5 plass: Harman/Kardon GPS 810

Ikke så verst dette her, men prisen ødelegger.

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert

For førsteinntrykket er positivt: Skjermen er både lyssterk og klar, og kabinettet av metall er med på å underbygge kvalitetsfølelsen.

I pakken.

I tillegg til det obligatoriske vindusfestet og billaderen, følger det også med vanlig strømlader og et skinnetui til GPSen.

Det følger også med en slags fjernkontroll, eller rettere sagt en separat styringsenhet til GPSen, som skal festes på et dertil egnet sted i bilen. Av de øvrige GPSene i testen er det bare TomTom GO 920 som har noe tilsvarende.

Finesser.

På papiret er dette en svært godt utstyrt GPS, som i tillegg til bildevisning og MP3-avspilling også kan spille av video. Og her gir vi faktisk Harman/Kardon et stort pluss i margen. Den er nemlig svært raus med hvilke formater den takler, og av alle GPSene i denne testen er det denne modellen som takler flest MP3- (bl.a. WMA) og video-formater (bla MPEG-4, se faktaboksen for detaljer).

Modellen har også FM-sender, som lar deg overføre MP3-filene dine til bilradioen via FM-båndet. På dette punktet er imidlertid lydkvaliteten like skuffende som på alle de andre GPSene med denne funksjonen. Her vil det helt sikkert være forskjell fra bilmerke til bilmerke og ikke minst avhengig av om du befinner deg midt i byen eller på den øde landevei. Vår erfaring er likevel at FM-streaming alltid medfører støy og annen forstyrrelse i musikken, så dette er definitivt en nødløsning.

Men det hjelper ikke med finesser om de ikke kan brukes, og heldigvis er det å legge til bilder, musikk og videoer en enkel affære. Bilder og videoer kan du for eksempel legge rett inn på minnekortet, mens MP3-låtene enkelt synkroniseres via Windows-media player.

Dette fungerer helt brillefint, og vi liker også den manuelle volumbryteren på GPSens høyre side. Mediespilleren er for øvrig svært enkel å betjene, og viser også albumgrafikk på MP3-låtene dine.

Men...

Blåtannfunksjonen som lar deg bruke GPSen som handsfree-enhet er dessverre ikke like imponerende. Sammenlignet med andre GPSene bruker Harman/Kardon-modellen uvanlig tid lang tid på å finne og legge til mobiltelefonene. Under vår test klarte vi heller ikke å overføre kontaktlisten fra vår Nokia-mobil (N82), og det er verdt å merke seg at denne mobilen virket fint mot alle de andre GPSene med denne funksjonen. Etter gjentatte forsøk opplevde vi også at GPSen låste seg helt og måtte restartes.

Dette er et minus fordi det gjør at du både må huske telefonnummeret til de du skal ringe til, og i tillegg taste inn nummeret manuelt. Dette gjør rett og slett GPSen litt mindre trafikkvennlig ute på veien, og i denne testen har vi derfor trukket for dette. Merk dere likevel at kontaktoverføringen fungerte både med Apples iPhone og en Sony Ericsson-mobil, så dette er forhåpentligvis et problem H/K vil rette med framtidige softwareoppdateringer. På testtidspunktet var imidlertid ikke dette tilgjengelig.

GPSen i bruk.

Det vi virkelig liker med Harman/Kardons GPS er den gode skjermen og at kartmenyene er enkle å forstå. Spesielt prinsippet med den alltid tilstedeværende ”Kilde”-knappen, som kjapt og enkelt tar deg til nøyaktig den menyen du måtte ønske er et pluss.

Også adressesøk og automatisk omberegning av ruta når du kjører feil går kjapt og smertefritt, så her har Harman/Kardon lite å bekymre seg over.

Men det er også svakheter.

Det er f.eks. ikke noen måte å lagre et punkt på kartet akkurat der du befinner deg. Her må du altså kjenne selve adressen, og er du f. eks på en bilvei som ikke er dekket av kartet, ja så får du faktisk ikke lagret punktet i det hele tatt.

Dette er en svakhet vi ikke finner på noen av de andre GPSene, og noe vi ikke hadde forventet i denne prisklassen.

Konklusjon.

Harman/Kardons GPS store styrke er musikk og videovisning, og hvis fjernbetjening er viktig for deg vil også styrehjulet trekke opp (se bilder av den i bildespesialen til venstre). Både videoer tilpasset iPoder, og vår egen dingz-video på over 14 minutter ble spilt av kjapt, enkelt og i god kvalitet. Er dette funksjoner som er viktig for deg gjør den altså en god figur og bør vurderes.

Dessverre er det litt for få muligheter på GPS-delen sammenlignet med konkurrentene. Og når også overføring av kontakter via blåtann er ustabil og PC-synkronisering ikke er mulig, ja så blir prisen alt for høy til å nå opp i dette selskapet.

Totalt ender vi derfor på en sterk treer på terningen.

Øvrige resultater:

Best i test: TomTom GO920T.

2 plass. Garmin Nüvi 760 / 770.

3 plass: Navigon 2110 Max Europe.

4 plass: HP iPAQ 314.

5 plass: Harman/Kardon GPS 810.

6 plass: Medion GoPal P4425.

Eller trykk her for å gå til hovedsiden med alle GPSene vi har testet

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer