Hold deg for ørene, mann

Hyperspike HS-60 er øredøvende.

Hold deg for ørene, mann
Publisert

Når amerikanske Curt Graber roper etter barna sine som raser rundt på lekeplassen og ikke vil inn til middag er det grunn til å stikke fingrene i ørene.

Kjører han stemmen sin gjennom Hyperspike HS-60 kan du ta gift på at han blir hørt.

Høyt!

Et slikt navn forplikter, og det er da også navnet på høyttaleren som offisielt innehar tittelen som verdens kraftigste høyttaler målt i desibel.

Curt Graber hos Wattre Corporation er altså mannen bak den svært høylytte oppfinnelsen, som, nær sagt selvfølgelig, først og fremst brukes av militæret og politiet og andre statlige enheter som har behov for å kontrollere alt fra hangarskip til uregjerlige folkemengder.

Glem jagerfly.

Hyperspike HS-60 ble i fjor målt til 140.2 desibel hele 134 meter unna høyttaleren. Det er høyt. Til sammenlikning vil et F15 jagerfly med etterbrenneren på måle rundt 145 desibel rundt 50-60 meter unna. Befinner du deg én meter fra HS-60 vil du få 182 desibel i ansiktet.

Like enestående som volumet er det at høyttaleren relativt sett knapt bruker strøm - knappe tre kilowatt er alt som skal til for å drive den. Det gjør den godt egnet til bruk i felten, og til for eksempel å transportere stemmen fra en streng tyrann statsminister over avstander så store som tre kilometer.

Vi kan se høre lyden av sikkelet i munnviken til Kim Jong-il helt hit.

Laser-ish.

HS-60 er altså svært fokusert, og kan nesten sammenliknes med en hørbar laserstråle. Den er langt mer effektiv enn vanlige lydkilder over lange avstander, og der for eksempel en megafon som måler 125 desibel ved én meter måler bare 89 desibel når du befinner deg 64 meter unna, vil Grabers lydkilde tåle store avstander langt bedre enn megafonen.

En skulle kanskje tro at Graber brukte femten år av sitt liv og tre ekteskap på å komme opp med idéen, men som mange store tenkere brukte han svært kort tid på å konseptualisere HS-60. Det vil si, han grublet og grublet i tre år, uten å komme noen vei. Men så.

Ifølge journalgazette.com hadde Garber en natt en drøm. Han hadde plutselig en høyttaler som gjorde akkurat det han ville. Han våknet, gikk til kjøkkenet, laget et utkast av høyttaleren fra drømmen, og halvannen uke seinere hadde han en fungerende modell som ikke liknet på noe av det han hadde brukt de tre foregående årene av sitt liv.

Og moralen er?

Legg deg og sov, menneske. De store idéene kommer når du lukker øynene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer