Større enn livet selv

Glem VGs krimredaksjon. Dette er skikkelig grave-journalistikk.

Større enn livet selv
Publisert

Vi kunne innledet denne saken med noen usmakeligheter om tyskere og stormannsgalskap og krigen, men, alvorlig talt, slike stereotypier er vi for gamle til. Men som de tyskerne kan drikke øl!

Uansett, møt det største som har kommet fra Tyskland siden Kraftwerk: Bagger 288. Selv begrepet "monster" blir for lite for denne overjordiske kjempen.

Tysk maskineri.

Bagger 288 er en vanvittig skapning laget av et tysk selskap som i sin tid hadde navnet Krupp (men som i dag er en del av ThyssenKrupp, et gigantisk teknologiforetak med over 190 000 ansatte), og som ikke overraskende benyttes til såkalt dagbruddsdrift, en form for kullgruvevirksomhet som foregår tett opptil jordoverflaten.

Ved hjelp av det nesten 22 meter store utgravningshjulet (til venstre på bildet over) fjerner Bagger 288 kullgruvas overliggende jordlag, slik at en kan komme seg fram til det amerikanske gruvearbeidere helt sikkert kaller the good stuff.

Pløyer dypt.

Hjulet består av hele 18 gravebøtter, som hver kan holde 6.6 kubikkmeter. Dermed er det ikke så vanskelig å forstå at den overdimensjonerte gravemaskinen kan flytte 240 000 tonn masse daglig, noe som tilsvarer hele fotballbanen på Ullevål stadion - med 30 meters dybde.

Gravemaskinen er 240 meter lang, 96 meter høy, og veier like mye som en amerikaner som er på McDonalds-dietten, det vil si 45 500 tonn. Det er kanskje unødvendig å si at det gjør Bagger 288 lite egnet til dragracing, idet den har en toppfart på mellom 0.1 og 0.6 km/t.

Video!

Det tok forøvrig fem år og litt over en halv milliard kroner å utviklet beistet, som ser minst like utfordrende ut å styre som en regjering bestående av folkelige Frpere.

Sjekk videoen under for å se nøyaktig hvor effektiv - og hvor stor - Bagger 288 er. Hvis du ikke liker video fordi bevegelige bilder gir deg hodepine, kan du se et veldig stort panoramabilde av gravemaskinen her.

Kilde: Wikipedia, Geekologie

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer