Zepto Znote 2003

Bærbare PCer blir billigere og billigere, noe Zepto Znote 2003 bekrefter med fullt monn. Her får du en kraftig og velutstyrt PC til under ti tusen kroner pluss moms, vel og merke uten operativsystem.

Publisert
Zepto Znote 2003
Tastaturet er litt trangt, og spesialtaster er litt små.
Tastaturet er litt trangt, og spesialtaster er litt små. Vis mer

Utviklingen går bare en vei, eller skal vi si raser bare en vei. Siden vi startet denne testserien i vår, har prisene på bærbare PCer omtrent blitt halvert, og ytelsen nesten doblet.

Mye utstyr i stilren innpakning

Lanseringen av Znote 2003 overrasket oss likevel. Her har Zepto spesifisert og Mitac har satt sammen en svært velutstyrt PC i en enkel og stilren grå/blå innpakning, og presset prisen til 9.995 kroner + mva (12.387 kroner inkl mva). Ikke så rent lite imponerende, med tanke på spesifikasjonene. Her får du nemlig:


  • Prosessor: 2 GHz Celeron

  • Minne: 256 MB DDR-SDRAM

  • 30 GB harddisk

  • CD-brenner/DVD-spiller

  • Firewire-port i fronten for bl.a tilkobling av DV-kamera

  • Nettverkskort

  • Modem

  • 4 USB-porter


For øvrig er maskinen utstyrt med én PCMCIA-plass, infrarød port, TV-utgang, lyd inn/utganger, skriverport og en lyssterk 14,1" TFT-skjerm med XGA-oppløsning (1024x768 punkter). Grafikken er det en integrert SiS-brikke som står for. Den får minne fra internminnet i PCen, 32 MB er standard. Dette kan justeres opp eller ned etter behov. Mer minne kan gi høyere oppløsning, oppfriskning og fargedybde på eksterne skjermer, men våre tester viser at ytelsen i 3D-applikasjoner og spill påvirkes lite eller ingenting av en slik justering. Mer skjermminne betyr mindre arbeidsminne i PCen, noe som nødvendigvis må gå ut over totalytelsen på systemet.

Dette får du ikke

På innsiden er det montert antenne for trådløst nettverk (802.11b-standarden), men det koster deg noen hundrelapper ekstra dersom du vil ha innebygd trådløst kort.

PCen leveres dessuten uten diskettstasjon, og heller ikke operativsystem følger med til denne prisen. Sistnevnte koster 990 kroner + mva (Windows XP Home ed), noe som gir en totalpris på pakken på 13.615 kroner inklusive mva (10.980 ekskl). Fortsatt får du på papiret svært mye for pengene.

I fronten finner du mikrofoninngang, øretelefonplug, firewire-port og hjul for lydstyrke. Legg merke til låsen. Den skyves til siden, en langt bedre løsning enn på forgjengeren.
I fronten finner du mikrofoninngang, øretelefonplug, firewire-port og hjul for lydstyrke. Legg merke til låsen. Den skyves til siden, en langt bedre løsning enn på forgjengeren. Vis mer

Kompromisser

Hvordan har det så vært mulig å presse prisen til dette nivået? Her har Zepto benyttet flere "tricks". Først og fremst er det benyttet en standard desktop-prosessor av typen Intel Celeron. Denne er nesten identisk med Pentium4-prosessoren, men er utstyrt med mindre annetnivås hurtigminne, noe som i teorien kan gi noe lavere ytelse. Desktop-prosessorer bruker mer strøm og trenger mer kjøling enn mobile-prosessorer, men er til gjengjeld langt billigere.

Dessuten har Zepto benyttet en rimelig grafikkløsning, noe som utelukker de største spillentusiastene. 2D-ytelsen er det derimot ingenting å si på.

En tredje grunn til at Znote 2003 er såpass billig å kjøpe, er at prisforskjellen på de råeste prosessorene og største harddiskene i forhold til "nest best-løsninger" er svært stor. Det samme kan sies om XGA-skjermer mot skjermer med høyere oppløsning. Zepto har på papiret satset på komponenter som ikke nødvendigvis gir den råeste ytelsen, men som gir et gunstig forhold mellom pris og ytelse.

PÅ baksiden finner du ikke mindre enn fire USB-porter.
PÅ baksiden finner du ikke mindre enn fire USB-porter. Vis mer

Slik er den i bruk

Men hva har dette å si for totalbildet? Vi har tatt PCen i nærmere ettersyn.

Selve innpakningen er etter vår mening bedre enn på tidligere Znote-modeller vi har testet. Lokket tåler at vi trykker hardere på det uten at det blir forstyrrelser i skjermbildet, og lukkemekanismen er langt mer solid og enklere å betjene enn tidligere. Tastaturløsningen er derimot omtrent som før, fastere, men fortsatt litt trangt etter vår mening. Spesialtaster som linjeskift og mellomrom er fortsatt små, men dette er i grunnen en vanesak.

Over tastaturet finner du fem knapper, såkalte hurtigknapper. Disse kan du enkelt programmere til å starte programmer som du bruker ofte.

Vi var svært spent på støynivået. Desktop-prosessorer krever normalt mye kjøling, noe som i praksis betyr en viss viftestøy. ZNote 2003 er intet unntak i så måte, men vifta er termostatstyrt, og slår seg på kun ved behov. Mens jeg skriver dette er det opphold i rundt ett minutt, deretter kjører vifta i 40 sekunder, et nytt minutts pause osv.

Hvis du skal sammenligne viftestøyen med en standard stasjonær PC, er den likevel langt lavere. Fordelen med en stasjonær PC er at du kan sette den på gulvet, og dermed få støykilden lengre unna. Viftestøyen som når øret ditt vil dermed kanskje bli omtrent lik som en stasjonær PC, men bare 40% av tiden.

Ikke for Unreal Tournament-fanatikere

Zepto Znote 2003

Men hva så med ytelsen? Vi kjørte i gang våre faste testprogrammer, og kan med en gang bekrefte at hvis spill er det du kommer til å bruke PCen mest til, bør du styre unna ZNote 2003. For all annen bruk er denne PCen helt topp, også DVD-avspilling fungerer helt perfekt, uten noen form for hakking eller andre billedmessige problemer.

Prosessorytelsen ligger ikke langt under Mobile P4 med samme klokkehastighet, stort sett aldri under 90%. For eksempel kodet vi 290 MB WAV-filer til MP3 på 2 minutter og 42 sekunder. Zepto Znote 2002 med 2.0 GHz Pentium4 Mobile prosessor gjorde jobben på 2 minutter og 20 sekunder.

Dessverre bør du aldri dra for langt uten å ha en stikkontakt i nærheten. En batterilevetid på 1 time og 55 minutter tyder på at prosessoren krever sitt. Enkelte andre modeller vi har testet har batterier som varer dobbelt så lenge.

Se tekniske detaljer i oppsummeringsboksen over for detaljer omkring ytelse, med tall fra PCMark, 3DMark og SiSoft Sandra.

Konklusjon

Dette er en PC vi uten problemer kan anbefale til prisbevisste kjøpere, som først og fremst ønsker seg et stabilt, rimelig og godt alternativ til den stasjonære PCen. For en student og som kontor-PC er den for eksempel perfekt.

Ja, vi hadde ønsket oss raskere grafikk. Ja, vi hadde ønsket oss høyere oppløsning på skjermen og en stillere vifte, men det endrer ikke vår totaloppfatning av denne PCen. Kompromissene som er inngått er absolutt til å leve med.

Leverandør:
Zepto Computer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer