Her er nye iPhone 3GS

Og et par-tre andre overraskelser fra Apple.

Her er nye iPhone 3GS
Publisert

På grunn av en langtidssykmelding tilhørte ikke kveldens Apple-keynote Steve Jobs, men hans undersått Phil Schiller. Under den årvisse utviklerkonferansen WWDC 2009 ble det presentert noe nytt, og noe vi allerede visste om.

Her er nyhetene:

Nye iPhone heter iPhone 3GS

Apple har til nå solgt pene 40 millioner eksemplar av iPhone og iPod Touch, og i kveld var det duket for enda flere iPhone-nyheter. Den største heter iPhone 3GS.

Ryktene vi skrev om tidligere om en iPhone 3GS viste seg å være sanne. De nye modellene presenteres som de "raskeste iPhone-modellene noensinne", og har blant annet dette å by på:

 • 2 til 3x raskere enn iPhone 3G
 • nytt kamera med 3 megapiksler, autofokus, makro- og videofunksjon
 • video-oppløsningen er VGA (640x480 piksler)
 • 7.2Mbps HSDPA (eller super-3G om du vil)
 • digitalt kompass
 • innebygget støtte for Nike+ (treningsprogramvare og hardware)
 • hardware-kryptering, som vil si umiddelbar sletting av data
 • amerikanske priser blir $199 for 16GB-versjonen, $299 for 32GB (vi kommer tilbake med norske priser når de er klare)

Telefonen blir tilgjengelig allerede 19. juni i åtte utvalgte land, men kommer ikke til Norge før i løpet av juli måned. Innen august skal den være tilgjengelig i over 80 land.

iPhone 3G blir fortsatt å finne i sortimentet, men nå som billigmodell til $99, og med bare 8GB lagringskapasitet.

Mer iPhone-nytt

Nyhetene i versjon 3.0 av iPhone-operativsystemet ble nok en gang gjennomgått, slik vi blant annet har gjort her, men noe nytt kom likevel fram.

Det vil for eksempel bli mulig å streame video- og musikk via Safari-nettleseren, i tillegg til at den nå har blitt raskere og støtter autoutfylling. Tjenesten er bare tilgjengelig for MobileMe-brukere, Apples mye omtalte og ofte kritiserte synkroniseringstjeneste, men vil vise på et kart hvor telefonen din befinner seg hvis den har forsvunnet.

Nytt er også "Find my iPhone", som kan bli nyttig den dagen du står og tuter utenfor inngangsdøra fordi du akkurat har oppdaget at telefonen enten er stjålet eller mistet.

Du kan også sende direktebeskjeder til telefonen for å fortelle den som urettmessig eller tilfeldigvis har telefonen hvor du er og hvordan du kan nås. Det er dessuten mulig å sende en "slett alt"-kommando til telefonen, en operasjon som sletter alle dataene, men gjør dine private data enda mer private og utilgjengelige for uvedkommende.

Endelig ordentlig GPS-funksjon

Kjærkomment var det også da TomTom tok scenen. Det har lenge vært kjent at GPS-produsenten har utviklet en navigasjonsapplikasjon for iPhone, men ettersom Apple ikke har tillatt den typen programmer på App Store, har den forblitt en del av TomToms laboratorium, og ikke en del av din og min verden.

Helt til i kveld. Nå er nemlig navigasjonsprogrammet tilgjengelig, noe som betyr at iPhone-brukere i prinsippet får samme sted-til-sted-navigeringen som finnes på vanlige GPS - og på andre mobiltelefoner fra både Nokia, Sony Ericsson og HTC.

Derimot var det fuglene kvitret oss i øret tidligere i dag; altså at versjon 3.0 skulle bli tilgjengelig allerede i kveld, helt feil. Her må du altså smøre deg med tålmodighet litt til, for OS3-oppdateringen slippes over hele verden den 17. juni.

Oppgraderingen blir gratis for iPhone-brukere, men koster $9.95 for iPod Touch-eiere.

Nye MacBook Pro-modeller

Dette var kanskje ikke det heteste tipset i forkant av kveldens keynote, men Schiller innledet keynoten med å presentere en flunka ny 15" MacBook Pro.

Den har blant annet en batterilevetid på opptil 7 timer, men som med 17-tommeren som ble lansert for en tid tilbake er det ikke mulig å bytte ut batteriet. Schiller lover levetiden ligger på hele fem år (det vil nå tiden vise), men batteriet kan naturligvis byttes ut av Apple underveis.

Her er hele den nye MacBook-rekka.
Her er hele den nye MacBook-rekka. Vis mer


Skjermen er også forbedret, med en seksti prosents forbedring i gjengivelsen av fargeregisteret. Maskinen har plass til maksimalt 8GB RAM, innebygget SD-minnekortleser, prosessorhastighet på opptil 3.06 GHz (prosessoren er Dual Core, med 6MB Level 2 Cache), og intern harddisk på inntil 500GB.

MacBook-serien ble også oppdatert, eller mer riktig: nesten utradert. 13-tommeren med aluminiumsdeksel inngår nå i MacBook Pro-serien, og det er ikke så rart når en ser på spesifikasjonene. Den har fått samme batteritypen (i utgangspunktet ikke utskiftbart), SD-minnekortplass, samme batterilevetid (inntil 7 timer), plass til maks 8GB RAM, harddisk på 500GB, og - fanfare - en FireWire 800-port. Denne porten ble som kjent fjernet på den gamle MacBook-serien, men blir nå altså satt inn på ny.

Syltynne MacBook Air er også forbedret, ikke minst i forhold til pris. Den amerikanske prisen ble kuttet med hele $700 (rundt 4500 kroner), og også prisen for modellen med 256MB SSD-disk er kraftig redusert.

Norske priser på 13-tommeren blir henholdsvis 10 490 og 12 990 kroner, mens 15-tommeren kommer i tre utgaver med prislapper på 14 990, 16 490 og 18 990 kroner.

17-tommeren går ned i pris, og ligger nå på 20 990 kroner. MacBook Air vil koste 12 990 og 15 990 kroner.

Det finnes nå bare én MacBook, en hvit i utgave i "gammel" kledning til 8990 kroner.

Snow Leopard

Apples neste versjon av operativsystemet for Mac-serien med datamaskiner, Snow Leopard er ikke å regne for en kjempeoppdatering.

Phil Schiller brukte deler av kvelden til å presentere enda flere smakebiter fra OSet som vil få tallkoden 10.6. Noen høydepunkter:

 • Du sparer rundt 6GB med diskplass sammenliknet med forrige versjon av Leopard
 • Exposé-funksjonen er nå bygget inn i docken
 • Tettere integrering mellom programmene ved hjelp av Exposé
 • Full støtte for Microsoft Exchange i Mail, iCal og i adresseboka
 • Raskere tømming av søppelkurven (og muligheten for å angre tømmingen)
 • Raskere Finder
 • Alle kjerneprogrammene i Snow Leopard kjører nå i 64-bit
 • Quicktime X har blitt bygget om fra grunnen av, og tilbyr nå blant annet enkel videoredigering

Best av alt er kanskje prisen: $29 koster oppgraderingen fra Leopard til Snow Leopard, langt rimeligere enn de fleste hadde trodd på forhånd. Versjon 10.6 er tilgjengelig i september. Full versjon koster $169.

(Vi kommer tilbake med norske priser!)

Dessuten ble beta-statusen til Safari-nettleseren fjernet i kveld. Den fullstendige utgaven kan lastes ned her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer