Svinger like mye som renta

Denne kjempekula gjør en ekstremt viktig jobb.

Svinger like mye som renta
Publisert

Høye mennesker har en lei tendens til å tippe over og falle i bakken når det blåser kraftig. John Cleese, for eksempel - han har truffet asfalten ganske mange ganger i sitt liv. Det skyldes at det høye tyngdepunktet ikke er så enkelt å stabilisere.

Så når verdens høyeste, fullførte bygning skal takle alt fra svært kraftig vind til jordskjelv er det en fordel om ting står støtt. Kjempekula på bildet er ekstremt viktig i så måte.

Skjelver i buksene.

Bygningen vi snakker om er 101 etasjer høye Taipei 101 i Taiwan. Den er plassert drøye 180 meter fra en såkalt forkastningslinje, som fort kan bli åstedet for så store bevegelser i jordskorpa at resultatet blir et kraftig jordskjelv.

For å motvirke uønskede svingninger i bygningen monterte arkitektene bak Taipei 101 en 20 milloner kroner dyr og 728 tonn tung kjempekule midt i bygget. Den har en diameter på 5.5 meter, består av 41 stålplater, og svever i løse lufta ved hjelp av flere 9 centimeter tykke vaiere festet i bygget.

Motsatt er bra.

Kula skal angivelig motvirke svingninger i bygget med opptil 40 prosent. Det nøye justerte og svintunge stålplatemonsteret vil til enhver tid svinge i motsatt retning av skyskraperen, og således redusere effekten av vind og bevegelser i bakken. Sjekk denne animasjonen for en illustrasjon av prinsippet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer