Yahoo! skal knuse iTunes

NYHET: Yahoo! Music Service tilbyr større utvalg, bedre jukeboks, støtte for flere MP3-spillere, og fri tilgang til hele arkivet for 31 kroner måneden.

Yahoo! skal knuse iTunes
Publisert
Sist oppdatert

Etter et år med utvikling ble musikkjukeboksen Yahoo! Music Engine lansert i går. Samtidig åpnet Yahoo! dørene til sin nettbutikk for nedlastbar musikk. Her får brukerne tilgang til det hittil største utvalget, totalt godt over 1 million låter. Og i motsetning til iTunes, satser Yahoo! først og fremst på leieprinsippet, det vil si at du leier tilgang til musikken, du kjøper den ikke. For én måneds fri tilgang til hele biblioteket betaler brukerne i underkant av 5 dollar (31 kr). De kan streame og laste ned så mye de orker, og overføre musikken til kompatible MP3-spillere. Formatet er DRM-beskyttet WMA (Windows Media Audio) og bitraten er 192 Kbps.

Yahoo! Music Engine 1.0
Yahoo! Music Engine 1.0 Vis merNår abonnementet avsluttes, stopper samtidig musikken å virke. Da kan den imidlertid kjøpes, normalt til 99 amerikanske cent pr spor (ca 6 kroner). Kjøper man spor under abonnementstiden, koster det 79 cent pr spor. Man kan også handle musikk på samme måte som i iTunes Music Store, uten å tegne noe abonnementsavtale.

Tidligere har blant andre RealNetworks og Napster lansert lignende abonnementstjenester, men til langt høyere pris.

Foreløpig er Yahoo! Music Service kun tilgjengelig for amerikanerne. Men musikkjukeboksen Yahoo! Music Engine er tilgjengelig for alle - helt gratis. Du kan lytte til 30-sekunders klipp fra alle sangene i butikken, og registrerte Yahoo!-brukere får i tillegg tilgang til haugevis av nettradiostasjoner.

Støtter det meste

Hva mener du?

Er det fornuftig å leie musikken? (Avsluttet)
Nei, jeg vil eie musikken!(70%) 526
Ja, smart!(22%) 163
Kanskje...(9%) 66
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Jukeboksen har støtte for nær sagt alle aktuelle musikkformater, inkludert MP3, AAC (M4A), WMA, Ogg Vorbis, FLAC mm. Du kan organisere din eksisterende musikksamling, og rippe musikk fra CD til alle de nevnte formatene i høy hastighet. I tillegg kan du brenne dine egne musikk-CDer, og naturligvis overføre musikken til MP3-spilleren din. Litt morsomt er det at overføring til iPod også støttes, dersom musikken er i MP3- eller AAC-format.

Programmet støtter også det ferske formatet HE-AAC (også kjent som AACplus). Dette er et lydformat som mange har store forventninger til, blant annet har flere mobiltelefonprodusenter annonsert støtte for formatet. Den store fordelen med HE-AAC er at det krever svært lav båndbredde for relativt høy lydkvalitet, ergo vil det også oppta liten plass på harddisken din. Derfor er formatet velegnet der lagringsplass er en knapp faktor, for eksempel på flashminne-baserte spillere, bærbare PCer etc.

Ulempen er at det er få, om noen, lommespillere som foreløpig støtter HE-AAC.

Bli med på eksperiment!

Vi har testet formatet, og er meget imponert over kvaliteten, selv ved meget lave bitrater. Dersom du laster ned og installerer Yahoo! Music Engine, vil vi gjerne invitere deg til å si din mening om formatet, ved å følge denne fremgangsmåten:

 • 1. Fra menyen velger du Edit - Preferences
  2. Klikk deg frem til CD i boksen som dukker opp
  3. Velg AAC i Format-ruten
  4. Velg Variable Bitrate
  5. Velg Poor i Quality-ruten
  6. Velg Slow i Performance-ruten
  7. Velg HE (High Efficiency) AAC i Profile-ruten
  8. Klikk OK
  9. Sett inn din favoritt-CD
  10. Klikk deg fram til CDen i venstremenyen, og trykk på "Add to My Music"-knappen
Med innstillingene du har valgt over, vil en typisk sang på 3 1/2 minutt oppta kun 1 MB på harddisken din. Si din mening om lydkvaliteten i debatten nederst!

Yahoo! Music Engine kan lastes ned fra denne siden (ca 30 MB). Der finner du også mer informasjon om tjenestene.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer