Zoom tips og triks

Zoom-triksene du bør kunne

Bytt bakgrunn, skru på skjønnhetsfilter og bruke mute-funksjonen smartere. Her er noen Zoom-tips som kan komme godt med.

TATT AV: Bruken av Zoom har eksplodert under coronapandemien. Her er noen tips du bør lære deg om du ikke allerede har gjort det. Foto: Zoom
TATT AV: Bruken av Zoom har eksplodert under coronapandemien. Her er noen tips du bør lære deg om du ikke allerede har gjort det. Foto: Zoom Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Zoom er i ferd med å bli for videomøter det iPod var for mp3-spillere. Okei, kanskje ikke helt ennå, men i løpet av coronapandemien har det blitt «go to»-løsningen for å holde kontakten med familie, venner og kolleger, være med på yoga-timer, delta i gudtjenester, begravelser - ja i grunn det meste egentlig.

Zoom har vært i hardt vær over sikkerheten, men iverksatte kjapt en rekke tiltak for å fikse de mye omtalte problemene. Populariteten ser ikke ut til å ta tatt stor skade av det.

Årsaken til at Zoom har slått så godt an, er at det er utrolig lett å bruke uten masse fiksfakserier. I tillegg har det flere funksjoner som er både morsomme og nyttige.

Her er sju triks kan gjøre Zoom-opplevelsen din enda bedre.

DE SER DEG: Det deles mange videoklipp av folk på hjemmekontor hvor videokonferansen har tatt en uheldig vending. Her er noen tips for å unngå slike tabber. Video: Per Ervland Vis mer

Bytt bakgrunn

Har du ikke rukket å rydde på hjemmekontoret, kan du skjule rotet ved å bruke en virtuell videobakgrunn. Du kan velge mellom et utvalg forhåndsdefinerte eller laste opp dine egne, både bilder og videoer.

Her er det bare kreativiteten som setter grenser. Faktisk har dette blitt en ganske populær funksjon. En mann gikk viralt på Twitter etter at han lagde en bakgrunn hvor han henter seg selv en kopp te. I en mer seriøs setting har kan det kanskje funke å ha en bakgrunn med logoen til bedriften man jobber i?

EKSOTISK: Blir hjemmekontor-veggen for kjedelig? Hva med å bytte ut til noe mer ... eksotisk? Skjermbilde: Kirsti Østvang
EKSOTISK: Blir hjemmekontor-veggen for kjedelig? Hva med å bytte ut til noe mer ... eksotisk? Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

For å bytte bakgrunn i desktop-versjonen av Zoom, gå til Settings > Virtual background. Velg en av bakgrunnene som ligger der, eller trykk på +-tegnet for å legge til din egen.

Du finner flere Zoom-bakgrunner med et kjapt google-søk, eller sjekk ut denne listen hos Pocket-lint.

Skru på skjønnhetsfilter

Skjønnhetsfilter er en omstridt funksjon, men alle dem som har hatt mye videomøter de siste månedene, vet at det er dager man føler seg freshere enn andre. I Zoom-innstillingene kan du faktisk skru på et «beauty filter» for å gjøre de mørke ringene under øynene litt mindre mørke, i hvert fall i teorien.

Gå til Settings > Video, og under My Video-seksjonen huk av for valget Touch up my appearance.

GLATTERE HUD: I Zoom kan du skru på et slags retusjeringsfilter. Skjermbilde: Kirsti Østvang
GLATTERE HUD: I Zoom kan du skru på et slags retusjeringsfilter. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Vi synes ikke forskjellen blir veeldig stor, selv om huden blir litt glattere. Den ser heldigvis ikke ut til å ha en slanke-effekt, som noen skjønnhetsfiltere på mobilen har.

Skru på og av lyd med mellomrom

DEMP DEG: I videomøter med mange kan det være lurt å bruke mute-funksjonen slik at du ikke forstyrrer andre når du ikke skal si noe. Skjermbilde: Kirsti Østvang
DEMP DEG: I videomøter med mange kan det være lurt å bruke mute-funksjonen slik at du ikke forstyrrer andre når du ikke skal si noe. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Det finnes en rekke tastatursnarveier du kan bruke med Zoom, men en av våre favoritter må være den hvor du kan bruke mellomrom-tasten for å kjapt skru på og av lyden på mikrofonen din.

Veldig nyttig om du har skrudd av lyden for å ikke forstyrre de andre, men plutselig blir bedt om å si noe. Så slipper du å styre med å kjapt prøve å finne mikrofon-knappen i grensesnittet.

Her kan du for øvrig se oversikten over alle tastatursnarveiene i Zoom.

Bruk emojier

Zoom-triksene du bør kunne

I stedet for å skru på lyden på mikrofonen når du skal være enig i noe som blir sagt, kan du bruke såkalte «Reactions», altså emojier, i stedet. Da vil emojien dukke opp på ditt videobilde når du trykker på det.

I skrivende stund finnes det kun to å velge mellom: klappende hender og en tommel opp.

Demp PC-varslene

Vært i et videomøte hvor det stadig vekk plinger fra datamaskinen til en av deltakerne? Irriterende, men mulig å få en slutt på.

Windows 10 har nemlig en innebygd funksjon kalt Fokusassistent som kan brukes til akkurat dette formålet. Gå til Innstillinger > Fokusassistent, og skru på Når jeg dupliserer skjermen. Det er også mulig å skru den på fra handlingssenteret nederst til høyre i Windows 10-oppgavelinjen.

Bruker du Mac, må du ifølge Wirecutter laste ned en tredjepartsapp. De anbefaler Muzzle, som rett og slett skrur på den innebygde Ikke forstyrr-funksjonen i macOS når du starter skjermdeling.

Se alle samtidig

Som standard vises personen som snakker i et videomøte i Zoom («Speaker view»), men ønsker du å se alle som deltar samtidig, kan du trykke på «Gallery View» øverst i høyre hjørne.

Speaker View
Speaker View Vis mer
Gallery View
Gallery View Vis mer

Del skjermen din

En kjekk funksjon i Zoom er at du kan dele skjermen din med andre, for eksempel om du skal vise frem noe. Eller kanskje dere skal se en video sammen?

SKJERMDELING: Du kan velge om en eller flere skal kunne dele skjermen sin samtidig. Skjermbilde: Kirsti Østvang
SKJERMDELING: Du kan velge om en eller flere skal kunne dele skjermen sin samtidig. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

I et videomøte, trykk på knappen Share screen i verktøylinjen nederst. Her kan du dele enten hele skrivebordet eller et vindu. Trykk på den røde Stop share-knappen i toppen av skjermen når du er ferdig å dele.

Her finnes for øvrig også en whiteboard-funksjon som lar deg tegne opp ideer eller kanskje spille Fantasi?

DEL SKJEMEN: Du har en del muligheter hva gjelder skjermdeling i Zoom. Kanskje du kan bruke det til å hjelpe et familiemedlem med datatrøbbel (eller ikke...). Skjermbilde: Kirsti Østvang
DEL SKJEMEN: Du har en del muligheter hva gjelder skjermdeling i Zoom. Kanskje du kan bruke det til å hjelpe et familiemedlem med datatrøbbel (eller ikke...). Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Ta opp møtet

Hvis du av en eller annen grunn skulle ha behov for å ta opp møtet ditt, er det også mulig i Zoom. I desktop-appen fungerer det uansett om du har gratis- eller betalversjonen, mens i mobilappen fungerer det kun for betalende brukere.

For å gjøre et opptak, er det bare å trykke på Record-knappen i verktøylinjen nederst når møtet er i gang. Du stopper opptaket fra samme sted.

Du har en rekke innstillingsmuligheter for opptak som du finner ved å gå til Settings > Recording. Blant annet kan du velge om vil lagre separate lydfiler per deltaker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer