Verdens mest presise klokke?

Super-atomur på vei.

Verdens mest presise klokke?
Publisert

Fordi jorden roterer ujevnt må det av og til legges til et såkalt skuddsekund for at klokkene våre skal gå riktig. Et atomur derimot viser tiden med ekstrem nøyaktig.

Riktig i 200 millioner år.

Nå har forskere i statene utviklet et atomur de hevder er så nøyaktig at det verken vil miste eller legge til et eneste sekund på over 200 millioner år.

Den nye klokka utkonkurrerer atomuret som brukes hos NIST (National Institute of Standards and Technology). Dette uret lover nemlig kun 80 millioner år med presis tidsmåling.

- Hemmeligheten bak å lage en ekstremt nøyaktig klokke er å få den til å tikke raskere, sier forsker Jun Ye som har vært med på å lage super-atomuret. - Hvis du gjør en feil får du tilbakemelding med en gang, forteller han til Reuters.

Atomuret tikker ikke mindre enn 430 billioner ganger per sekund. Hvis du blir smågal selv av klokka på stueveggen kan du altså tenke deg til hvordan dette ville vært å leve med.

Hjelper deg å finne frem.

GPS-satelitter er et eksempel på teknologi som bruker atomklokker. GPS-mottakeren finner ut hvor langt unna satellittene er ved å sammenligne tidspunktet et signal er sendt med tidspunktet det ble mottatt. Denne informasjonen er med på å bestemme din posisjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer