Bose QuietComfort 15 testet!

Det perfekte headsett for deg som reiser mye.

Aktiv støydemping på sitt beste! Vi har brukt QC 15 daglig i tre uker, på jobb, T-bane, buss og korte og lange togturer. Anbefales. Foto: Per Ervland
Aktiv støydemping på sitt beste! Vi har brukt QC 15 daglig i tre uker, på jobb, T-bane, buss og korte og lange togturer. Anbefales. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert

Har du først vent deg til å bruke støydempende hodetelefoner er det svært vanskelig å klare seg uten, og grunnen er enkel:

Med en gang du slår dem på forsvinner nemlig uønsket støy, og du kan nyte tog- eller fly-turen i den absolutte stillhet, eller høre på musikken din uten å måtte sette volumet på maksimalt nivå for å overdøve bråket.

Aktiv støydemping i toppklassen

Bose Quiet Comfort 15 har en mikrofon på utsiden av hodetelefonene som kontinuerlig overvåker lydmiljøet (støyen), og kretsene sammenligner dette med signalet fra mikrofonen som er plassert på innsiden mot øret. Så lages det "mot-støy" som mikses inn - i praksis blir ulydene som ikke skal være der utlignet, og vi kan ikke si noe annet enn at resultatet er imponerende.

(Les mer om aktiv støydemping her)

Quiet Comfort 15 i bruk

Det første du legger merke til med QC 15 er at øreklokkene er langt større enn på QC 3, som vi testet i 2006.

Dermed får du også en bedre passiv støydemping, ettersom ørene dine her blir helt dekket. Jeg var imidlertid litt skeptisk til akkurat dette på forhånd, ettersom hodetelefoner som dekker hele øret fort kan bli litt ubehagelige å bruke i timesvis. Heldigvis ble jeg positivt overrasket: Myke skinnputer på selve klokkene og bøylen gjør nemlig at komforten er god og selv på en 4,5 times togtur hadde jeg settet på kontinuerlig uten problemer.

For det er ingen vits i å legge skjul på at vi ble imponert. Den aktive støyreduseringen aktiveres via en liten svitsj på høyre øreklokke, og med en gang du vipper bryteren i på-posisjon forsvinner du ganske enkelt inn i din egen verden:

Her dempes knirkingen fra togsettet dramatisk, samtidig som du fint kan prate med dine medpassasjerer uten å lure på hva de sier. Effekten er umiddelbar, og når du tar av deg hodetelefonene for å kontrollere effekten vil du garantert bli sjokkert over at de andre i togkupeen orker å sitte der i bråket.

Hodetelefonene drives forøvrig av et standard AAA-batteri, som skal gi deg cirka 35 timer effektiv bruk. Batteriindikatoren begynner forøvrig å blinke når batteriet har cirka 5 timer igjen.

Men hva med konkurrentene?

Bose er selvsagt ikke alene om å lage hodetelefoner med aktiv støydemping, og i tillegg til forrige Bose-modell QC 3 har vi også prøvd alternativer fra Sony, Philips og Monster.

Når det gjelder selve støyreduksjonen er vår dom at Quiet Comfort 15 er det klart beste alternativet av disse. For det første er støydempingen mest effektiv, og i tillegg slipper du unna sus fra den aktive støydempingen (noe vi opplevde både på alternativet fra Sony og Monster). På QC 15 blir det rett og slett stille. Helt stille.

Vi noterer også at QC 15 fungerer fint med iPhone, noe Sonys MR-NC7 (som til gjengjeld er en svært rimelig modell) ikke gjorde.

Hva med lydkvaliteten?

Det å beskrive lydkvalitet er ofte en øvelse som resulterer i hatmail i ukesvis, men vi kommer selvsagt ikke utenom...

Og bare så det er sagt: Bose QC 15 har ikke noe å skamme seg over. Stereoperspektivet er godt og lyden oppleves som svært nøytral. Men, det siste er også et hint om at det fins langt bedre alternativer om du liker å høre på basstung musikk. Når det gjelder morofaktor er for eksempel Monsters Dr.Dre-headsett langt å foretrekke, men igjen; støyreduksjonen til Monster er ikke på langt nær så effektiv.

Bose QuietComfort 15 testet!
Bose QuietComfort 15 testet!

Konklusjon

Av alle hodetelefonene vi har prøvd med aktiv støydemping er Bose QuietComfort 15 de beste hittil. Når de i tillegg er svært komfortable å ha på hodet blir det nesten full pott hos oss.

Det eneste vi trekker for er den veiledende prisen på 3.000 kroner, som nok mange vil synes blir for stiv. Reiser du mye i jobben er imidlertid vår dom klar: Det er verdt det.

Mer informasjon får du på Boses nettsider.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer