Mini-test: Philips BDP9500

På papiret er den en vinner, og nå har også prisen blitt riktig.

Mini-test: Philips BDP9500
Publisert

Da vi hadde vår første sammenligningstest av Blu-ray spillere var konklusjonen kort og godt at det var svært liten forskjell i bildekvaliteten når vi så på Blu-ray filmer via HDMI på TV-en.

Når det gjelder DVD-plater var det imidlertid andre boller:

Alle Blu-ray spillere kan nemlig skalere din gamle DVD-samling til 1080p-oppløsning (eller 720p/1080i avhengig av hva som passer best på TV-en din), og her vil resultatet du ser på TV-en din variere etter hvor god skaleringsbrikken (bildeprosessoren) i spilleren din er. I vår test syntes vi at Panasonic og Sony klarte dette best, men det skal sies at forskjellene var små.

I praksis måtte vi derfor ty til flere kriterier som lastetid (hvor lang tid spilleren brukte før du sto i menyen) og ikke minst finesser, brukervennlighet og pris for å kåre en vinner.

Men dette er nå over et år siden og butikkene renner nå over av nye – og ikke minst billigere alternativer.

Så hvordan står vår testvinner fra den gang, Sony BDP-S550, seg mot de nye og dyrere Blu-ray spillerne?

Philips BDP 9500 – et kupp?

Basert på spesifikasjonene alene er denne Blu-ray spilleren et kupp til prisen, som i skrivende stund er helt nede i 3.700 kroner i de billigste nettbutikkene.

I likhet med de aller fleste Blu-ray spillerne som selges i butikken i dag er den selvsagt klar for BD-live med profil 2.0. Den har 1 GB internminne, USB-inngang for bilder, video ( inkl. divX Ultra), og MP3. Den er i tillegg kledd i et aluminiumskabinett med få knapper som virkelig ser lekkert ut.

Det er imidlertid godsakene på innsiden som får spesifikasjonsnissene til å gni seg i hendene. Her får du nemlig en svært god videoprosessor (Qdeo Kyoto-G2, brukes også i Sonys & Pioneers toppmodeller) som kort fortalt justerer bildet du ser på TV-en, uansett hvilken kilde som er koblet til.

For å hindre forstyrrelser har spilleren også separat lyd- og bildedel med egne strømforsyninger, og i tillegg til at de høyoppløste lydformatene pumpes ut via HDMI-utgangen, vil mange lydfreaker smile bredt over Burr-Brown DACen (24 bit/192 KHz) på de analoge utgangene.

BDP 9500 i bruk

Det første som slår deg når du setter i en plate, er hvor rask spilleren er. Dette er faktisk den raskeste spilleren vi har vært borti så langt, noe som ble bekreftet når vi sammenlignet med vår private S550 fra Sony:

Fra du trykker inn plateskuffen til du kan velge aktivere menyen bruker f.eks Philipsen kun 22 sekunder på Shrek 2, og 20 sekunder på Dexter (begge DVD). Tilsvarende tall på Sony S550 var 49 og 30 sekunder.

Det samme gjentok seg på Blu-ray filmer. Terminator Salvation er kjent for å ha en svært tung meny å laste inn, men også her var Philipsen 14 sekunder raskere enn min egen Sony.

Innlastingstid er for øvrig ikke bare det eneste som går raskt og effektivt. For der flere rimelige spillere gir deg et rykk i bildet når spilleren bytter til et nytt lag på DVD-platen, så glir overgangene på Philipsen nesten umerkelig.

Spillerens menyer er for øvrig lettleste og enkle å forstå, og selvsagt på norsk om du ønsker det. De største geekene der ute vil nok helt sikkert savne avansert bildejustering (her må du nemlig nøye deg med forhåndsdefinerte moduser), og lipsync-funksjon.

For meg er derimot ikke dette noe savn, innstillinger gjør jeg like godt på TV-en og lipsync-funksjon er i dag standard på de fleste hjemmekino-receivere.

Som nevnt har spilleren innebygget 1 GB minne for BD-live. Minnebrikke fulgte forøvrig også med på BDP-S550. På de fleste billigspillere i markedet må du imidlertid kjøpe minne i tillegg. Nettverksinngangen er for øvrig ikke trådløs, slik som de nyeste modellene til Samsung og Sony, men med nettverkskabel på plass går både BD-live og oppdatering av spillerens programvare enkelt og greit.

Philips-spilleren har en ekstra USB-inngang i fronten, diskret skjult bak et deksel. Her kan du spille av musikk, bilder og video (inkl. DVX Ultra), eller oppdatere spilleren om du ikke har den tilkoplet nettet. Også dette fungerte bra hos oss, men vi fikk dessverre ikke testet så mange videoformater).

Finesser og soner

Bruker du projektor eller Philips Cinema 21:9 TV til å se på film? Da vil du også sette pris på muligheten til å flytte underteksten på BDP 9500. Denne funksjonen fungerer imidlertid kun når du har satt spilleren i 21:9-modus, og vi skulle gjerne hatt den også i 16:9 modus.

Oppdatert 18/1-10: Jørn Finnerud, Redaktør i bladet Hjemmekino, har følgende gladnyhet: - Bildet er likt på 16:9 og 21:9 på en Philips BDP9500. Ergo kan man altså flytte undertekster også på en 16:9 TV, ved å sette spilleren til 21:9 i menyen og la den bli der. Disse spillerne skalerer ikke bildet til 21:9. Det er det Cinema 21:9 som tar seg av.

Takk til Jørn for det:-)

Et Google-søk avslørte forøvrig at det er enkelt å gjøre spilleren sonefri på DVD-plater, i praksis fulgte vi bare disse trinnene:
* Ingen plate i skuffen
* Trykk på "HOME" knappen på fjernkontrollen
* Tastet inn følgende tall: 1389310, og vips så fungerte mine gamle DVD-filmer fra USA.

Men hva med bildekvaliteten?

Med to identiske DVD og Blu-ray filmer satte vi oss til med Philips BDP 9500 side om side med Sony BDP-S550, og gransket TV-skjermen med lupe:
* Blu-ray: Etter min oppfatning skal du være svært spesiell om du klarer å se forskjell på de to spillerne. Ok, i enkelte scener kan du se litt mindre støy på Philipsen, men dette er så minimalt at vi tviler på om vi hadde lagt merke til det i sofaen – for ikke å snakke om i en blindtest. Vi syntes også at dybden i bildet ble hakket bedre når vi satt limt inntil TV-en og letet etter forskjeller, men tilbake i sofaen var forskjellen minimal.

* DVD: Her får derimot bildebehandlingsbrikken fra Qdeo mer å jobbe med, og Philipsen glir i fra. Spesielt i scener med raske bevegelser vil du legge merke til at skarpheten er bedre, det er mindre støy og ikke minst: Mer dybde og sprut i fargene.

Konklusjon

Philips BDP 9500 er en fryd å bruke i det daglige, og jeg mener den er verdt prisen om du er litt over snittet film- og musikk-interessert. Ok, den mangler YouTube, karaoke-funksjon og trådløst nett, men bortsett fra det er det lite å trekke for:

Den ser bra ut, jobber stille (kun litt brumming ved oppstart), og ikke minst; den er lynkjapp i bruk. Bildemessig er den også svært bra, og spesielt DVD-samlingen din vil få et løft. Det alene er verdt de ekstra kronene hvis du er like glad i å se på film som meg.

Når det gjelder normalbrukerne der ute er imidlertid saken en annen. Da kan du strengt tatt like godt beholde den Blu-ray spilleren du allerede har, eller kjøpe en billigere modell. Jeg tipper at du vil bli minst like fornøyd. Denne spilleren er rett og slett for de som vil ha det lille ekstra. Du vet selv hvilken kategori du tilhører.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer