For en hodepine

Ikke akkurat Canon eller Nikon.

For en hodepine
Publisert

Kunsten skal helst være grensesprengende, men hvilke grenser kan en egentlig sprenge i det 21. århundre med sine finanskriser, styrtende skyskrapere og massemord?

Tja, hva med å ta utgangspunkt i en 150 år gammel hodeskalle som opprinnelig tilhørte en 13 år gammel jente, og deretter lage et fotoapparat ut av det?

Skalle, skalle ikke.

Det er nettopp det kunstneren ved navn Wayne Martin Bleger har gjort. Han har i mange år spesialisert seg på å konstruere såkalte hullkamera ("pinhole camera"), et slags primitivt fotografiapparat som i prinsippet bare består av en lystett kasse med et lite hull i fronten, og en film bakerst i kassen som fanger opp lysstrålene fra hullet.

Flere av kameraene hans beveger seg langt utover det ordinære, men det spørs om ikke "Third Eye"-kameraet, som er avbildet på bildet over og på bildene til venstre, overgår alt annet. Det vil si, det spørs ikke - dette overgår alt annet.

Forfall.

Hvor den 150 år gamle hodeskallen kommer fra sier ikke Bleger noe om (noen vil sikkert foreslå eBay, men jeg tror selv eBay setter en grense ved hodeskaller), men han sier i det minste noe om hvorfor han laget kameraet: For å studere "forfallets skjønnhet".

Linsa befinner seg i det tredje øyet midt i panna, mens filmen er festet til det lukkede midtpartiet som omkranser kraniet. Kameraet består i tillegg til skallen av aluminium, titan, bronse, sølv og edelstener.

Ganske anderledes.

Bildene ser fullstendig overjordiske ut - se eksempler her og her - og de som tror på noe både før og etter døden må gjerne se på dem som en overlevering fra det hinsidige.

Men, likevel - hodeskallen til en 13 år gammel jente?

Det er nok kanskje i drøyeste laget for de fleste, men det påviser i det minste ett av den radikale samtidskunstens mange paradoks: I kampen om oppmerksomheten må det tys til så drastiske virkemidler at når tilskuernes oppmerksomhet endelig er fanget, vender mange blikket bort i avsky fordi de ikke klarer bevege seg forbi nettopp virkemidlene.

Kilde: Boing Boing Gadgets

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer