Klart som krystall

Crystal Island er oppsiktsvekkende høy.

Klart som krystall
Publisert

Den kalde krigen mellom gamle Sovjetunionen og, eh, gamle USA er for lengst over, og er erstattet av en mildere krig som stort sett foregår på diplomatisk nivå - og ikke i dype atomvåpenbunkere.

Med Crystal Island kan det godt være den snille krigen også vil foregå i høyden.

Nesten en halv kilometer.

Moskva er som kjent i stadig vekst, og snart vil kanskje byens horisontlinje bokstavelig talt nå nye høyder. Crystal Island skal med sine 457 meter etter planen gjøre krav på tittelen verdens høyeste bygning når den kanskje står ferdig om fem år, og den vil bli et skue på alle mulige plan.

Arealet vil bli rundt 2.5 millioner kvadratmeter, og kostnadene ligge på rundt 22 milliarder kroner.

Prosjektet ledes av den britiske arkitekten og designeren Sir Norman Foster fra Foster And Partners, som både har bygget og skal bygge flere spektakulære bygninger rundt om i verden, deriblant en av de nye kontorbygningene som skal bygges rundt det gamle World Trace Center-området i New York.

I fosterstilling.

Foster står dessuten bak Moskvas andre store landemerke i nyere tid, Russia Tower, Europas høyeste bygning, så de har erfaring med bygg som går over alle støvleskaft.

Vulkanformede Crystal Island vil huse alt fra leiligheter (900) til hotellrom (3000), og dessuten en internasjonal skole med plass til 500 studenter, kinosaler, sportsanlegg og 16 500 parkeringsplasser i underetasjen.

For å gi et enda bedre bilde av størrelsen på bygningen er grunnplanet så mye som fire ganger større enn Pentagon-bygningen, noe et utsiktstårn plassert på rundt 300 meters høyde helt sikkert vil gi full oversikt over.

Selvdreven.

Fordi vi lever i vanskelige tider er på Crystal Islands ytterside utstyrt med solcellepanel og vindturbiner, som skal gjøre bygningen selvtilstrekkelig hva energi angår.

Et smart ventilasjons- og lyssystem som involverer store, strategisk plasserte atrium, og "dynamiske innhegningspanel" som sender lyset dypt inn i bygningen, skal sørge for at ikke innbyggere, besøkende og arbeidere omkommer av lys-, varme- og/eller kuldemangel i løpet av de fire årstidene.

Det store spørsmålet nå er om amerikanerne vil la seg provosere til å bygge noe som strekker seg fire kilometer over bakken for å legge denne verdens høyeste-diskusjonen død en gang for alle. Ok, det er kanskje ikke det "store" spørsmålet, det var egentlig bare et spørsmål vi stilte oss selv en rolig romjulsdag.

Kilder: Gizmodo og Inhabitat.com

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer