Nerdebling

Periodesystemet har aldri vært lekrere.

Publisert

Trodde du var ferdig med skolen? Nei du, ikke i dag. Fram med penn og notatblokk, så skal du få høre. La oss ta for oss litt kjemi 101: Vi har 117 grunnstoffer, og alle blir vakkert portrettert i familiebildet kalt Periodesystemet. Her ser vi grunnstoffene fint oppstilt etter atomnummer, og alt er fryd og gammen. Er det ikke herlig med litt ryddighet i hverdagen av og til?

Så hva kan vel være bedre enn å vandre rundt med et par ringer som minner deg om dine mange timer i kjemilaben? Vel, sikkert ganske mye, men ikke tenk så mye på det.

Tre typer.

For å gjøre det så logisk som mulig har produsenten, som uforståelig nok har kalt seg ITSNONAME, laget tre ulike ringer. En i sølv, en i gull og en i det dyrbare stoffet platina. På ringene er det oppført alt du trenger i vite om grunnstoffene, med både atomnummer, atommasse og selvfølgelig den korrekte benevnelsen for de tre navnene.

Problemet er imidlertid prisen, og du skjønner fort hvorfor. Den billigste ringen, altså sølv, koster 205 dollar (1050 norske kroner), gull koster latterlige 2200 dollar (11,300 norske kroner) og platina – dyrest og latterligst av de alle – 6500. Sekstusenfemhundre dollar. Det er over 33 000 norske kroner. Det er mye penger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer