Nye epler fra Apple

iPhone er i ferd med å bli voksen.

Nye epler fra Apple
Publisert

Neste generasjon iPhone var kanskje den minst hemmelige produktlanseringen fra Apple på lang, lang tid, etter at blogosfæren har fråtset seg fram til og mer og mer troverdige spesifikasjoner før kveldens Apple-fesjå i San Francisco, utviklerkonferansen WWDC.

Apple-übermeister Steve Jobs ledet som vanlig an showet foran 5200 tilhørere i salen (fordi vi er diplomatisk av legning, og fordi vi skriver dette på en Mac, lar vi være å kalle dem fanboys). Han skuffet ikke.

Med 3G.

Nå er nemlig 3G-iPhonen her. Den har, eh, 3G, er tynnere i kantene enn første generasjon, har helsvart plastdeksel på baksiden, metalknapper, forbedret lyd, 3.5 tommers skjerm, kamera, og, endelig, en skikkelig hodetelefonplugg. Halleluja!

Nye iPhone har også såkalt "assistert GPS", A-GPS, en avansert GPS-tjeneste som henter data fra både satelitter, Wlan og mobilsendertårn.

Steve Jobs påstod i sin presentasjon at iPhones 3G er 36% raskere enn Nokia N95, og at de har klart å beholde en standbytid på rundt 300 timer, i tillegg til taletid (via 3G) på 5 timer - til tross for den ekstra batterikapasiteten 3G krever.

Kjempepriskutt.

Prisene på mobilen reduseres drastisk. 8GB-versjonen koster 199 dollar (ned fra 399 dollar), eller rundt 1000 kroner, mens 16GB vil ligge på 299 dollar, rundt 1500 kroner. Dette er garantert subsidierte priser, og vil medføre at du binder deg til en mobiloperatør i et visst antall måneder og/eller år. 16GB-utgaven blir også tilgjengelig i Apples favorittfarge - hvitt.

Telefonen kommer ifølge en pressemelding på Apples hjemmesider til Norge (og resten av Norden) 11. juli. iPhone må sannsynligvis kjøpes i butikk, for det er ikke mulig å bestille den via Apples norske nettsider - i det minste ikke på det nåværende tidspunkt.

Nytt operativsystem.

Neste versjon av iPhone-operativsystemet, iPhone 2.0, ble også vist fram i kveld. Det vil blant annet ha full støtte for bedrifter som ikke liker at uvedkommende snoker rundt i serverne deres. Den såkalte "Enterprise"-delen involverer blant annet komplett Exchange-støtte (push-epost, kalender- og kontaktsynkronisering, globalt adressesøk og så videre), og skal ha blitt beta-testet av hele 35% av selskapene som befinner seg på den såkalte Fortune 500-lista.

Det er ganske mange.

Jobs og hans medarbeidere viste også fram flere eksempler på nye applikasjoner til iPhone, som vil bli solgt gjennom allerede annonserte App Store. Ett av eksemplene var spillet Super Monkey Ball fra ikke helt ukjente Sega.

Spill og applikasjoner.

Spillet vil koste 10 dollar (50 kroner) ved lansering, og har ifølge Engadget "fantastisk grafikk, helt ulikt noe som er vist på en mobiltelefon tidligere".

Folk som sykelig avhengig Buy Now-knappen på eBay vil sette pris på "Auctions", eBays applikasjon for, vel, auksjoner. Demonstrasjonen viste blant annet hvordan en kan holde orden på budrunder, sjekke ut nye varer, og i det hele tatt gjøre alle de tingene som en faktisk kan gjøre allerede i dag via iPhone-nettleseren Safari.

Musikere vil sette pris på applikasjonen "Band", der det skal være mulig å lage musikk fra scratch (hvis vi kan bruke et slikt ordspill her), og til og med spille visse instrumenter - på sett og vis.

Storsatsning på synkronisering.

En annen av Apples nyvinninger er MobileMe-tjenesten. Det er en omfattende, web-basert synkroniseringstjeneste, som vil sørge for at alle enhetene du har registrert på tjenesten (Mac, iPhone, PC osv.) vil være synkronisert når det gjelder epost, kontakter, kalenderhendelser og liknende.

Forandrer du på en kontakt på én Mac, vil den umiddelbart oppdateres på PCen og iPhonen. Forandrer du en kalenderhendelse på iPhone, vil kalenderne på PCen og Macen også justeres. Tjenesten støtter også Microsofts epost-tjeneste, Outlook, og har tydeligvis til hensikt å være en slags altomfattende kontakt- og epostsentral - i tillegg til at en vil kunne dele andre datafiler som bilder, filer og video.

Tjenesten kjører både på Macer og PCer, og vil være tilgjengelig fra og med juli. Prisen blir 99 dollar per år (rundt 500 kroner med dagens svært gunstige dollarkurs), og inkluderer dessuten 20GB lagringsplass.

Over og ut.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer