Her er MacBook Air!

For europeere og nordmenn er den stort sett det eneste som er verdt å nevne fra MacWorld.

Her er MacBook Air!
Publisert

Hver januar skjer det noe magisk. Kanskje. Til den øredøvende lyden av brutte nyttårsløfter og treningsapparater som faller sammen på grunn av ribbefett og småkaker, lanserer Apple-sjef Steve Jobs selskapets vårkolleksjon.

I fjor var det iPhone som rystet teknoverden, mobilen som ett år seinere fortsatt bare er tilgjengelig i fire land i verden. Skalv jorda i år også? Nei, ikke egentlig.

Verdens tynneste.

Ryktene har som vanlig hoppet rundt som en vårkåt hoppe i forkant av MacWorld, og det heteste tipset i år (og i fjor) har vært en veldig, veldig tynn bærbar Mac.

Nå er den her. Si hei til MacBook Air.

Den markedsføres som verdens tynneste, og selv det tykkeste partiet skal være tynnere enn den tidligere rekordholderen.

MacBook Air har en skjerm på 13.3 tommer (samme som dagens MacBook-modell), er bare fire millimeter tykk på det tynneste, to centimeter på det tykkeste, og veier usle 1.36 kilo.

Laptopen har en vanlig harddisk på 80GB, men kan også leveres med en SSD-basert, 1.8 tommer stor harddisk på 64 gigabyte. Den har også en såkalt multi-touch-styreflate ala iPhone, i tillegg til en Core 2 Duo-prosessor fra Intel på enten 1.6 eller 1.8GHz, USB 2.0-port, hodetelefonutgang, blåtann v2.1, Wlan og en micro-DVI-utgang for å koble den til en ekstern skjerm.

MacBook Air har derimot ikke innebygget DVD-leser/brenner, men det er mulig å kjøpe en ekstern versjon til 99 dollar. Den vil du trenge til å gjøre alt fra å installere systemprogramvare eller se DVD-filmer. For eksempel.

Det loves en batteritid på hele fem timer ved trådløs surfing, men hold deg fast for prisen: 1800 dollar, eller 14290 kroner i Norge. Det er ikke så veldig langt unna den rimeligste proff-laptopen til Apple, MacBook Pro med 15" skjerm, som ligger på 16 990 kroner.

Har du lyst på den dyreste utgaven med blant annet 1.8GHz prosessor og 64GB SSD-disk må du ut med vanvittige 24 040 kroner.

Vi har akkurat nå problemer med å se hvem denne laptopen egentlig er laget for. Den er sannsynligvis ikke spesielt rask (og garantert langsommere enn dagens Apple-bærbare), den er nesten like dyr som Apples profesjonelle laptoper, langt dyrere enn Apples rimeligste bærbare, og tilbyr ikke så mye annet enn tynnhet, letthet og et par timer ekstra batteritid.

Er det ikke enklere å bare kjøpe et ekstrabatteri til en tusing til MacBooken eller MacBook Proen du allerede eier?

Pussig, dette.

OPPDATERING: Mens en snakker om batterier. På samme måte som med iPhone er det Ikke mulig for brukeren selv å bytte batteri på MacBook Air. Det må gjøres av sertifisert Apple-personell, fordi batteriet er festet utenfor allfarvei på innsiden av maskinen.

Helt dødt og ødelagt batteri på forretningsreise til Singapore? Borte i 14 dager? Vel, da må du sannsynligvis vente til du kommer hjem for å få reparert det, alt mens du samtidig er uten maskin i noen dager.

Apple? Hva tenkte dere på?

Tid- og trådløs backup.

I tråd med slagordet som har pirret media i forkant av MacWorld - "There is something in the air" - var det første produktet Jobs viste fram under årets MacWorld kalt Time Capsule.

Det er en trådløs, hardware-basert back-up-løsning som er ment å akkompagnere Time Machine, det enkle og effektive back-up-programmet som følger med Apples Leopard-operativsystem.

Time Capsule gjør at alle maskiner i husstanden trådløst kan ta sikkerhetskopier direkte til harddisken på innsiden, enten til 500GB-varianten til 2490 kroner, eller til 1TB-utgaven til 4190 kroner.

Time Capsule, som ser nøyaktig ut som Airport Extreme-ruteren til Apple, vil være tilgjengelig fra februar.

Mye iPhone-skryt.

Ellers fortalte Steve Jobs også at iPhone så langt har vært en massiv suksess. I løpet av de 200 første dagene mobiltelefonen har vært i salg har de solgt hele fire millioner eksemplar. Det gir Apple en markedsandel på det såkalte smarttelefonmarkedet på 19.5%, som kun overgås av RIM, produsenten av den i USA svært populære BlackBerry-serien.

Det ble også vist fram endel ny iPhone-programvare, som vil bli tilgjengelig for telefonen-vi-fortsatt-ikke-kan-kjøpe-i-Norge idet iPhone-plattformen åpnes for tredjepartsprogrammer i løpet av februar. Mye av dette var allerede kjent for de mest nerdete av oss, da informasjon om den nye firmware-oppgraderingen (1.13) ble lekket ut allerede forrige måned.

Touch me now?

Jobs viste igjen tegn på den nye grådighetskulturen mange har beskyldt Apple for å være underlagt i og med iPhone-lanseringen, ved å annonsere at iPod Touch-eiere nå kan kjøpe iPhone-applikasjoner som Mail, Google Maps og Weather for 20 dollar, eller rundt 110 kroner.

Dette er programmer mange mener burde vært inkludert med iPod Touch allerede fra første salgsdag, så ikke forvent så mange positive reaksjoner på akkurat dette punktet - bortsett fra de som kjøper iPod Touch fra og med i dag. Nå er nemlig programmene med i pakken.

Filmutleie.

Apple setter også i gang med filmutleie av nye og gamle filmer via iTunes. Tjenesten er kun tilgjengelig i USA fra og med i dag, men vil være tilgjengelig internasjonalt en eller annen gang når gudene vet når. Tatt i betraktning hvor lang tid det tok å få iTunes Music Store til Norge ville jeg ikke holdt pusten.

Det koster $3.99 å leie ferske filmer, $2.99 for eldre utgaver. Du kan leie dem i 30 dager, men med en gang du har begynt å spille av filmen må den ses ferdig innen 24 timer. Det klarer de fleste, selv småbarnsforeldre. Filmene kan spilles av på alt fra Mac og PC til iPhone og iPod, og du kan velge mellom 1000 filmer - et tall som vil øke etterhvert.

Forbedret Apple-fjernsyn.

Filmtjenesten vil også bli tettere integrert med Apples film- og musikkstreamer, Apple TV, som vi testet i fjor. Der vil det bli mulig å leie HD-filmer med surroundlyd direkte fra boksen, og da begynner vi virkelig å nærme oss det drømmescenariet vi i testen kritiserte Apple for å ha ignorert.

HD-filmene vil koste 3.99 dollar for eldre filmer, 4.99 dollar for nye filmer. Det blir også mulig å leie filmer i vanlig DVD-kvalitet.

En kan også leie TV-serier og se musikkvideoer direkte fra Apple TV, og en kan laste ned (gratis) videopodcaster. To spørsmål: Noen som fortsatt ser musikkvideoer? Og kan den hvite boksen som mange møtte med et skuldertrekk fjor nå endelig komme til sin rett, ikke minst nå som prisen også reduseres fra 299 til 229 dollar?

Prisene er derimot ikke satt ned i Norge. Hvordan vi skal tolke det får det være opp til deg å bedømme.

Skuffet? Fornøyd? Midt på treet? Si din mening i forumet under!

Vi kan innlede. Vi gir presentasjonen terningkast tre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer