Zune software: En smakebit av neste Windows Media Player?

Microsoft Zune selges ikke i Norge, men programvaren er tilgjengelig for alle, heldigvis.

Publisert
Sist oppdatert
Hvis utviklingsavdelingen i Redmond eier et snev av sunn fornuft vil Windows Media Player 12 ligne langt mer på Zune software enn sin egen forgjenger.


For uinnvidde kan vi avsløre at Zune er Microsofts, la oss si noe ufullendte svar på Apples iPod, en håndholdt mediespiller for musikk, bilder og video. Den store suksessen har imidlertid uteblitt, og spilleren er i skrivende stund ikke en gang tilgjengelig i Norge.

Programvaren som brukes sammen med spilleren for å synke mediebiblioteket mot PCen er derimot tilgjengelig for alle, og den heter ganske enkelt Zune software. Heldigvis er grensesnittet langt mer polert enn navnet, og tidligere denne uken forelå programvaren i versjon 3.0.

Vi har brukt programmet de siste dagene, og er svært forbauset over den lekre innpakningen og hvor enkelt det er å konfigurere og bruke.

Zune software: En smakebit av neste Windows Media Player?


Enklere og raskere

Funksjonaliteten avviker ikke i stor grad i forhold til Windows Media Player 11, men respons og brukeropplevelse er etter vår mening flere hakk bedre. Alt er tilgjengelig gjennom én og samme flate, og som en kollega har uttrykt det: Her slipper man å lete i skuffer og skap på et ukjent kjøkken. Det er bare å forsyne seg fra koldtbordet.

Zune software har imidlertid en funksjon som mangler i Windows Media Player. Klikker du på "Social" kan du utveksle informasjon om spilt musikk, sende meldinger og dele innhold på Zune-spillere med andre brukere via nettet. Men det kreves at du tegner en konto i Zune-butikken, noe vi ikke har testet så langt.

Til å holde orden på din lokale mediesamling har vi imidlertid stort sett bare godord å melde. Du finner flere innfallsvinkler til filene, og dobbelklikker du på et bilde, video eller album, starter avspillingen. Responsen er umiddelbar, og animasjonene aldri så fremtredende at de vipper aldri over i "bloat"-kategorien.

Zune software: En smakebit av neste Windows Media Player?


Avhengig av hvilken sortering du har valgt, kan du hurtigsøke ved å taste deler av artistnavn, genre, sangtittel etc. Søket foretas mens du skriver, og irrelevante elementer skjules. Det er også et eget søkefelt øverst som leter på tvers av alt. Responsen er nærmest umiddelbar. Store samlinger skal også håndteres uten problemer.

Rydder i samlingen

Vedlikehold av tagger og album-bilder er også svært smidig implementert, mener vi. Du høyreklikker ganske enkelt på et album med mangelfulle tagger, og velger "Find Album Info":

Zune software: En smakebit av neste Windows Media Player?


Det gjøres et oppslag til Zune Store, og resten går som regel nærmest av seg selv. Du kan også velge album-bilde fra fil, og redigere taggene manuelt dersom du skulle ønske det.

Vi legger også til at Zune software har støtte for iPod-formatet M4A/AAC, i tillegg till alle musikk- og de fleste videoformatene som støttes av Windows Media Player. Du kan både rippe og brenne musikk-CDer.

Video- og bildevisning skjer uten rammer, kontrollorganene blir synlige når du beveger musen:

Zune software: En smakebit av neste Windows Media Player?
Zune software: En smakebit av neste Windows Media Player?
Dette er en trend som vi liker meget godt, og som også er implementert i den sylferske Picasa Picture Viewer fra Google.

Så hva er den store ulempen? Du gjettet det sikkert. Zune software kan ikke brukes sammen med andre portable spillere enn Zune, naturlig- og uheldigvis.

Men hvis utviklingsavdelingen i Redmond eier et snev av sunn fornuft vil Windows Media Player 12 ligne langt mer på Zune software enn sin egen forgjenger.

Zune software fungerer på Windows XP SP2 eller nyere, samt Windows Vista. Du finner mer informasjon og kan laste ned programvaren her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer