Nå kommer OLED TV-ene

CES 2010: Nå begynner endelig TV-produsentene å få produksjonsklare modeller, men ikke gled deg for tidlig.

LG EL9500. 
Så tynn er den altså. Foto: Produktbilde - LG
LG EL9500.
Så tynn er den altså. Foto: Produktbilde - LG Vis mer
Publisert

Skal du kjøpe en plasma-TV, LCD-TV eller velge en LCD med LED-belysning? Det er ikke like lett for vanlige kunder å skille de ulike TV-teknologiene fra hverandre når man går inn TV-butikken for første gang, og bedre blir det ikke når OLED TV-ene (og ikke minst 3DTV-ene) nå begynner å nærme seg.

Se våre TV-tester her!

Hva er OLED?

Kort fortalt er OLED en variant av lysdioder der det øverste laget er organisk, altså en karbonforbindelse. Hovedpoenget er at disse organiske lysdiodene kan produseres som en slags flat film, noe som gjør dem svært attraktive til TV-produksjon ettersom stadig flere kunder vil ha TV-er som er så tynne som mulig.

I tillegg til god innsynsvinkel skal vi heller ikke glemme sortnivået. OLED-pikslene genererer nemlig sitt eget lys og trenger derfor ikke bakgrunnsbelysning for å gi bilde. Resultatet er dermed langt bedre sortnivå enn de andre TV-teknologiene. Dette gir også en annen fordel; et lavere strømforbruk (se mer om OLED her)

Fortsatt dyrt og lite

Hovedproblemet med de OLED TV-ene som har vært til salgs hittil kan kort oppsummeres i rådyrt og lite.

Sonys XEL-1 er et eksempel. Den lille tassen har riktignok et imponerende bilde, men når den bare er 11-tommer stor og hadde en pris på 41.000 norske kroner, ja da sier det seg selv at du bør være over snittet gal for å kjøpe deg en.

Men ikke fortvil, for selv om OLED-teknologien fortsatt er dyr, spås det også at OLED på sikt vil bli langt billigere å produsere enn dagens LCD og plasma-skjermer. Her vil det skje mye framover, selv om vi ikke tror på budsjettpriser i løpet av 2010.

LG- verdens største kommersielle OLED-TV

Vi må nesten le når vi leser verdens største, for den er altså ikke på mer enn 15-tommer. Uansett ser det altså ut til at LG har den største modellen så langt, og vi vet at det irriterer vettet av konkurrentene:-)

Minifakta LG EL9500: HD-ready 15-tommer, diskrete høyttalere som sitter skjult bak rammen og et praktisk utfellbart stativ som gjør den enkel å plassere. TruMotion 100 Hz, USB-tilkobling som støtter de fleste filformater på markedet, f.eks. JPEG, MP3 og DivX-HD. Til USB-inngangen kan også minnekort eller eksterne harddisker kobles direkte til tv-en. Wireless AV Link.

EL9500 skal komme i mars måned, men prisen er foreløpig ukjent. I praksis vil den bli dyr..

Flere saker fra CES 2010 får du her

Kilde: Pressemelding LG

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer