Svinger like mye som renta

Denne kjempekula gjør en ekstremt viktig jobb.

Svinger like mye som renta
Publisert

Høye mennesker har en lei tendens til å tippe over og falle i bakken når det blåser kraftig. John Cleese, for eksempel - han har truffet asfalten ganske mange ganger i sitt liv. Det skyldes at det høye tyngdepunktet ikke er så enkelt å stabilisere.

Så når verdens høyeste, fullførte bygning skal takle alt fra svært kraftig vind til jordskjelv er det en fordel om ting står støtt. Kjempekula på bildet er ekstremt viktig i så måte.

Skjelver i buksene.

Bygningen vi snakker om er 101 etasjer høye Taipei 101 i Taiwan. Den er plassert drøye 180 meter fra en såkalt forkastningslinje, som fort kan bli åstedet for så store bevegelser i jordskorpa at resultatet blir et kraftig jordskjelv.

For å motvirke uønskede svingninger i bygningen monterte arkitektene bak Taipei 101 en 20 milloner kroner dyr og 728 tonn tung kjempekule midt i bygget. Den har en diameter på 5.5 meter, består av 41 stålplater, og svever i løse lufta ved hjelp av flere 9 centimeter tykke vaiere festet i bygget.

Motsatt er bra.

Kula skal angivelig motvirke svingninger i bygget med opptil 40 prosent. Det nøye justerte og svintunge stålplatemonsteret vil til enhver tid svinge i motsatt retning av skyskraperen, og således redusere effekten av vind og bevegelser i bakken. Sjekk denne animasjonen for en illustrasjon av prinsippet.

Nøyaktig hvor effektiv kula er ble demonstrert den 10. mai i år. Da rystet et voldsomt jordskjelv deler av Kina, men rystelsene nådde også Taiwan - og Taipei 101. Turister kan fritt ferdes i området rundt kula, og en av dem som befant seg akkurat der den dagen var YouTube-brukeren "phuaalvin".

Han kjente heldigvis til sine forpliktelser overfor resten av Internettet, og filmet kula mens den jobber livet av seg for å holde den 509 meter høye bygningen i loddrett vater.

Sjekk den imponerende videoen under, så forstår du litt bedre hvorfor

Kilde: Deputy Dog

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer