Slik blir Philips sin TV-vår

Sterkere farger, mer skarphet, og enda bedre Ambilight. Mer av det meste, med andre ord.

NetTV Video on Demand, dette kan bli en stor nyhet. Foto: Øivind Idsø
NetTV Video on Demand, dette kan bli en stor nyhet. Foto: Øivind Idsø Vis mer
Publisert

Når Philips mer eller mindre okkuperer et helt hotell i Barcelona for å presentere produktnyheter, vet du at det ikke bare kommer til å dryppe litt her og der - det kommer til å øse ned. Det var også det det gjorde denne uka, hvor den nederlandske elektronikkgiganten blant annet viste fram vårens TV-serier for europeisk presse.

Med TV-serier mener vi naturligvis ikke Sopranos eller Generation Kill, men TVene du har tenkt å se klassikerne på.

Enda bedre Ambilight

Etter å hørt det ene foredraget etter det andre fra Philips' produktutviklere, er det enkelt å finne ett fellestrekk med 5000, 7000, 8000 og 9000-serien: Det blir mer av alt. Fargemetning, kontrast, skarphet og ekstrafunksjoner.

Også Philips' patenterte Ambilight-teknologi har gjennomgått forandringer, og den ene av disse er svært kjærkommen for de interiørglade.

Tidligere har det nemlig vært problematisk å la lyset fra TVen reflekteres på vegger med annen farge enn hvit, men med den ny kalibreringsfunksjonen velger du simpelthen fargen du allerede har på veggen fra menyen på TVen, som så forandrer fargegjengivelsen i henhold til fargen på veggen.

Med den gamle Ambilight-versjonen ville for eksempel blåfarge gjengis som alt annet enn blått hvis veggen var gul eller grønn, omtrent som når du blander sammen to farger i et malingspann og ender opp med en tredje farge. Nå gjengis fargen med riktig valør, noe en rask demonstrasjon på en blå vegg avslørte klart og tydelig.

LED og mer LED

I tillegg har toppmodellene fra 9000-serien nå såkalt Ambilight Spectra 3-teknologi, hvor Philips har presset inn enda flere fargesegmenter per tomme. Dermed vil fargesammensetningen ved for eksempel bevegelse reflekteres enda mer presist på veggen.

Budsjettmodellene i 5000-serien har forøvrig ikke Ambilight, mens 7000 og 8000-serien bare reflekterer lyset på høyre og venstre side, og ikke rundt hele bilderamma som i 9000-serien.

Alle modellene fra 5000 til 9000 har nå LED-bakgrunnsbelysningsteknologi, og 8000 og 9000-serien vil dessuten være Full HD 3D Ready når de lanseres i Norge og resten av Europa om noen måneder. Vi fikk en kort demonstrasjon av Philips 3D-teknologi (inkludert de distinkte brillene som aldri vil bli mote), og selv fra en noe skråstilt sitteposisjon rundt fem-seks meter unna TVen var 3D-effekten tydelig og åpenbar.

Ettersom denne teknologien gir skjermen en illusjon av å være mindre enn den er, er det naturligvis en fordel at du A) har så stor TV som mulig, og B) ikke sitter langt unna TVen.

Fantasi-kontrast?

Merk at det kun er 5000 og 9000-serien som har såkalt "LED Direct"-teknologi, der LED-belysningen opptrer punktvis på selve bildeflaten, mens både 7000 og 8000 har "LED Edge", hvor LED-belysningen ligger i bilderammens ytterkant.

Ved hjelp av LED Direct og den allerede etablerte 2D-dimming-teknologien er det mulig å detaljstyre bakgrunnsbelysningen med stor presisjon, og selv om den oppgitte kontrasten på 10.000.000:1 til 9000-serien høres ut som tall fra en uoppdaget fantasyroman av Ringenes Herre-Tolkien, viste en demonstrasjon av bilder med svært mørke og svært lyse partier at det åpenbart gjøres framskritt på dette området.

Også den såkalte "Natural Motion"-teknologien gjør framskritt. Den skal blant annet ta knekken på hakkingen du gjerne ser i bildet når kamera panorerer fra et punkt til et annet, og er imponerende effektiv så lenge bildeflatene er relativt rene og ryddige.

Likevel vil du fortsatt se at for eksempel mennesker og objekter i hurtig bevegelse får et slags kunstig, uønsket omriss, så helt perfekt er denne teknologien fortsatt ikke. Funksjonen kan naturligvis, som før, skrus av hvis du synes effekten er irriterende.

Enda mer nett-TV

For bare noen år siden var Video On Demand-løsninger (VOD) like døde som heavy metal og analoge hjemmetelefoner, men de store TV-produsentene er virkelig i ferd med å vekke den gamle løsningen til live.

Philips har klistret gaffatape over de hippeste medlemmene av markedsavdelingen, og kaller enkelt og greit sin versjon for "Net TV". Den har først og fremst to hovedkomponenter - én del for filmleie, og én som fungerer som en slags virtuell PVR.

Filmutleien så ved første blikk like rett-fram ut som VOD-tjenestene fra leverandører som Get og Viasat, mens den virtuelle PVRen er et lite gullkorn. I første omgang er det gjort avtale med nederlandske RTL, der det er intensjonen at hele TV-kvelden vil legges ut som filer som kan streames direkte til TVen, uten å gå veien om en ekstern PVR. Dermed kan TV-seeren velge og vrake fra kveldens TV-meny uten å forhåndsprogrammere noe som helst.

Kort oversikt over spesifikasjoner

Her har du en liten oversikt over de viktigste funksjonene fra Philips nye TV-modeller. Norske priser og tilgjengelighet er fortsatt ikke kjent.

5000-serien:

 • kommer i størrelser på 32", 37", 40", 42", 46" og 52"
 • LED-teknologi
 • 100Hz oppfriskning (2 ms)
 • 1080p
 • USB-inngang
 • Pixel Plus HD

7000-serien:

 • kommer i størrelser på 32", 37", 40" og 46"
 • Ambilight edge (lys på sidene, ikke over og under bilderamma)
 • LED-teknologi
 • 100Hz oppfriskning (2 ms)
 • DLNA-støtte
 • Pixel Precise HD
 • 1080p

8000-serien:

 • kommer i størrelser på 37", 40", 46" og 52"
 • i hovedsak som 7000-serien, men med 200Hz oppfriskning og klar for 3D i full HD ("Full HD 3D Ready")

9000-serien

 • toppmodellen
 • kommer i størrelser på 32", 40" og 46" (kan også dukke opp i 52")
 • full Ambilight (lys rundt hele bilderamma)
 • Perfect Pixel HD engine og LED Pro-teknologi
 • 1080p
 • 400Hz oppfriskning (0.5 ms)
 • 3D-klar
 • innebygd trådløsforbindelse (Wlan)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer