning er innebygget i Windows XP
Kravstor Windows XP
De første offisielle bildene av Windows XP
Windows XP - ditt neste operativsystem?

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer