Bekymret over personvernet

- Zoom på eget ansvar

Videosamtale-tjeneste i hardt vær etter flere sikkerhetsblemmer. Nå lover selskapet bot og bedring.

UNDER LUPEN: Zoom er blant de mest brukte videosamtale-appene om dagen, men etter flere hendelser er personvernet blitt en bekymring. Foto: Zoom
UNDER LUPEN: Zoom er blant de mest brukte videosamtale-appene om dagen, men etter flere hendelser er personvernet blitt en bekymring. Foto: Zoom Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Videosamtale-tjenester har opplevd en enorm vekst den siste tiden som følge av corona-pandemien. Mange samler seg foran webkameraet for å gjøre alt fra å holde jobbmøter til få undervisning, snakke med familie og venner, trene eller arrangere konserter.

Blant tjenestene som har fått en skikkelig oppsving er Zoom. Egentlig ment for bedriftsbruk, men den har slått an blant vanlig forbrukere også.

I desember i fjor hadde Zoom ti millioner brukere, mens i mars hadde det eksplodert til 200 millioner, opplyser selskapet.

Årsaken til at det har slått såpass an? Det er gratis, utrolig enkelt å bruke og byr etter sigende på stabil og god videokvalitet.

Flere sikkerhetsblemmer

Den voldsomme brukerveksten har dog en bakside. Etter en rekke hendelser er det mange som nå setter spørsmålstegn ved sikkerheten til tjenesten, ifølge The Verge.

Allerede i fjor var tjenesten i søkelyset etter at Apple måtte fjerne Zoom-programvare fra Mac-er etter at en sikkerhetsfeil gjorde det mulig å få tilgang til webkameraer.

Så har det vært en rekke sikkerhetsblemmer de siste ukene. Først dukket fenomenet «Zoombombing» opp (tenk fotobombe, bare på webkamera). På grunn av svake standardinnstillinger var/er det mulig for hackere å ta seg inn i et videomøte uten invitasjon og dele uønsket innhold som porno på skjermen.

Det fikk FBI til å utstede en advarsel mot å bruke tjenesten. Zoom endret standardinnstillingene, men kun for brukere med utdanningskontoer. Alle andre måtte passe på å endre innstillingene selv.

Ellers måtte Zoom i forrige uke oppdatere iOS-appen for å fjerne kode som i det skjulte delte data med Facebook, selv når brukeren hadde en Facebook-konto, ifølge Motherboard.

Deretter måtte de endre personvernpolicyen sin etter at amerikanske Consumer Report kritiserte tjenesten for å samle og selge informasjon om brukernes møter, som video, transkriberinger og delte notater til bruk i annonseøyemed.

Og her om dagen avslørte The Intercept at videosamtaler ikke er såkalt ende-til-ende-kryptert, til tross for at Zoom hevder de er det.

DE SER DEG: Det deles mange videoklipp av folk på hjemmekontor hvor videokonferansen har tatt en uheldig vending. Her er noen tips for å unngå slike tabber. Video: Per Ervland Vis mer

Britiske myndigheter forbyr bruk

Sikkerhetseksperter og personvernforkjempere er ikke de eneste som bekymrer seg over Zoom.

I Storbritannia har Zoom blitt brukt av forsvarsdepartementet. Der er det nå nedlagt forbud mot å bruke tjenesten mens myndighetene undersøker de sikkerhetsmessige implikasjonene, skriver Sky News.

I tillegg til at de nå risikerer flere søksmål mot seg, har statsadvokaten i New York innledet en granskning, ifølge New York Times.

Zoom brukes også her til lands av bedrifter og utdanningsinstitusjoner. Ifølge NRK vil imidlertid ikke NorSIS fraråde vanlige brukere å benytte seg av tjenesten.

- For de de fleste vanlige brukere, som ikke har ende-til-ende-kryptering som krav, vil det ikke være problematisk å bruke tjenesten, sier seniorrådgiver i NorSIS Vidar Sandland til NRK.

Finnes det sikrere alternativer?

Ja, ifølge TechCrunch, men de har også sine fallgruver.

For eksempel er både FaceTime og WhatsApp ende-til-ende-kryptert, men førstnevnte fungerer bare på Apple-enheter og sistnevnte kan bare gjøre med inntil fire personer i en videosamtale.

Så gjenstår det å se om Zoom tar ytterligere grep for å bedre sikkerheten og personverket til brukerne.

I en fersk bloggpost beklager Zoom-sjef Eric S. Yuan for sikkerhetsblemmene og lover å fikse problemene.

I tillegg til at selskapet nå vil fryse all utvikling relatert til nye funksjoner i 90 dager for å kun fokusere på å fikse sikkerhetsproblemer, lover han at selskapet skal slippe en såkalt transparency report hvor de vil dele hvor mange krav de har fått fra myndigheter om å utlevere brukerdata.

Enn så lenge, og som TechCrunch skriver: Zoom på eget ansvar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer