Større enn livet selv

Glem VGs krimredaksjon. Dette er skikkelig grave-journalistikk.

Større enn livet selv
Publisert

Vi kunne innledet denne saken med noen usmakeligheter om tyskere og stormannsgalskap og krigen, men, alvorlig talt, slike stereotypier er vi for gamle til. Men som de tyskerne kan drikke øl!

Uansett, møt det største som har kommet fra Tyskland siden Kraftwerk: Bagger 288. Selv begrepet "monster" blir for lite for denne overjordiske kjempen.

Tysk maskineri.

Bagger 288 er en vanvittig skapning laget av et tysk selskap som i sin tid hadde navnet Krupp (men som i dag er en del av ThyssenKrupp, et gigantisk teknologiforetak med over 190 000 ansatte), og som ikke overraskende benyttes til såkalt dagbruddsdrift, en form for kullgruvevirksomhet som foregår tett opptil jordoverflaten.

Ved hjelp av det nesten 22 meter store utgravningshjulet (til venstre på bildet over) fjerner Bagger 288 kullgruvas overliggende jordlag, slik at en kan komme seg fram til det amerikanske gruvearbeidere helt sikkert kaller the good stuff.

Pløyer dypt.

Hjulet består av hele 18 gravebøtter, som hver kan holde 6.6 kubikkmeter. Dermed er det ikke så vanskelig å forstå at den overdimensjonerte gravemaskinen kan flytte 240 000 tonn masse daglig, noe som tilsvarer hele fotballbanen på Ullevål stadion - med 30 meters dybde.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer