Fem ting jeg hater med Apple

Jada, de er gode på design. Men gud bedre hvor lett Apple slipper unna kritikk andre selskaper må blø for.

Fem ting jeg hater med Apple
Publisert

Med mindre du både er blind og døv kan du ikke ha unngått å ha fått med deg at det er iPhone-hysteri i Norge. Og fra og med i dag blir det bare verre, for både vi og våre konkurrenter kommer garantert til å gi dagens iPhone-lansering en pressedekning lang som et vondt år.

Ganske pussig egentlig, for selv om jeg er helt enig i at iPhone har en uanstendig høy tafsefaktor (jada, jeg har lyst på en selv), så er den også uanstendig dyr, mangler finesser man fra alle andre mobilprodusenter tar som en selvfølge, og har et skremmende dårlig batteri. Les testen av 2.generasjons iPhone her

Likevel vokser altså Apple-menigheten dag for dag.

Hvordan klarer de det?

Hovedforklaringen er nok at Apple gjennom flere år har bevist at de klarer å lage produkter som ser bedre ut, og er litt mer intuitive i bruk enn konkurrentenes alternativer.

Men vi skal heller ikke glemme PR-biten. For om den var gjennomtenkt fra begynnelsen av vet vi ikke, men Apple har i hvert fall klart å lure alle til å tro at de er den snille gutten i klassen. Rollen som den store stygge ulven har de altså glatt veltet over på Microsoft.

Fortjent eller ufortjent? Herom kan de ulike leirenes utallige fanboys diskutere i all evighet, og det eneste som er sikkert er at de aldri – noensinne- vil bli enige.

Men nok om det - for alt er selvfølgelig ikke like bra med Apple-produktene heller. Her er vår topp 5-liste over ting som irriterer oss:

1. iTunes.

Åtte kroner per låt kan vi leve med. Men kombinasjonen DRM-beskyttet musikk i stusselig 128Kbps kvalitet er for audiofile nordmenn omtrent det samme som en direkte oppfordring til å installere en torrentklient som lar deg laste ned Apple Lossless…

2. Format-mas.

Og mens vi først er i gang: Hvorfor blir fortsatt alle iPod-brukere som ønsker å spille av videofiler av DivX, XviD og WMV-format tvunget til å konvertere filene sine før de kan bli spilt av via iTunes? Dette er plagsomt.

3. Prisene.

Det er allerede skrevet side opp og side ned om hvor dyr iPhone-mobilen blir, så det kan vi like godt la ligge her.

Men alle Apple-eiere som har prøvd å oppdatere harddisken eller utvide minnet på sin bærbare MacBook vet hva vi prater om. Vil du øke minnet på MacBook Proen din fra 2 til 4 GB så lopper de deg uten blygsel for rundt 1.500 kroner. Til sammenligning fås en tilsvarende minnebrikke for PC-folket fra 320 kroner…

Og hvorfor koster fortsatt den største utgaven av iPod Touch 3.800 kroner? Det er en gåte.

4. Apple-TV.

Dette var boksen som skulle revolusjonere TVen din, og halleluja-ropene fra Apple-menigheten gjallet gjennom eteren når den ble lansert.

Men hva gjør den egentlig, bortsette fra å være liten og lydløs? Fint lite faktisk.

For det første er navnet misvisende, den har jo ingen TV-tuner. Strengt tatt lar den deg bare se på videoklipp og vise digitalbilder i stua. Og det er ikke akkurat noen revolusjon. Men det stopper ikke der heller: For å kunne spille av innholdet ditt må også alt innholdet være lagret i iTunes-biblioteket ditt. Og siden iTunes bare aksepterer video-filer i to formater, nemlig MPEG-4 og H.264, kan du altså bare glemme å spille av andre klipp uten å gå via en endeløs konverteringsprosess. Håpløst.

5. Apple-fanboys.

Og selvsagt irriterer vi oss også over de fanatiske fanboysene, mange av dem har nemlig en tendens til å oppføre seg som gladkristne evangelister på misjoneringsferd. For tro det eller ei: Du blir ikke automatisk kul selv om du har brukt 20.000 kroner på den ultratynne MacBook Air. Strengt tatt ser du bare litt teit ut, ettersom du må ha ryggsekk for å bære med deg alt ekstrautstyret den ribbede Air-utgaven tvang deg til å kjøpe.

Vel folkens, med det var dagens sutring overstått. Resten av dagen skal vi bruke til leke med vår nye iPhone, Apple-hatet stikker nok ikke så dypt allikevel.

Trykk her for testen av 2.generasjons iPhone!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer