Yamada DVX-6000

Denne DVD-spilleren støtter en imponerende liste av film- og musikkformater, og prisen er heller ikke avskrekkende.

Yamada DVX-6000
Publisert
Sist oppdatert

DivX og MPEG4 ser ut til å bli den store vinneren på DVD-fronten denne høsten. Vi er alt godt vant med at DVD-spilleren tar hjemmebrente video-CDer, enkelte viser også JPG-bilder, og nå står altså MPEG-4 for tur.

En spillefilm på én CD-plate

DivX og Xvid er formater som bygger på MPEG-4 standarden, og som har blitt ekstremt populære de siste par årene, først og fremst for DVD-kopier. I likhet med MP3 tåler disse formatene meget høy komprimering uten at kvalitetsforskjellene vil bli merkbare for "vanlige" øyne og ører. I praksis betyr det at du kan få plass til en 2-timers spillefilm på én CD-ROM, og metodene for kopieringen blir stadig enklere.

I Norge er det i skrivende stund fullt lovlig å ta sikkerhetskopier av filmer man eier selv, til eget bruk.

Imponerende liste

Vi har tidligere testet DivX-kompatible DVD-spillere fra KiSS Technology og Mecotek, og denne gangen har vi sett nærmere på en spiller fra tyske UMAX, som bærer navnet Yamada (må ikke forveksles med Yamaha). Dette er så langt den rimeligste spilleren vi har sett (koster rundt 1.700 kroner inkl mva), men støtten for forskjellige formater er det derimot lite å utsette på.

(Klikk for større versjon av bildet)
(Klikk for større versjon av bildet) Vis mer


Hvis du er fortrolig med Windows utforsker, vil du ikke ha problemer med å bla deg gjennom innholdet på platene dine via fjernkontrollen. Kun de 11 første tegnene i filnavnet viser, og æøå vises som andre tegn.
Hvis du er fortrolig med Windows utforsker, vil du ikke ha problemer med å bla deg gjennom innholdet på platene dine via fjernkontrollen. Kun de 11 første tegnene i filnavnet viser, og æøå vises som andre tegn. Vis mer

DVX-6000 spiller nemlig både CD-audio, VideoCD, S-VCD, WMA/MP3-CD, WMA/MP3-DVD, JPG-CD, JPG-DVD, KODAK Picture CD, MPEG1/2, ASF, diverse MPEG4-formater, inkl DivX 3.11, 4.x, 5.x og det nye Xvid-formatet. I tillegg kan den enkelt oppgraderes til å takle nye formater senere.


Innebygd AC3-dekoder

DVX-6000 er utstyrt med en brikke som skal takle bitrater opp til 20 Mbit per sekund, og har innebygd AC3-dekoder med 5.1-kanals lyd. Det er ikke hverdagskost! Den støtter ikke progressive scan, men det kan du heller ikke forvente - prisklassen tatt i betraktning.

(Klikk for stor utgave)
(Klikk for stor utgave) Vis mer


Selve spilleren er matt sølvgrå med enkelte blanke detaljer, og er av den slanke typen. Til høyre sitter et display som viser tid og nummer (ikke titler). Detaljene får du via TV-skjermen.

Våre inntrykk

Betjeningsmessig er den helt grei, fjernkontrollen er enkel å bruke. I tillegg er den utstyrt med knapper i fronten dersom du ikke har tilgang til fjernkontrollen. Hvis du skal spille MP3/WMA-filer og har lagret disse i mapper på CD/DVD, er du dessverre nødt til å bruke fjernkontroll (og TV-bildet) for å starte avspillingen.

Spilleren hadde ingen problemer med noen av platene vi brukte under testingen, verken hjemmebrente CDR/RW-plater, DVD+R(W) og DVD-R(W). Morsomt å se at du kan fylle en CD/DVD med det du ønsker av bilder, musikk og filmer, og at DVX-6000 spiller/viser det det måtte være.

På en enkelt skrivbar DVD-plate kan du for eksempel få plass til 7-8 spillefilmer i DivX-format, eller over 100 fulle musikk-CDer i MP3-format! Bilde- og lydkvalitet er for øvrig helt OK.

Spilleren støtter dessuten både WMA og ASF (ikke WMV) fra Microsoft, uten at vi har funnet noe dokumentasjon på dette.

Fortsatt noe uferdig

Noen problemer støtte vi dessverre på, og disse var utelukkende knyttet til MPEG-4. Under de første forsøkene skjedde det ofte at spilleren låste seg under avspilling, eller avviste filmer fullstendig.

Etter en kjapp oppgradering (lastes ned gratis fra www.umax.de) gikk det derimot langt bedre, men fortsatt har den visse problemer med enkelte filmer. Problemene gir seg for eksempel utslag i at bildet ikke fyller hele skjermen, eller at spilleren får problemer med å gjengi lyden riktig etter at du har spolt i filmen.

Ganske ofte opplevde vi at bildet ikke fylte hele skjermen. Enkelte filmer fikk bildet krympet med 50%.
Ganske ofte opplevde vi at bildet ikke fylte hele skjermen. Enkelte filmer fikk bildet krympet med 50%. Vis mer


Vi har ikke funnet noen gjennomgående kjennetegn ved problem-filmene, men det kan virke som om spilleren sliter med enkelte oppløsninger, mer enn med spesielle DivX-versjoner.

Konklusjon

Joda, spilleren fra UMAX er av de bedre DivX-spillerne vi har testet, til tross for at det er den aller billigste. Aller mest imponert ble vi av alle formatene den støtter; det kan ikke være langt unna rekord!

Men når det gjelder DivX og MPEG-4 er denne spilleren langt fra "ferdig". Den er rett og slett ikke så stabil som vi ønsker, noe som med stor sannsynlighet vil bli rettet i fremtidige oppdateringer av programvaren.

Yamada DVX-6000 leveres med fjernkontroll, manualer, samt nødvendige video- og lydkabler. Importør Frontline har tlf 69 91 27 00.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer