Klokkeklar for forandringer

Det er ikke bare utseendet som imponerer.

Klokkeklar for forandringer
Publisert

Mekaniske klokker er i dag stort sett forbeholdt pensjonister og armbåndsurentusiaster, først og fremst fordi ingen lenger gidder trekke dem opp. De er for opptatt med å holde orden på eBay-auksjonene sine og Facebook-statusen ("Spiser middag mens jeg leter etter ny skiftenøkke på Jernia.no").

Jaeger LeCoultre har et slikt navn som bare ærverdige klokkeprodusenter kan ha, og med denne mekaniske bordklokka tar de den berømte Atmos-serien enda et steg videre.

Atmosfærisk.

Atmos-klokkene er spesielle fordi urmekanismen drives av temperaturforandringer. Ingen batterier, ingen strøm, og ingen ekstern opptrekksmekanisme.

En hermetisk forseglet beholder i klokka inneholder en blanding av gass og flytende etylklorid (eller kloretyl, om du vil), som utvider seg i et ekspansjonskammer idet temperaturen i rommet stiger. Dette setter en spiralfjær i spenn, og når temperaturen i rommet synker igjen og gassen trekker seg sammen, vil den samme fjøra slakkes.

Denne konstante bevegelsen mellom spenning og avspenning trekker opp hovedfjæra, og får altså urverket til å gå.

Gi gass

. Utrolig nok trengs det bare en temperaturforandring på én grad Celcius for å gi klokka nok, eh, gass til å gå i to dager, forutsatt at forandringen skjer innenfor et intervall på 15 og 30 grader.

Atmos-klokka på bildet over er designet av Marc Newson, en veldig produktiv og veldig kjent australsk designer som nesten matcher auraen til Philippe Starck. Urverket nærmest svever i en bobleblokk av Baccarat-krystall, og et så oppsiktsvekkende utseendet at prisen helt sikkert er minst like oppsiktsvekkende.

Disse gassklokkene kan angivelig fungere i årevis uten menneskelig inngripen, og trives veldig godt midt i en klimakrise som angivelig har ført til temperaturforandringer godt utover normalen.

Tiden går mens jorda forgår.

Kilde: Watchismo

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer