Huskeliste for TV-kjøpet

Les deg opp før du handler - så blir du fornøyd.

Å velge TV er et av de store spørsmålene i livet, både for liten og stor. Foto: ØP
Å velge TV er et av de store spørsmålene i livet, både for liten og stor. Foto: ØP Vis mer
Publisert

Er du på jakt etter ny TV er det bare å glede seg: Utvalget er enormt, prisene er lavere enn noen gang, og kvaliteten på de lekre flate modellene er jevnt over god.

Før du drar kredittkortet bør du imidlertid ha tenkt gjennom hva du egentlig bruker TV-en til:

Spiller du mye konsoll-spill, står filmkveldene med DVD og Blu-ray øverst på ønskelista, eller trenger du bare noe som viser barne-TV, nyhetene og gullrekka på fredagen? Faller du i siste kategori kan du nemlig fint kjøpe en billig-modell, mens hvis film og spill er viktig for deg blir valget av TV-teknologi og størrelse straks viktige momenter.

Les også: Vi knuser TV-mytene

Tro på hva du ser - ikke hva du hører

Det fine med å kjøpe seg ny TV, er at alle du kjenner og møter har TV hjemme, og derav en oppfatning om hva som er bra eller dårlig. Dessverre gir ikke det alene et godt grunnlag for å uttale seg. Det er derfor viktig at du behandler alle gode råd med en sunn dose skepsis.

La meg først poengtere at det er mange dyktige butikkselgere der ute. Dessverre kommer vi ikke utenom at det også er mange som strengt tatt ikke vet hva de prater om, og heller prioriterer å kvitte seg med de uselgelige modellene de har for mange av på lager, enn å gi deg det beste tipset.

Moralen er derfor enkel: Les så mange TV-tester du kommer over, både våre som du finner i dinside- og dingz-drakt, men ta også en titt på hva konkurrentene våre sier. Det er ikke alltid vi er enige om alle detaljer, men kombinerer du våre tips og uttalelser med hva du selv ser i butikken, er sjansen stor for at du blir fornøyd.

Hvor mye penger bør du bruke?

I dag får du svært mye for pengene når du kjøper ny TV, også i de lave prisklassene. Utviklingen har faktisk gått så fort at jeg tror mange vil bli overrasket hvis de sammenligner en to år gammel modell til 20.000, med en ny modell til 10.000 kroner. Men det er ikke bare de rimelige modellene som har blitt bedre, utvikllingen har selvsagt også gått raskt i mellomklassen og toppklassen.

Det er nemlig ingen tvil om at det er store kvalitetsforskjeller, og siden de aller fleste av oss beholder TV-en i mange år, anbefaler jeg at du går så høyt opp i pris som du klarer.

Grunnen er enkel: Dette øker rett og slett sjansen for at du vil være fornøyd med TV-bildet ditt også neste år.

Alt om TV & Hjemmekino på DinSide finner du her

Husk også at ingen TV-produsenter kan trylle. Bildeforbedringskretsene på en god TV koster fortsatt penger, og det er ofte her det svikter på de billigste modellene.
Er du presset på pris, ville jeg derfor heller anbefale å kjøpe en svært god 46-tommer, enn en middelmådig 52-tommer. Husk at jo større TV-en blir, jo lettere er det å avsløre svakheter i panelet, eller at bildebehandlingen ikke henger med i svingene.

Størrelse?

En enkel tommelfingerregel er at du ikke bør sitte lenger unna enn to til tre ganger TV-ens størrelse. Likevel, her finnes det ingen fasitsvar - dette vil alltid variere etter smak og behov.

Spør du meg, er imidlertid 32-tommer et minimum for en god TV-opplevelse i en vanlig norsk leilighet. Og dette kan du sitere meg på hvis kjæresten din begynner å protestere: Vurderer du en 32-tommer som erstatning for billedrørs TV-en? Ja da er min påstand at du fint kan gå for en 40 eller 42-tommer i stedet. Joda, den ser kanskje stor ut den dagen du setter den på plass, men får du fysisk plass til den på TV-benken eller veggen, ja da vil du venne deg til størrelsen i løpet av en dag eller to.

For full kinofølelse og maksimalt utbytte av de høyoppløste HD-kanalene eller Blu-ray, bør du helst gå for en 46-tommer eller større. Grunnen er enkel: Du får her langt flere detaljer i bildet, som gjør at du faktisk kan sitte nærmere TV-en enn tidligere og fortsatt få et bra bilde. Tro oss: Liker du film, vil du takke oss siden.

Til slutt bør du tenke på lysforholdene Skal TV-en stå i en stue med mange vinduer?

Generelt kan vi si at LCD TV-enes store fordel er at de er lyssterke, og derfor egner seg godt i stuer med mange vinduer og ditto sollys. En plasma-TV er til sammenligning litt mer kresen på lysforholdene, og bør ideelt sett stå i et mørkere rom. Har du et rom med litt dempet belysning er det også svært mange som sverger til plasma når det gjelder film. Dette vil selvsagt variere fra person til person, men vi kan ennå si at plasma TV-ene gir deg et varmere kinobilde med mer naturlige hudtoner. Skal du oppnå den samme effekten på LCD/LED-modell må du jevnt over gå litt opp i pris.

Vel, det var teorien - pass også på at du styrer unna mange av de inngrodde TV-mytene

Fortsatt i tvil?

Her finner du alle våre TV-tester i dingz- og dinside- drakt, og i slutten av neste uke kårer vi også de beste TV-kjøpene for 2009.

Lykke til i butikken.

Artikkelen ble første gang publisert på DinSide i desember 2009.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer