Zip 750 - en krasjtest

Flyttbar lagring er ment for transport og sikkerhetskopier. Noen ganger går det helt galt, som for eksempel da vi skulle teste FireWire-utgaven av Zip 750.

Zip 750 - en krasjtest
Publisert
Sist oppdatert

Vi hadde tatt med det nye Zip-drevet hjem for å teste, men innså med en gang vi hadde pakket ut av esken, at det ville bli problematisk.

Det fulgte nemlig ikke med noen disk...

Vi måtte derfor tilbake til kontoret og hente platen vi hadde brukt til testing av USB-versjonen. Samtidig tok vi med USB 2-versjonen og strømforsyning, i tilfelle det skulle være noe vi skulle kryssjekke.

Forsøket

Vi koblet til FireWire-drevet, og satte inn disken. Den spant opp og vi la merke til den samme hviningen som USB-drevet hadde plaget oss med.

Vi sjekket hva som lå på disken og så at noen av våre testfiler fremdeles lå der. Derfor formaterte vi disken, og valgte Quick format for enkelhets skyld.

Vi satte så drevet til å være optimalisert for ytelse med skrivebuffer aktivert, siden alle flyttbare medier automatisk settes til å være optimalisert for sikker frakobling i Windows XP. Det er enorm forskjell i ytelse mellom disse to innstillingene.

Deretter tok vi fram stoppeklokken og skulle teste hvor lang tid kopiering av vår CD-imagefil brukte.

Etter noen sekunder begynte fremdriftsvinduet i Windows å anta stadig lengre tid for kopieringen. Da den var oppe i 13 minutter og drevet hadde gitt fra seg stadig flere merkelige lyder trykket vi på Cancel. Her var det noe galt.

Kopieringen stoppet og vi løste ut disken.

Vi koblet så til USB 2-versjonen, og satte inn disken i dette. Nytt forsøk på skriving ble satt i gang, men resultatet var det samme.

Krasjet

Vi satte disken tilbake i FireWire-drevet og formaterte disken igjen, men valgte den grundige varianten denne gangen. Det tok sin tid, og det dukket opp noen klagende lyder underveis, men prosessen så ut til å gå sin gang.

Så forsøkte vi å kopiere testfilen en gang til.

Vi lot den holde på et par minutter, så fikk vi en feilmelding om at forsinket skriving til disken hadde mislykkes, og at vi burde prøve å lagre dataene et annet sted.
Det hadde vi allerede begynt å vurdere, og forsøkte å avslutte kopieringen.

Det gikk ikke.

Vi forsøkte å stoppe prosessen på alle tenkelige måter, men til slutt hadde hele PCen gått i frø, ingen respons verken på mus eller tastatur.

Det var bare å ta fram ”reset bak speilet” eller rettere sagt på fronten av PCen...

Er flyttbare magnetiske medier til å stole på?

Vi må tilstå at vi ikke er blant tilhengerne av flyttbare magnetiske lagringsmedier av denne typen. Alle variantene vi har brukt i vår snart 20-årige histore som PCbruker, enten det er tape, disketter, Zip eller Jaz, har krasjet flere ganger.

Derfor har vi gått helt over til å heller lagre viktige data på flere harddisker, kombinert med CD-R.

Alternativt kan man lagre sine data på flere Zip-disker, eller andre magnetiske løsninger, er det viktige data bør man aldri nøye seg med bare en sikkerhetskopi på ett sted.

Oppfølging

Vi kommer til å være litt slemme med forskjellige lagringsmedier nå i vinter, for å teste hva de tåler.

Vi skal la både Zip-disker, CD-R og et par harddisker både ligge ute i kulda og på toppen av oljekaminen en natt.

Så får vi se hva de tåler.

Hastigheten får komme i annen rekke...

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer