Bort med dottene

Hvordan bli kvitt vann i øret? Her er rådene.

Øreplager etter bading? Her er rådene. Foto: Colourbox.com
Øreplager etter bading? Her er rådene. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert

Vanndotter i ørene er et vanlig problem for deg som svømmer mye, og for deg oppholder seg mye i vannet i ferien. Det kan i beste fall være irriterende. I verste fall medfører dottene helsemessige konsekvenser i form av redusert hørsel og øreinfeksjoner.

Les også: Advarer mot tørrdrukning

Svømmeøre

Vann som blir liggende i øregangen kan lett resultere i en betennelse. "Swimmers ear", eller svømmeøre om vi skal fornorske uttrykket, omfatter alle former for betennelser som dykkere, svømmere eller andre som kommer i kontakt med vann kan få i det ytre øret.

- Det er i hovedsak bakterier som forårsaker selve infeksjonen, men grunnlaget blir lagt av den mekaniske påvirkningen vanntrykket har i øregangen på huden og trommehinnen. Det vil ofte tilkomme soppinfeksjon i et slikt øre, fordi sopp trives der det er blitt litt fuktig og er varmt, skriver øre-nese-halslege Mads H. Moxness hos Lommelegen.

Les også: Sjekk badevannet på nett

Svømmeøre og øreverk er kanskje feriesykdommer du ikke er forberedt på. Dette forekommer særlig hos barn som bader i svømmebasseng. Det er ikke alltid vannkvaliteten er så bra i bassengene. Dette, sammen med høye temperaturer, gjør "svømmeøre" vanlig blant sydenturister.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer