Galskapen har fått et ansikt

Og et navn: Buzzball.

Galskapen har fått et ansikt
Publisert

Berg-og-dal-banen har regjert fornøyelsesparkene vel lenge.

Nå er det muligens en ny sjef i byen, og han lover å gjøre deg så svimmel at du ikke slipper ut før du har kvittet deg med dagens lunsj. Og frokost. Og ett eller annet du spiste på indisk restaurant forrige måned som du fortsatt ikke vet hva var.

Kult.

Buzzball høres ut som et passende navn på den rød kjempekula. Meningen er at du skal sette deg i stolen på innsiden, spenne fast sikkerhetsbeltet, før du raser mer eller mindre ukontrollert rundt på en gressplen eller fotballbane eller en annen stor flate.

Kula drives framover av en todelt motor, som er koblet til kjørehjul på innsiden (se bildet over og bildene til venstre). Piloten styrer retningen og hvordan kula beveger seg ved hjelp av to spaker plassert til venstre og høyre for førersetet.

Det er simpelthen mengden kraft som avgjør hvor kula ruller, og altså også hvordan. Gir føreren bare kraft til ett av hjulene vil førersetet ("poden") og piloten snurre rundt sin egen akse, samtidig som kula beveger seg i ene eller andre retning.

Treghet i systemet.

Hvis det derimot tilføres like mye kraft til alle hjulene vil kula først bremse fordi kapselen på innsiden roterer motsatt vei av kjøreretningen, og deretter, etter hvert som kapselen låses til kula og føreren klarer overvinne tregheten, vil kula rulle mer eller mindre den veien du vil den skal bevege seg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer