Her er iPhone OS 3.0

Men kommer det noe annet nytt fra Apple i kveld?

Her er iPhone OS 3.0
Publisert

Det kan trygt sies at Apples iPhone har tatt mobilverden med storm, men det kan like trygt sies at telefonen har hatt sine mangler. Siden den ble lansert første gang for snaue to og et halvt år siden, har det for eksempel ikke vært mulig å sende MMSer uten å måtte hacke programvaren, og det har heller ikke vært mulig å gjøre noe så trivielt som å kopiere en bit tekst fra et sted til et annet.

Men i kveld blir mange av iPhone-manglene utbedret, når Apples utviklerkonferanse, WWDC 2009, åpner med den tradisjonelle keynoten klokka 19 (norsk tid).

- Klar i kveld

Etter hvert som kvelden nærmer seg har flere antydet at versjon 3.0 vil bli tilgjengelig for gratis nedlasting allerede i kveld, umiddelbart etter at keynoten er over. NYTT: Det er nå bekreftet at versjon 3.0 først blir tilgjengelig 17. juni.

Dermed er det altså litt over en uke til du får ny iPhone, og det uten at det koster en krone (iPod Touch-eiere må derimot betale noen tiere for å få samme oppdatering).

ØNSKETENKNING? Det er mulig å lese mye inn i "One year later. Light-years ahead" hvis en bare vil.
ØNSKETENKNING? Det er mulig å lese mye inn i "One year later. Light-years ahead" hvis en bare vil. Vis mer


OS 3.0, som er neste versjon av iPhone-mobilens operativsystem, ble presentert for første gang i mars i år. Apple lover "over 100 nye funksjoner", men ettersom dette er en nettside og ikke en bok, har vi plukket ut av noen av de nye funksjonene som sannsynligvis vil falle i smak hos flest mennesker.

MMS

Jada, det kommer, i hvert fall for de aller fleste. Har du derimot vært like ivrig som journalisten bak denne artikkelen og sikret deg et eksemplar av den aller første iPhone-modellen (kjøpt fra utlandet), vil du bli skuffet. MMS blir ifølge Apple ikke kompatibel med førstegenerasjonsmobilene. Alle iPhoner solgt i Norge vil imidlertid få MMS på plass.

Videresending av meldinger

Av grunner som bare Apple-sjef Steve Jobs og hans innerste krets kjenner til, har det aldri vært mulig å videresende en tekstmelding med iPhone. Får du i dag en melding med et telefonnummer eller en adresse som skal videre til en tre-fire andre personer, må du først notere ned informasjonen ved hjelp av penn og papir (for eksempel), så opprette ny melding, så skrive inn informasjonen på ny, så sende meldingen.

Med OS 3.0 blir det heldigvis slutt på de lidelsene.

Bedre meldingsbehandling

På iPhone samles alle tekstmeldinger til og fra en annen person i én lang konversasjonstråd. Hvis denne tråden skulle inneholder informasjon som du ikke ønsker å ha liggende på en enhet som enkelt både kan mistes og stjeles, har du i dag ikke annet alternativ enn å slette hele tråden.

Nye "Messages" (som kanskje vil bli hetende "Meldinger" i den norske utgaven?) gjør behandling av individuelle beskjeder atskillig enklere, og du kan slette enkeltmeldinger samtidig som du beholder tråden.

Klipp ut - lim inn

Det er uvisst om iPhone-brukere flest har mast på denne funksjonen, men gudene skal vite at internettets blog- og teknologiverden har brukt noen liter oksygen på å minne Apple på at deres angivelige teknologiske vidunder ikke har mulighet for å klippe ut eller kopiere tekst i ett program, og lime det inn et annet sted, eller i et annet program.

Slik ser "klipp, kopier og lim" ut i praksis.
Slik ser "klipp, kopier og lim" ut i praksis. Vis mer

Med 3.0 behøver du bare dobbelt-trykke to ganger i området hvor du ønsker å kopiere en tekstsnutt eller et bilde, dra merkingen så langt du ønsker, hvorpå du får opp en dialogboks med "cut - copy- paste". Deretter kan du gjøre hva du vil med det kopierte objektet.

Utvidet søk

Søkefunksjonen blir kraftig oppgradert i det nye OSet. Det vil blant annet være mulig å søke i Mail, Notater og Kalender-programmene, i tillegg til at du kan søke på tvers av applikasjoner.

Du kan også søke deg fram til kontakter og liknende, og etterhvert vil alle programmer som støtter Apples Spotlight-søkestandard kunne gjennomsøkes fra sentralsøket.

Tastatur i landskapsformat

Ikke alle treffer like godt med fingrene sine på det smale iPhone-tastaturet. De bør bli svært begeistra for at det nå vil være mulig å skrive både SMSer, MMSer og epost med tastaturet i landsskapsformat, slik at både tastene og avstanden mellom dem blir større.

Her er iPhone OS 3.0

Forbedret kalender

iPhone-kalenderen vil fra og med 3.0 støtte både ".ics"-kalendere, som er formatet som brukes av blant annet Apples egen iCal-kalender, og dessuten CalDAV-kalendere, som du finner i både Google Calendar og Yahoo! Calendar.

Dermed kan du enkelt og trådløst utveksle kalenderhendelser mellom ulike kalendere, uten å måtte gå om eksterne tjenester. Det vil også bli mulig å abonnere på felleskalendere, som for eksempel kalendere som viser favorittlaget ditt sin terminliste.

Push-varslingstjeneste

Apple har for lengst gjort det klart at de ikke ønsker å gi brukeren muligheten til å uten videre kjøre flere programmer samtidig, blant annet fordi det vil gå utover batterikapasiteten. Derfor har de utviklet en løsning som kjører i bakgrunnen, og som varsler brukeren om relevante hendelser - selv om programmet det varsles fra altså ikke kjører.

Dette kan for eksempel utnyttes av chatte-programmer, slik at du umiddelbart får beskjed neste gang noen forsøker nå deg via MSN, eller det kan brukes av programmer som benytter forhåndsprogrammerte varsler (kalendere o.l.).

"Just one more thing"?

Det har i løpet av Steve Jobs' Apple-regime blitt en vane at den nå sykmeldte sjefen avslutter sine keynote-presentasjoner med frasen just one more thing ("en liten ting til"). Det er på det tidspunktet at Apple-tilhengerne kjenner pulsen stige med 50 slag i minuttet mens svetten begynner å piple fram fra håndflatene.

Spørsmålet er om, og hva, Jobs' stedfortreder Phil Schiller eventuelt trekker opp av hatten klokka 19 i kveld.

Her er noen av de mest sannsynlige spekulasjonene:

  • Nye iPhone-modeller. Apple-kjenner John Gruber mener å sitte inne med informasjon om en oppdatert iPhone 3GS-modell, med blant annet dobbelt så hurtig prosessor, dobbelt så mye RAM, og en 32GB-modell, forbedret kamera med autofokus og videomuligheter, magnetometer (kompassfunksjon), og kanskje også nye farger.

  • Nye Snow Leopard. Versjon 10.6 av OS X er ikke så veldig langt unna, og kanskje vil Apple bruke kvelden til å presentere nye funksjoner (og nytt utseende?) på siste versjon av operativsystemet for Mac-parken.

  • The Tablet. På samme måte som iPhone hadde befunnet seg på ryktestadiet i den sladderbaserte delen av teknologipressen i en årrekke før den så dagens lys, har samme presse spekulert i om ikke en mini-PC med trykkfølsom skjerm snart vil annonseres fra hovedkvarteret i Cupertino. Allerede nevnte John Gruber er 100% sikker på at Apple jobber med en slik tablet, men også ganske sikker på at en eventuell offentliggjøring ikke vil skje i kveld.

Eller det kan bli noe helt annet. Følg med på dinside.no i kveld fra rundt klokka sju mens vi dekker det som skjer under årets WWDC 2009-keynote.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer