Verdens mest presise klokke?

Super-atomur på vei.

Verdens mest presise klokke?
Publisert

Fordi jorden roterer ujevnt må det av og til legges til et såkalt skuddsekund for at klokkene våre skal gå riktig. Et atomur derimot viser tiden med ekstrem nøyaktig.

Riktig i 200 millioner år.

Nå har forskere i statene utviklet et atomur de hevder er så nøyaktig at det verken vil miste eller legge til et eneste sekund på over 200 millioner år.

Den nye klokka utkonkurrerer atomuret som brukes hos NIST (National Institute of Standards and Technology). Dette uret lover nemlig kun 80 millioner år med presis tidsmåling.

- Hemmeligheten bak å lage en ekstremt nøyaktig klokke er å få den til å tikke raskere, sier forsker Jun Ye som har vært med på å lage super-atomuret. - Hvis du gjør en feil får du tilbakemelding med en gang, forteller han til Reuters.

Atomuret tikker ikke mindre enn 430 billioner ganger per sekund. Hvis du blir smågal selv av klokka på stueveggen kan du altså tenke deg til hvordan dette ville vært å leve med.

Hjelper deg å finne frem.

GPS-satelitter er et eksempel på teknologi som bruker atomklokker. GPS-mottakeren finner ut hvor langt unna satellittene er ved å sammenligne tidspunktet et signal er sendt med tidspunktet det ble mottatt. Denne informasjonen er med på å bestemme din posisjon.

I følge Ye er det mange fordeler med å lage et atomur så nøyaktig som mulig. For eksempel kan det en dag brukes til ting som satelittguidede biler som kjører av seg selv.

- Hvis vi kan navigere et kjøretøy på Mars og bestemme at det skal stoppe på et bestemt sted, er jeg sikker på at vi kan navigere alle biler på jorden med satellitter avslutter Ye.

Kilder: Reuters, Wikipedia, Gizmodo

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer