- Trenger jeg egentlig Blu-ray?

Mitt svar er ja. Begrunnelsen får du her.

Foto: Sharp
Foto: Sharp Vis mer
Publisert

Både i Europa og i Norge er trenden klar: Stadig flere velger en Blu-ray film når de står i butikken. I oktober ble også en annen milepæl nådd. Da gikk nemlig salget av Blu-ray spillere for første gang forbi salget av DVD-spillere her til lands, så dette blir garantert en julegave under mange juletrær i år.

Men lurer du fortsatt på hva som er poenget med Blu-ray? Her skal vi prøve å gi deg svaret, samtidig som vi også vil avlive noen myter og misforståelser underveis.

Langt bedre bildekvalitet

Ja, så enkelt er det faktisk. En DVD-film har en oppløsning på 720X576 piksler, mens en Blu-ray film har 1920X1080-oppløsning (=1080p). Det er faktisk fem ganger så mye, og betyr at du vil få langt mer detaljer og dybde i bildet.

Husk også at alle TV-er på det norske markedet i dag er HD-klare eller har 1080p-oppløsning, men at det fortsatt er et svært dårlig tilbud av TV-innhold i HD-oppløsning.

Uten en Blu-ray spiller vil du altså aldri kunne utnytte TV-ens sanne potensiale.

NB: Størst effekt vil du imidlertid få på TV-er fra 37-tommer og oppover.

Langt bedre lydkvalitet

Som alle filmelskere vet, er god lyd halve moroa, og også her har Blu-ray formatet en stor fordel kontra DVD. Lyd i høy kvalitet tar nemlig stor plass, og siden Blu-ray platene har langt større lagringskapasitet enn en DVD-plate, slipper altså filmselskapene å komprimere lyden.

Kort fortalt vil lyden på en DVD-film tilsvare MP3-lyd, mens lyden på en Blu-ray film vil tilsvare CD-lyd.

Og skulle du være i tvil: Forskjellen er STOR.

På en Blu-ray plate vil du også få lydspor i 7.1 format, og er du en ekte hjemmekinoentuasiast, vil du garantert sette pris på det ekstra lydbildet.

Flere muligheter

Nesten alle stasjonære Blu-ray spillere som selges på det norske markedet i dag er såkalt profil 2.0 spillere. Dette betyr at spillerne har nettverksinngang, og 1 GB internminne som kort fortalt gir deg tilgang til nye interaktive tjenester via nettet.

Vi skal være de første til å si at disse BD-live tjenestene foreløpig ikke har levd helt opp til forventningene. I praksis har det gått tregt, og det har vært lite annet å se enn noen få trailere. Heldigvis er dette nå i ferd med å endre seg, med f.eks. fellesvisninger og MovieIQ, og vi håper og tror at utviklingen vil fortsette.

Men uansett om du ikke lar deg friste av BD-live funksjonene er det et annet poeng som er lett å glemme:
Når spilleren er tilkoblet nettet er du nemlig alltid sikret at spilleren har den siste og beste programvaren tilgjengelig. I praksis vil spilleren si i fra når ny software er på plass, noe som gjør nedlasting og installering til en lek.

Spiller også DVD

Alle Blu-ray spillere spiller selvsagt også av de gamle DVD-filmene og CD-platene dine. Med en flat-TV kan du også oppleve at bildekvaliteten på DVD-filmene blir bedre når de spilles av via Blu-raY spilleren. Grunnen er at en Blu-ray spiller vil skalere bildet slik at den matcher oppløsningen på flat-TVen din.

Hvor stor effekten av dette er vil imidlertid avhenge av flere ting, men det viktigste er hvor god skaleringsdelen i Blu-ray spilleren din er. Dette er også det som i hovedsak skiller de billigste Blu-ray spillerne fra de dyrere modellene: Jo bedre oppskaleringsomponenter som er brukt, jo høyere blir prisen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer