Værvarsel: Enorme haglbyger

Punt Gun er ingen lilleputt. Tvertimot. Tvertimot, sa vi!

Værvarsel: Enorme haglbyger
Publisert

Og vi som trodde trodde at fortida bare besto av telegrafstolper, telexmaskiner og morse med så mange trykkfeil at kriger har blitt startet for mindre.

Så kom vi over Punt Gun, et forhistorisk gigantvåpen som kun kan se normalt ut i hendene til Goliat.

Enormt.

Våpenenet er uoffisiell innehaver av tittelen som verdens største hagle, noe bildet over demonstrerer så tydelig at selv de som har glemt å kontrollere brillestyrken sin på noen år vil heve et øyenbryn eller to.

Hagla har en lengde på hele tre meter, mens løpet har en diameter på drøye fem centimeter. Nettopp fordi Punt Gun er så stor og så tung, og fordi rekylen ikke en gang kan motvirkes av veltrente menn i trange trikoter, må våpenet monteres på en elvebåt for ikke å sende skytteren i bakken.

Elvebåt?, spør du kanskje.

Andejakt.

Ja, og det er her vi kommer inn på bruksområdet. Disse våpnene ble på atten- og nittenhundretallet benyttet til å ta livet av sjøfugler. Mange sjøfugler.

Det skal faktisk være mulig å ta knekken på mellom 50 og 100 ender med ett eneste skudd, og hvis du nå begynner å tenke på fiske og dynamitt er du ikke så langt unna sannheten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.