Surface Laptop Go

Ypper seg mot Chromebook

Men styr unna den rimeligste modellen.

SURFACE LAPTOP GO: Microsofts nye Surface plasserer seg som en konkurrent mot Chromebookene. Foto: Microsoft
SURFACE LAPTOP GO: Microsofts nye Surface plasserer seg som en konkurrent mot Chromebookene. Foto: Microsoft Vis mer
Publisert

Høsten markerer storslipp for nye PC-er og Microsoft, som også er aktuell med Xbox Series X|S, er blant dem som introduserer nye tilskudd i årets siste kvartal.

Noe overraskende er det hverken snakk om Surface Laptop 4 eller ny Surface Pro – disse må du nok vente på til neste år – men faktisk en Surface Laptop Go og en oppdatert Surface Pro X.

Surface Laptop Go

Microsoft bruker «Go»-navnet på sitt rimeligere Surface-nettbrett, og nå får også Surface Laptop sin Go-modell.

Surface Laptop Go har en 12,4-tommers PixelSense-skjerm på 1536 x 1024 piksler, som naturligvis 3:2-størrelsesforholdet Microsoft er blitt så kjent for. Den er med andre ord mindre enn Surface Laptop 3 hvis skjerm er 13,5 tommer.

Utformingen er også forskjellig og nykommeren har en base polykarbonatharpiks, altså plast, mens topplokket er i aluminium.

PC-en kommer med Windows 10 S Mode forhåndsinstallert, det betyr at du kun kan installere apper fra Microsoft Store, men du kan oppgradere gratis til vanlig Windows 10 dersom du ønsker det.

Dette indikerer langt på vei at Microsoft trapper opp kampen mot Google Chromebook, som er kjent for å være rimeligere og mer lettkjørte enn vanlige PC-er.

SURFACE LAPTOP GO: Microsoft «billig-Surface» kommer i tre farger. Foto: Microsoft
SURFACE LAPTOP GO: Microsoft «billig-Surface» kommer i tre farger. Foto: Microsoft Vis mer

eMMC-lagring og 4 GB minne

På innsiden finner du en Intel Core i5-prosessor. Her er det snakk om tiende generasjon og ikke den nyeste som er ellevte. I tillegg kan Surface Laptop Go konfigureres med 64, 128 og 256 GB lagring, men merk deg at førstnevnte er en eMMC-brikke som ikke er like kvikk som SSD-lagringen.

Et annet litt merkelig valg er arbeidsminnet som starter på 4 GB. Vår erfaring er at det er i minste laget, selv man kanskje ikke gjør de mest krevende oppgavene. Du kan riktignok konfigurere Surface Laptop Go med 8 GB minne, noe vi anbefaler at du gjør.

I pressemeldingen skriver faktisk Microsoft at PC-en støtter opptil 16 GB minne, men i nettbutikken ser vi kun konfigurasjoner på 4 og 8 GB.

Windows Hello-sensor

En siste ting det er verdt å merke seg, er at Surface Laptop Go har fingersensor, som faktisk er første gang for en Surface-enhet, men ikke ansiktspålogging.

Fingersensoren er integrert i strømknappen som befinner seg på Fn-raden på tastaturet og er faktisk av typen «One-touch», som betyr at du kan trykke én gang for å skru på PC-en og logge inn i Windows 10 – akkurat slik som på Huawei Matebook X Pro.

Surface Laptop Go kommer i fargene isblå, platina og sandstein – i skrivende stund er det kun platina-modellen som er tilgjengelig via Microsofts nettbutikk – og koster fra 7899 kroner. Den blir tilgjengelig 27. oktober.

WINDOWS HELLO: Ikke ansiktspålogging, men Surface-nyheten har fingersensor integrert i strømknappen. Foto: Microsoft
WINDOWS HELLO: Ikke ansiktspålogging, men Surface-nyheten har fingersensor integrert i strømknappen. Foto: Microsoft Vis mer

Surface Pro X

I tillegg oppgraderer Microsoft Surface Pro X med brikkesettet SQ2, som altså tar over for SQ1. Brikkesettet er laget i samarbeid med Qualcomm, som mer eller mindre er en versjon av 8cx Gen 2. Dog uten 5G-brikke.

Dessverre sier Microsoft ingenting om hvor mye kraftigere SQ2 er enn SQ1, så det skal bli interessant å teste, men det er verdt å merke seg at appemuleringen av x64-programmer snart er klar for Windows på ARM-brikkesettet.

Dette vil trolig løse noen av problemene da vi testet første generasjon Surface Pro X.

SURFACE PRO X: Mye er likt med forgjengeren, men nyeste Surface Pro X kommer blant annet i platina. Foto: Microsoft
SURFACE PRO X: Mye er likt med forgjengeren, men nyeste Surface Pro X kommer blant annet i platina. Foto: Microsoft Vis mer

Nytt er også at Pro X blir tilgjengelig i sølvgrå, Surfaces signaturfarge, og det er egentlig de to tingene som er nytt med Surface Pro X.

Skjermen, 13 tommer med 2880 x 1920-oppløsning, er den samme, sammen med inntil 512 GB lagringsplass og 16 GB minne. Nettbrettet har både SIM-skuff og utskiftbar SSD-brikke, samt to USB-C-kontakter og Surface Connector for lading og dokking.

Nye Surface Pro X starter på 19 990 kroner og leveres med 16 GB minne og 256 GB lagring. Den kan også utstyres med 512 GB-brikke og da legger Microsoft på 4000 kroner på prisen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer