Kan dette* bli verdens lengste tunnel?

Sibir og Alaska blir kanskje forent gjennom et prosjekt som knapt kjenner grenser.*Bildet over er naturligvis bare en illustrasjon.

Kan dette* bli verdens lengste tunnel?
Publisert

Det er to ting vi tenker på når vi hører ordet tunnel. For det første at det staves omvendt av det alle tror, og altså utgjør et såkalt språklig unntak som kan sette barneskole-elever så kraftig ut at de ender opp med å stave nitti prosent av ordene sine feil for resten av livet.

For det andre så tenker vi på Aune Sands "Synne", som i filmen "Dis" sies å ha hatt en "sterk dragning mot tunneler". Hun ville sittet og dirret orgasmisk i flere uker hvis hun hadde fått oppleve dette prosjektet.

Verdensrekord.

Russland er nemlig i planleggingsfasen for byggingen av verdens desidert største tunnel. Den skal etter planen strekke seg fra Sibir til Alaska, to av de triveligste klimaområdene i verden.

Tunnelen vil bli en transport- og rørledningsetappe, og overhodet ikke noe du kan rase gjennom med din nyinnkjøpte Skoda. Den utgjør en større del av et prosjekt som er beregnet å koste utrolige 390 milliarder kroner, og som skal forsyne USA med olje, gass og elektrisitet fra Sibir. Tunnelen alene vil koste et sted mellom 60 og 72 milliarder kroner.

Samarbeid over/under grensene.

Det russiske prosjektet skal koordineres og styres sammen med USA og Canada, og hvis tunnelen blir realisert vil den ta mellom 10 og 15 år å bygge. Den vil strekke seg under Beringstredet, og få en samlet lengde på 103 kilometer. Det er over dobbelt så langt som dagens undersjøiske tunnel-rekordholder, Channel Tunnel, som går fra England til Frankrike (eller andre veien, alt etter hvor patriotisk du er).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer