Sterk, naken og bilrutene

Kan en vindusvisker-løs hverdag være rett rundt hjørnet?

Sterk, naken og bilrutene
Publisert

Kan vindusviskere som gnikker og gnikker og gnikker mot ruta fjerne den siste rest av vett fra et slitent mennskesinn? Å, jada.

Det er derfor den italienske oppfinneren og designeren Leonardo Fioravanti muligens bør belønnes med en fredspris hvis han klarer gjennomføre sitt vindusvisker-løse prosjekt.

Hvor ble de av?

Fiorvanti, som tilhører det velrenommerte designhuset Pininfarina, har satt sammen en prototypebil kalt Hidra. Det er ikke så uvanlig i seg selv.

At bilen derimot ikke har vindusviskere, det er uvanlig.

Tanken er at bilruta tar seg av vindusvasken helt på egenhånd. Ved hjelp av aerodynamikk og kjemisk overflatebehandling av ruta skal angivelig vindusviskerne gjøres helt overflødige.

Lag-arbeid.

Ruta består av tre lag, der det første filtrerer bort ultrafiolette (sol)stråler, og dessuten støter bort vann. Lag to har blitt behandlet gjennom såkalt nano-børsting, og gjør at møkk og dritt "skyves" ut til sidene av glassoverflaten.

Det tredje laget består av en mottaker-overflate, og er den delen av ruta som gir beskjed til lag to om at møkk er oppdaget.

Ruta tilføres til slutt et overflatestoff som leder elektrisitet, og som gjør at hele mekanismen fungerer.

Vinter?

Fioravanti er opplagt optimist. Han hevder Hidra-bilens magiske glassrute kan bli kommersialisert i løpet av fem år.

Vi foreslår at italieneren tar en tur til Norge. Hvis ruta klarer ta seg av 20 centimeter med frosset snø, og i tillegg er i stand til å kvitte seg med det fine laget med salt som hver vinter treffer norske bilister midt i fronten, da er vi solgt. Men først da.

Kilde: Gizmodo

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer