Xxclone: Ny vri på disk-kloning

Når du skal skifte disk eller ta backup trenger du smarte verktøy.

Xxclone: Ny vri på disk-kloning
Publisert
Sist oppdatert

Det er mange situasjoner hvor du trenger å lage en kopi av harddisken i PC-en. Det er vel unødvendig å nevne sikkerhetskopi, også kjent som backup? Alt for mange orker ikke forholde seg til dette og tar sjansen på at det går bra. Når "the shit hits the fan", som de sier i USA, blir det en festlig jobb med å prøve å redde filer og installere på nytt.

Vi har tidligere skrevet om forskjellige programmer for kloning av disker, som gir deg eksakte kopier. Disse programmene jobber nesten alltid på nivået under filene, de jobber altså ikke med filene, men med selve sektorene på disken.

Dette gir nøyaktige kopier, men måten det gjøres på er ikke nødvendigvis noen fordel. Under vanlig bruk splittes filer opp i sektorer og plasseres der det er ledig plass. Er det ledig plass i sektorer som ligger etter hverandre rundt disken går både lesing og skriving kjapt. Men er det bare plass til deler av filen, slik at dataene blir fordelt til forskjellige steder på disken, da blir disken fragmentert og lesemekanismen må rundt og samle opp dataene fra alle sektorene.

Kopierer man så sektor for sektor blir det som å flytte rotet fra det gamle gutteværelset over til samme plass på et nytt gutteværelse, fordi fragmenteringen av filene også kopieres til den nye disken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer