Ytelse og støy

Her sjekker vi ut hvordan maskinene står seg mot hverandre og hvilken som støyer mest.

Publisert
Sist oppdatert

Alle maskinene i denne testen har ikke bare har siste generasjon 45 nm dobbeltkjerne-prosessor fra Intel - de kjører også på samme klokkehastighet. For dere som ikke har fått med dere er det altså Intel Core 2 Duo E8400 (3,0 GHz og 6 MB cache), en svært populær (og stadig utsolgt) proessor.

Men likhetene stopper ikke der. Et grafikkort av typen GeForce 8800 GT fra nVidia er også noe som har funnet veien til alle test-PCene, så totalt sett forventer vi ikke den helt store forskjellen i ytelse mellom disse kandidatene.


Selv om prosessorer med flere kjerner nå er vanlig nye PCer er det slett ikke alle programmer som utnytter dette - for eksempel SuperPI og RazorLame. Hvis vi får lov til å minne om resultatene fra Q6600, den populære firekjernesprosessoren, så bruker den litt over 50 sekunder på SuperPI (2M).

Ytelse og støy

Prosessorkrevende oppgaver:


Verdier i sekunder. Lavere er bedre.

Her er det ikke store forskjellene, men det er et eller annet med Netshop-maskinen...

Ytelse og støy

PCMark05:


Høyere poengsum er bedre.

Ikke uventet får vi jevnt over gode resultater, men som over skiller PCen fra Netshop seg ut og blir vår første testmaskin som går over 9.000 poeng i PCMark05 (alle setter egentlig rekord her...).

Ved nærmere undersøkelse av Netshops PC viser det seg at hovedkortet kjører med litt for rask systembuss - på tross av at alle innstillinger står på "auto". I praksis betyr dette at maskinen er litt overklokket, noe som altså resulterer i noe bedre resultater i testene.

Ikke uventet får vi da samme effekt i 3DMark:

Ytelse og støy

3DMark06 og -05,


Høyere poengsum er bedre.

Ytelse og støy

Spill:
Vi har brukt Half Life 2 (Lost Coast), F.E.A.R. og Word in Conflict til å måle spillytelsen i 1680x1050 piksler - altså oppløsningen skjermene i tilbudene kommer med.


Gjennomsnittlig FPS (frames per sekund). Høyere er bedre.

I praksis er forskjellene små, og det lille "overtaket" Netshop har kan lett gis til et av de andre tilbudene ved å overklokke en av de andre maskinene i stedet. Dette bør derfor ikke ligge som eneste grunn til en avgjørelse dersom du er interessert i ett av disse tilbudene.

Husk også at selv om vi kan måle forskjeller i ytelse er det gjerne ikke merkbart med mindre vi gjør oppgaver som fokuserer på en spesiell egenskap. Normalt sett vil de fleste brukere være mer enn fornøyd med en av PCene i denne testen.

Støy:

Vi får alltid mange tilbakemeldinger på at folk ønsker seg mindre støyende datamaskiner, noe vi også presiserer overfor nettbutikkene. Det er likevel ingen tvil om at det er spesifikasjonene som selger, så ofte vil støysvake løsninger bli ofret til fordel for bedre ytelse.

Men det er ikke alltid slik. Noen ganger gjøres det virkelig et ærlig forsøk, noe både Multicom og Netshop må sies å ha gjort - om enn uten helt å lykkes.

For Multicom sin del var det som vi nevnte kjølingen som skar seg, mens Netshop bommet en smule på kombinasjonen av kabinett og harddisk. Deres kabinett suger nemlig til seg vibrasjonene fra harddisken og fører til at maskinen totalt lager mer lyd enn det den burde. Maskinen er ikke direkte støyende, men har altså potensiale til å være mer stillegående.

Som vi også har nevnt tidligere kjører Datakjeden mye av det samme opplegget som tidligere. Det kan ikke karakteriseres som spesielt bråkete, men vi ser heller ikke noen synlige forsøk på å senke støyen nevneverdig - selv om vi i forrige test både avslørte av vi ikke var fornøyd med det som ble servert da, og at konkurransenivået var såpass jevnt at et lavt støynivå kunne være utslagsgivende.

Ytelse og støy


Komplett har som vi har sett tatt den helt ut denne gangen ved å kjøre et kabinett som er mer rettet mot spillmiljøet - noe vi egentlig synes er greit. Med sine fire kabinettvifter på laveste turtall lager den utvilsomt lyd, men lav i frekvens og ikke spesielt plagsom. Det er grafikkortet som for våre ører føles som en dolk i ryggen - i motsetning til kortene vi finner hos Datakjeden og Netshop går nemlig denne vifta på hva som høres ut som full pinne. Konstant.

Dette er selvfølgelig en støymessig katastrofe og totalt unødvendig i et kabinett med så god gjennomtrekk, så null poeng til Komplett her.

Til konklusjonen -->

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer