XBox Live-test

Norske XBox-eiere har måttet vente lenge, men nå er XBox Live endelig tilgjengelig i Norge. Vi har brukt tjenesten i lang tid, og her oppsummerer vi våre inntrykk.

XBox Live-test
Publisert
Sist oppdatert

Vi har ventet på XBox Live helt siden vi fikk vår XBox-maskin. Ideen om en online-tjeneste uten grenser, som lar deg kommunisere i sanntid med spillere over hele verden, sjekke din ranking på verdensbasis når som helst, og ha ett samlet abonnement for hele tjenesten uten å betale for enkeltspillene, har alltid tiltalt oss. Vi var missunnelige da amerikanere fikk XBox Live i november i fjor, og enda mer missunnelige da nesten hele Europa fikk tjenesten i vår – men ikke Norge.

Heldigvis har vi hatt tilgang til XBox Live siden april i år, og prøvd de aller fleste spillene som støtter online-mulighetene.


Installasjon og oppsett

XBox Live krever to ting: At du har en XBox-konsoll, og at du har en bredbåndsforbindelse. Oppsettet av tjenesten er relativt enkelt; en medfølgende CD settes inn i maskinen, og dermed oppdateres programvaren automatisk. Det dukker etter hvert opp en ny valgmulighet på XBoxens hovedmeny, og derfra styrer du kontoen din.

Volumkontroll og mute-knapp
Volumkontroll og mute-knapp Vis mer


Før du kan spille, må du opprette et kallenavn. Dette kallenavnet gjelder for alle Live-spill, og du kan ikke forandre på det – med mindre du kjøper et nytt Starter Kit. Du blir også bedt om å taste inn kredittkortnummeret ditt.

I det du kjøper kittet, som koster 449 kroner, betaler du også for det første året. Det vil også være mulig å få to måneders gratis prøvetid ved kjøp av flere kommende spill. Det koster ingenting å spille selve spillene, men noen utviklere har varslet at de kommer til å ta seg betalt for ekstra brett eller andre tillegg. Hovedtanken er likevel at du skal betale én gang, og kunne nyte tjenesten så mye og ofte du vil det første året.

I og med at det finnes flere typer av bredbåndsforbindelser, og hindringer som brannmurer, kan det hende at installasjonen ikke blir så smertefritt som det burde. Har du problemer med å koble deg opp, finnes det avanserte muligheter for å sette opp tilkoblingen. Heldigvis slapp vi å gjøre dette, og XBox Live fungerte perfekt både på jobbnettverket og hjemme via ADSL. Microsoft samarbeider i Norge med Telenor, NextGenTel og Chello, men vi bruker Live med Tele 2 uten problemer, og har også som sagt brukt jobbnettverket for å spille.

XBox Live-test
XBox Live-test
XBox Live-test


Har du et XBox-minnekort, kan du bruke kontoen din på hvilken som helst XBox-konsoll. Det er dermed bare å kopiere data over til minnekortet og ta det med til en venn med XBox og bredbånd – og spille under ditt eget kallenavn.

Hvilke spill?

Utvalget av spill som fungerer med XBox Live stadig større. Det har i løpet av den siste tiden kommet flere solide titler med Live-støtte, og det er langt flere på vei.

Personlig har vi brukt mest tid på å spille Ghost Recon, Return to Castle Wolfenstein, Midtown Madness 3 og selvsagt det glimrende Crimson Skies. I løpet av de nærmeste månedene kommer også spill som Amped 2, Project Gotham Racing 2 og Rainbow Six 3, og enda flere storspill er på horisonten rett etter nyttår.

Det er ingen problem å koble seg opp mot servere når du først er i gang med XBox Live. Alle spillene vi har prøvd har muligheter for å enten gå rett inn på den første tilgjengelige serveren, eller søke etter en server som oppfyller dine kriterier – antall spillere, type spill, modus og lignende. Du kan også starte din egen server.

Husk også at mange spill har støtte for nedlastning av nye brett og kjøretøy via Live, selv om det ikke nødvendigvis er mulig å spille mot andre.

Stadig flere på nett

Når vi først prøvde XBox Live i april, var det relativt få spillere der ute. Det har forbedret seg den siste tiden, og forhåpentligvis blir antallet større i tiden fremover. Det er klart at vi også er bortskjemt etter mange år med nettspilling på PC, der det er vanlig med hundrevis av servere og tusenvis av spillere. Valgmulighetene er litt mindre på XBox Live, det er ikke så mange servere oppe til enhver tid og det var sjelden vi var innom spill med mer enn åtte spillere. Det har naturligvis sine grunner, ikke alle har så mye båndbredde å dele ut, og det finnes selvsagt færre XBox Live-abonnenter i verden enn det finnes PCer.

Vår 704 Kb/s ADSL-forbindelse fungerte meget tilfredsstillende, men vi opplevde forsinkelser et par ganger. Det er selvsagt noe man må regne med når man spiller på nett.

Snakk i vei

XBox Live-test
XBox Live-test


En av de store fordelene til XBox Live er stemmekommunikasjon. I ethvert kit følger det med øretelefoner og mikrofon, og det betyr at alle kan snakke med alle når de vil. Det er også derfor XBox Live krever bredbånd – ellers ville stemmekommunikasjon vært umulig.
Øretelefonene kobles i minnekortplassen på din kontroller. Den har volumkontroll og en mute-knapp som gjør at ingen kan høre hva du sier.

På forhånd fryktet vi at en slik stemmeløsning ville føre til mye unødvendig småprating – men slik er det faktisk ikke. Den snakkingen vi har hørt har stort sett vært relevant i forholdt til spillet. Det er mye engelsk og noe tysk på dagtid, mens på kveldene begynner amerikanerne å titte frem. Og det bannes ikke så mye som man skulle forvente.
Ideen med stemmekommunikasjon er god, og fungerer helt smertefritt. Det er kanskje det største plusset med hele Live-tjenesten.

Viktig med venner

For de mer sosiale av oss er det mulig å lage vennelister. Folk du kjenner eller møter online kan inviteres til å bli dine venner, og da legges de inn i en database. Derfra kan du se om de er på nett, hva de spiller og om deres headsett er skrudd på. Det er også mulig å snakke med venner i lobbyen, uten at det er spilling med i bildet. Gratis telefon, med andre ord.

XBox Live-test


Du kan også invitere dine venner til å spille sammen med deg. Hvis du spiller Midtown Madness 3 og ser at kameraten din er på nett, er det bare å sende over en invitasjon og be ham spille sammen med deg. Det forutsetter selvsagt at vedkommende eier det spillet du vil ha ham til å være med på.

Noe å satse på?

Vårt totale inntrykk av XBox Live blir bare bedre og bedre. Det er svært morsomt å spille på XBox Live, fordi tjenesten er virkelig godt gjennomført. Det hele er brukervennlig, enkelt å sette opp og har mange muligheter. Vi ønsker oss enda flere spill, men utvalget begynner å bli bedre og bedre.

Det er fremdeles PC som er best egnet til nettspilling, men XBox Live er et godt alternativ for de som foretrekker sofaen fremfor kontorstolen. Og med stemmekommunikasjon, vennelister og andre fordeler er det ingen grunn til å la være å investere i XBox Live, hvis du har maskinen og bredbånd.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer