6 plass: Medion GoPal P4425

For mange trøblete finesser og ustabil programvare til å holde mål.

6 plass: Medion GoPal P4425
Publisert

Liker du skinnende ting vil du antagelig elske Medions design, for her er det glinsende pianolakk for alle pengene. Vi synes den er pen, men vær klar over at alt som skinner også vil gi gjenskinn og tiltrekke seg fingermerker.

Finesser.

Her får du det meste, inkludert MP3-spiller, bildeviser, vekkerklokke, TMC-antenne, FM-streaming av MP3-låtene til bilradioen, og blåtannfunksjon for å nevne noe.

Det mest spesielle med denne GPSen er likevel at den er utstyrt med både pinkode og fingerskanner for å hindre at innbruddstyver eller andre uvedkommende får bruke enheten. Å låse opp enheten ved hjelp av fingeravtrykkene gikk stort sett greit i praksis, men av og til måtte vi også bruke den vanlige pin-koden i tillegg. Noe mer enn en gimmick er dette altså ikke.

Men finesser alene er ikke nok, de må også være enkle å bruke.

Finessene i bruk.

For her knyter det seg litt for Medion, og vi kan ta blåtann- og MP3-funksjonen som eksempel.

Overføring av MP3-låter fra PCen skjer for eksempel med USB 1.1 hastighet og tar derfor unødvendig lang tid – regn gjerne med fire minutter per låt. Etter at filene var overført via den medfølgende programvaren klarte heller ikke enheten å oppdage musikk-filene før vi hadde restartet GPSen to ganger. Heller ikke menysystemet til Medion imponerer. Selv en så enkel oppgave som å spille av en låt opplevdes her som en tungvint prosess som resulterer i mye feiltasting.

Blåtann-funksjonen gjør også at enheten kan brukes som handsfree-enhet i bilen, men igjen gjør de tungvinte menyene, krydret med en svært vag og lite informativ bruksanvisning, at dette dessverre ikke fristet til gjentakelse.

I likhet med Harman/Kardons enhet likte heller ikke denne GPSen å synkronisere kontaktboka på vår N82 via blåtann. På Medionen er likevel ikke dette noe stort problem, ettersom kontaktene kan overføres via det medfølgende programmet Medion GoPal Assistant. Men hvorfor krever Medion krever at du installerer Microsofts ActiveSync-programmet i tillegg for full synkronisering av enheten? For det første er dette et ekstremt lite brukervennlig program, og for det andre skjønner vi ikke poenget med at eierne skal måtte forholde seg til flere ulike programmer. På dette punktet har altså Medion svært mye å lære av TomToms løsning, der all kommunikasjon mellom GPS og PC utføres via et eneste program som i tillegg er svært enkelt å forstå.

Under vår test opplevde vi også flere ganger at enheten låste seg helt og måtte restartes, ikke særlig praktisk når du sitter i bilen midt i en ukjent storby.

GPS-navigeringen.

Ute i trafikken retter heldigvis Medion-GPSen opp litt av det dårlige inntrykket.

Det er enkelt å legge inn adressesøk og planlegge ruter, og utvalget av interessepunkter (f.eks restauranter, bensinstasjoner og parkeringsplasser) er stort. Også her setter vi pris på at telefonnummer ofte er inkludert, dermed kan du altså ringe og sjekke om det faktisk er ledig bord på restaurant Victor før du lar GPSen styre deg dit.

Vi gir også Medion pluss i margen for at den har piler øverst i displayet som viser nøyaktig hvilken fil du bør ligge i. Dette er spesielt praktisk når du skal kjører på store motorveier og lurer på om du bør ligge i det innerste eller ytterste feltet.

Hastighetsmessig er Medion også litt tregere enn konkurrentene. Sammenlignet med TomTom, Navigon og Garmin tar det for eksempel litt tid fra du trykker på skjermen til den reagerer. Selve beregningen av ruter, gatesøk og lagring av interessepunkter underveis går imidlertid raskt nok til at vi ikke har trukket noe særlig for dette.

Men også her er det ankepunkter.

Når de har klart å dytte inn såpass mange finesser synes vi for eksempel det er rart at tunnelsimulering mangler. Medion-modellen stopper altså ganske enkelt helt opp når du kjører inn i en tunnel, og bruker også litt tid på å ta seg inn igjen når du så kommer ut av den.

Batterikapasiteten er blant de svakeste i testen, så her må du i tillegg regne med å kjøre rundt med billaderen kontinuerlig. Også skjermen får trekk hos oss, for i motsetning til den matte stilen som er valg hos konkurrentene ser det nemlig ut som om Medions modell er utstyrt med et slags kontrastbelegg. Det gjør den mer plaget av gjenskinn enn de andre modellene.

Konklusjon.

Selve GPS-funksjonen fungerer bra på Medion-modellen. Problemet er finessene som oppleves som for ustabile og tungvinte til at du vil orke å bruke dem, og da er jo poenget borte.

Vi hadde i tillegg en del software-problemer underveis som gjorde at enheten låste seg helt, og i konkurranse med så mange gode konkurrenter faller den dessverre gjennom - selv når vi har tatt høyde for den lave prisen.

Karakter: 3.

Øvrige resultater:

Best i test: TomTom GO920T.

2 plass. Garmin Nüvi 760 / 770.

3 plass: Navigon 2110 Max Europe.

4 plass: HP iPAQ 314.

5 plass: Harman/Kardon GPS 810.

6 plass: Medion GoPal P4425.

Eller trykk her for å gå til hovedsiden med alle GPSene vi har testet

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer