Opprørspolitiets monsterbiler

Du har grunn til å være nervøs, ja.

Opprørspolitiets monsterbiler
Publisert
Opprørspolitiets monsterbiler

Nå som Russland mer eller mindre ser ut som de er på vei mot et opplyst(?) enevelde, skulle en kanskje tro at studenter, kunstnere og andre tradisjonelt sett radikale grupperinger tok til gatene for å markere sin avsky.

Den dagen det eventuelt skjer, som kan være den dagen det blir kjent at Putin er en skeiv jøde med amerikansk pass, vil det russiske opprørspolitiet, også kjent som OMON, stå klar med sine "Avalanche"-forsvarsbiler fra bildet over.Opprørspolitiets monsterbiler

Enda et bilde av en russisk "Avalanche"-bil. De karakteristiske vannkanonene er på plass på toppen av førerhuset, og med doble kanoner burde de kunne snu enhver varm sommerdag til et iskaldt mareritt.

Legg også merke til gitterne rundt vinduene til førerhuset, og den svært romslige plassen bak. Der skal naturligvis opprørspolitiet sitte mannsterke og vente på proteststormen.Opprørspolitiets monsterbiler

Ukraina er ikke det mest stabile landet i Europa, og hvis situasjonen i for eksempel Kiev krever det vil ukrainsk opprørspoliti hente fram KRAZ AVC-30.

Den skiller seg ut fra de russiske "Avalanche"-bilene ved at de bare har en enkel vannkanon, men AVC-30 har til gjengjeld en solid støtfanger foran som ser ut til å kunne skyve bort alt fra gamle damer som har forvillet seg inn i protesttoget, til biler, sementfylte tønner og andre ting som brukes til å bygge blokader.Opprørspolitiets monsterbiler

Østterike er kanskje ikke landet hvor en forventer så mye bråk, men østerrikske myndigheter har likevel en Rosenbauer RWD 10000 på lur hvis folk som slåss for, tja, fred, frihet og fordragelighet blir litt for aggressive.

Den har et skremmende imponerende dobbelt vannkanonsett på taket, og er i tillegg utstyrt med doble lyskastere rundt hver kanon. "Fint" til de dagene hvor opprøret skjer på midt på natta, som for eksempel 1. mai.

Men det stopper ikke der. Også under karosseriet på RWD 10000 er det montert doble vannkanoner. Som du kanskje har forstått nå er vann et viktig våpen mot krefter som defineres som gjenstridige.Opprørspolitiets monsterbiler

Russiske såkalte BRDM-kjøretøy er egentlig et pansret, militært rekognoseringsverktøy, men avstanden mellom opprørspolitiet og et militært regime er som kjent ikke alltid like lett å få øye på.

Akkurat denne BRDMen er bygd om til å omfatte blant annet en enorm støtfanger, og brukes av tsjekkisk politi. Og da mener vi brukes - sjekk alle skrapene foran. Enten stinker sjåføren, eller så slås det ned på flere opptøyer i Tsjekkia enn vi blir fortalt i norske medier.Opprørspolitiets monsterbiler

Vårt nye broderland, Polen, har også vært gjennom voksesmerter etter en lang moderniseringsprosess, som kulminerte i EU-medlemsskap i 2004.

Vi aner ikke om den såkalte Hydromil-lastebilen på bildet over var involvert i akkurat den prosessen, men er kanskje like greit. Den er stygg som batong mot hodebunn, og selv om den har vannkanon i fronten ville vi ikke blitt sett død i den om vi så sloss for demokratiske valg og det frie ord.

(for ordens skyld: vi tuller.)Opprørspolitiets monsterbiler

Enda en variant av den russiske "Avalanche"-modellen.

Noen som begynner å mistenke russisk opprørspoliti for å ha for mye tid mellom hendene?Opprørspolitiets monsterbiler

Et sjeldent syn fra innsiden av et "Avalanche"-kjøretøy. Monitorene overvåker det som skjer på utsiden, mens joystickene styrer alt fra vannkanoner til takmonterte granatkastere(!).

Biler som dette er årsaken til at du ikke skal fortelle dårlige vitser til russisk grensepoliti.Opprørspolitiets monsterbiler

Vi behøver ikke fortelle hvorfor Israel har behov for pansrede kjøretøy. Hele Israel er på mange måter buret inne, men du ville nok følt deg enda tryggere i en bil fra israelske Beit Alfa Technologies.

Den ser kanskje ikke like imponerende ut som noen av de andre kjøretøyene i denne bildespesialen, men det er før du får vite at den blant annet kan sprøyte farget væske mot, eh, fienden, i tillegg til prikken over i-en: pepperspray-aktig væske.

Skal du på demo i Tel Aviv er det med andre ord ikke vits å ta på seg noe annet en hvit t-skjorte og hvit shorts. De blir farget sønder og sammen uansett.Opprørspolitiets monsterbiler

Slovakia er et land en ikke leser så mye om i norske og europeiske aviser. Når du ser dette opprørskjøretøyet forstår du kanskje hvorfor.

Sidespeilene alene er nok til å skremme befolkningen hjem til et liv bak låste dører og dårlig statsfjernsyn, for ikke å snakke om tanken på hvor ubehagelig det må være å havne under noen av de åtte hjulene.Opprørspolitiets monsterbiler

Hvis TV3s "Homsepatruljen" skulle slått ned et massivt opprør fra for eksempel hvite tennissokker eller flere par brune skinnbukser med Bon Jovi-trykk på ene låret, ville de brukt denne.

Den er rød, vet du, og så har den plass til en stolthetsparade med tysk DJ og minimalt påkledd dansere på taket. Ingenting sier slå ned opprøret! som Scooter på full styrke og solariumbrune aerobickropper.

Den er laget av bil- og kjøretøyprodusenen Isuzu, og er i bruk i Singapore - et land hvor du blant annet risikerer fengsel hvis du importerer eller selger tyggegummi.

Det sier seg selv at landet er på sammebruddets rand, og da trenger en røde kjøretøy som kan sende ut noen skremmeskudd.

Flere utrolige saker her!Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer