Ikke akkurat for deg og meg

Nano-toalettet er så lite at et sandkorn til sammenlikning blir astronomisk.

Ikke akkurat for deg og meg
Publisert

Når du sitter med øynene klistret til et massivt mikroskop hele dagen lang på jakt etter universets bestanddeler, er det ikke rart om du føler behov for å koble av med noe helt annet.

Dette "toalettet" er noe helt annet.

Mikroskopisk.

Det vant kategorien for den mest bisarre nano-fabrikasjonen under en konferanse som, vi innrømmer det, ble avholdt for en god stund siden.

Nano-fabrikasjon? Det er utviklingen og produksjonen av instrumenter eller tekniske anordninger som kan måles i nanometer, som vil si 10-9 meter, eller en milliontedel av en millimeter.

Atomdata?

Denne teknologien er først og fremst av interesse for dataingeniører, fordi den åpner døren til framstilling av mikroprosessorer og minnebrikker med ekstremt stor datatetthet. Noen spekulerer til og med i om det vil bli mulig å lagre én data-bit i ett enkelt atom.

Forskerne som deltok i den såkalte MicroGraph-konkurransen lot derimot den hvite forskerfrakken henge igjen i laboratoriet. I praksis har deltakerne manipulert fysiske strukturer på atomnivå, og altså bygget fullstendig meningsløse objekter og "mini-skulpturer" som kun kan observeres gjennom veldig kraftige mikroskop.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer