Universets sterkeste lys

Aldri har du sett en laser som dette.

Publisert

I Minnesota har de verdens største garnnøste, og Monaco brilljerer med å være verdens mest folketette land. Men hvem bryr seg om små, trivielle unyttigheter når forskere nå har skapt HERCULES (ja, med store bokstaver) – laseren som varer i én 30-milliarddel av et sekund og skal være universets sterkeste lys.

Slå den du, sola!

Store tall.

Skaperne bak laseren sammenlikner intensiteten med et gigantisk forstørrelseglass i verdensrommet som fokuserte alt lys fra solen ned på ett enkelt sandkorn her på jorden. En slik lysstyrke ville begynne å nærme seg deres nye kreasjon.

Rekordlaseren kan skilte med 20 milliarder trillioner watt per kvadratcentimeter. Den innholder 300 terawatt med energi. Det vil si 300 ganger kapasiteten til hele det amerikanske strømnettet.

Alt dette fokusert på et lite punkt på omtrent en hundredel av tykkelsen til et hårstrå (1,3 mikrometer, hvis du skulle lure).

Skal fjerne kreft.

Annet enn å produsere verdens feteste laserstråle som ser bra ut på papiret, har Herules faktisk noe nyttig for seg også. Den heftige intensiteten skal hjelpe til å utvikle bedre måter å fjerne kreft, og vil i tillegg brukes for å utforske muligheten for øyeblikkelig skapelse av materie (big-bang-ish).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer