4 plass: HP iPAQ 314

Fine kart og morsomme spill. Men hva med navigeringen?

4 plass: HP iPAQ 314
Publisert

HP er en spennende nykommer i GPS-klassen, og vi var på forhånd spesielt spent på om den ville være lett å bruke.

Målt mot konkurrentene i denne testen ser iPac 314 rett og slett litt anonym ut, men skjermen trekker opp. For til tross for at denne GPSen er blant de billigste i testen, så er det kun i nattmodus du ser at den ikke har fullt så bra sortnivå som for eksempel modellen til TomTom og Harman/Kardon.

Dette liker vi.

iPAQen klinker til med spesielt fine kartdetaljer, og har for eksempel 3D-animasjoner av kjente landemerker, som slottet og rådhuset i Oslo. Foreløpig er det riktignok ikke så mange bygg som ligger inne på denne måten her til lands, men skal du bruke GPSen i Paris eller andre europeiske storbyer vil du altså få en ekstra dimensjon i kartvisningen som gjør det enklere å finne fram.

I likhet med GPSen fra Harman/Kardon får du her et manuelt skrollhjul på venstre side av enheten som gjør det svært enkelt å justere lydstyrken. Via et tastetrykk på displayet kan du også bruke skrollhjulet til å zoome i kartet eller å endre lysstyrken i displayet. I bruk fungerer dette godt, og er en finesse vi satte pris på under denne testen.

Selve GPS-menyene fungerer også helt greit, spesielt med tanke på at den ikke er blant de dyreste i testen. Det er enkelt å legge inn et adressesøk, og med automatisk utfylling av aktuelle gatenavn etter hvert som du taster inn bokstaver slipper du også unna unødvendige tastetrykk.

Vi gir også pluss for at det ligger mange interessepunkter på GPSen, og enda bedre: At det er enkelt å finne dem.

Det tar enkelte ganger litt tid fra vi tastet til GPSen reagerte, men ute på veien er iPAQen nesten like kjapp som de andre til å beregne, eller omberegne ruta. Merk deg likevel at du ofte blir tvunget gjennom en del standardadvarsler på denne modellen, dette er advarsler som du kan deaktivere på de litt dyrere modellene.

I motsetning til Harman/Kardon-modellen er det her også svært enkelt å lagre aktuelle kartpunkter som favoritter når du er ute i trafikken. Dette er med andre ord bra.

Dette burde vært bedre.

Ikke alle rutevalgene til iPAQen er like logiske, og det størst minuset er at den er litt for glad i å holde deg på de sentrale hovedveiene, nær sagt uavhengig om kartmodusen står på rask, økonomisk eller kort.

I praksis betyr det at den alltid prøver å rerute deg inn på hovedveiene underveis, og på dette punktet har toppmodellene, for eksempel Garmin, en kjappere og mer elegant løsning. De er nemlig langt flinkere til å beregne nye ruter ut i fra den veien du allerede befinner deg på, og du slipper dermed unna en god del omkjøringer og snuoperasjoner som iPAQ-eierne blir utsatt for.

Små felter i displayet gjør at du ofte må bruke den medfølgende pekepinnen for ikke å trykke feil på iPAQen, og selv om dette til en viss grad er en vanesak, så oppleves det som litt unødvendig tungvint ute i trafikken.

HP-GPSen gir deg også svært mange valgmuligheter i form av små ikoner i de ulike skjermmenyene. Det er sikkert greit for de med klisterhjerne som husker hva det aktuelle ikonet står for, men for oss andre med teflonhjerne ender det ofte med at vi må rote oss litt rundt i menyene etter prøve- og feile metoden. På dette punktet er for eksempel TomTom og Garmins menyer klart å foretrekke.

Også denne modellen har blåtann-funksjon som tillater ringing via mobilen din. Men igjen blir det litt knotete å koble seg til, menyvalgene er med andre ord langt fra så logiske som på TomTom og Garmin.

Merk deg at det ikke går an å importere telefonnummerne dine direkte fra mobilen, her må du altså overføre kontaktene via det medfølgende PC-programmet. Dette gikk imidlertid helt smertefritt og vi har derfor ikke trukket for dette.

Finesser.

Vi gir pluss for at det følger med to overraskende morsomme spill på enheten. Mistet du fergen kan du altså slå i hjel litt dødtid med denne modellen.

Også denne modellen har mulighet for videovisning og MP3-avspilling, men den er litt for kresen på hvilket format du har lagret filene dine i og vi hadde for eksempel problemer med å spille av våre iPodvideoer.

Konklusjon.

iPAQen lider av at den ikke er så logisk oppbygd som på konkurrentenes modeller. Her blir det garantert flere tastetrykk enn nødvendig, og når det gjelder MP3- og videoavspilling blir den klart forbigått av modellen fra Harman/Kardon.

Selve GPS-funksjonen trekker imidlertid opp, og sammen med prisen ender vi derfor opp med en litt svak firer på terningen.

Øvrige resultater:

Best i test: TomTom GO920T.

2 plass. Garmin Nüvi 760 / 770.

3 plass: Navigon 2110 Max Europe.

4 plass: HP iPAQ 314.

5 plass: Harman/Kardon GPS 810.

6 plass: Medion GoPal P4425.

Eller trykk her for å gå til hovedsiden med alle GPSene vi har testet

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer