Et skikkelig mestreverk*

* dette er ikke en staveleif (men dét var en stavefeil)

Et skikkelig mestreverk*
Publisert

Det første mange videregåendeelever tenker når de får utdelt en prosjektoppgave er "hvordan skal jeg komme meg ut av dette på enklest mulig måte"?

Det siste mange videregåendeelever tenker når de får utdelt en prosjektoppgave er "yes, nå kan jeg endelig bygge en sykkel hvor alt er av tre!".

Kjedelig?

Den amerikanske 16-åringen Marco Facciola tenkte nettopp det, og har etter mye planlegging og mye knoting fullført prosjektet til karakteren A+ på dingz-skalaen.

Inspirert av bestefarens historier fra Andre verdenskrig, hvor han under sitt opphold i Holland måtte bygge trehjul til sykkelen fordi gummi var mangelvare, tok han den helt ut.

Selv kjedet og tannhjulet er av tre, og utgjorde naturlig nok den mest utfordrende delen av byggeprosessen. Ved hjelp av matematikk (du husker matematikk?), sortering av ulike tretyper, og farens kroppsvekt, ble trekjettingen testet under til dels ekstreme forhold. Facciola antar at kjedetestingen slukte rundt førti prosent av tiden det tok å bygge mestreverket.

Likesomkulelager.

Den foretaksomme tenåringen har også simulert kulelageret som finnes på vanlige sykler ved hjelp av et såkalt palhjul, slik at han kan la bakhjulet snurre fritt uten at pedalene følger med - svært praktisk i for eksempel nedoverbakker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer