TEST: Archos TV+

Smart boks fra Archos, men det er ikke alt som klaffer.

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert

Hvis du har mye moro i form av filmer, serier og bilder lagret på datamaskinen har du sikkert lyst til å se på disse via TV-skjermen uten alt for mye mas og kjas.

Her kommer Arhcos TV+ inn i bildet. Det er snakk om en boks på størrelse med en ruter som er i stand til å streame mediefiler lagret på datamaskinen(e) din(e) - trådløst til TVen via hjemmenettverket. Det høres fint og flott ut, men fungerer det?

Pakken inneholder:
* Selve boksen
* To SCART-kabler (inn/ut)
* Strømadapter
* Fjernkontroll

En ting vi umiddelbart savner er en USB-kabel slik at vi kan koble boksen til PCen og overføre filer. Denne, som så mye annet (vi kommer tilbake til det) må kjøpes utenom.

Formatstøtten er som følger:

Video: MPEG-4 og WMV. Du må betale ekstra for H.264 og MPEG-2.
Lyd: MP3, WMA, WAV. Du må betale ekstra for AAC og AC3
Bilder: JPEG, BMP, PNG
Boksen leser også PDF-filer.

På baksiden finner du inn- og utganger for komponent og s-video. HD-kvalitet eller ei vil nok mange flatskjermeiere foretrekke HDMI-kontakten. HDMI-kabel følger ikke med i pakken, så den må kjøpes utenom. I tillegg er det port for ethernet, USB-slave, USB-host, stereo phonoplugger og SPDIF.

Se detaljer i bildespesialen til venstre

Installasjon.

Av en eller annen grunn nektet archosen å sende signalet til TVen via HDMI når vi kjørte installasjonsprogrammet. Dette måtte vi endre i systemmenyen i etterkant. Merk at maks utsignal er 576p, så i praksis vil du ikke få HD-kvalitet(!). Bildekvaliteten ble ikke like bra som når vi koblet PCen direkte til TVen med HDMI og kjørte 1080p. For vår del ble da litt av poenget med boksen borte.

Du kan velge mellom kablet og trådløst nettverk og justerer innstillingene deretter.

Hvis du er kjent med mediespillerne til Archos vil du straks kjenne igjen menybildet. Det er bygget opp på mer eller mindre nøyaktig samme måte. Ta en titt i manualen og du finner kjapt ut hvilke knapper på fjernkontrollen du skal bruke. Det er nemlig ikke alt som er like selvforklarende.

Bibliotekar.

QWERTY-fjernkontrollen er for øvrig god å holde i og fungerer helt greit. Det eneste ankepunktet er at touchpadden kan være litt upresis når vi skal navigere rundt på nettsider.

Det som står igjen er å sette opp datamaskinene dine slik at boksen får tilgang til medieinnholdet. Filene må legges i biblioteket til Windows Media Player og Archosen må godkjennes. Denne prosessen gikk helt smertefritt og vi fikk umiddelbart tilgang til mediefilene via boksen. Vi brukte Windows-maskin. Har du Mac er prosessen litt annerledes.

Å sitte i sofaen og bla gjennom innholdet på harddisken er utrolig befriende. På dette punktet gjør boksen det den lover.

Treg maskin.

Det store ankepunktet er at boksen er treg. Det tar noen sekunder for mye å bla gjennom mediefilene. En annen ting som bør nevnes er støynivået. Det vil være en konstant during i bakgrunnen så lenge boksen står på.

Tregheten er spesielt merkbar når vi skal surfe på nettet med den innebygde nettleseren fra Opera. Vi prøvde et par ganger før vi la sofasurfinga på hylla og fant frem laptopen. Nettleseren koster for øvrig penger, må lastes ned fra nett og dyttes over på boksen via datamaskinen. Du blir med andre ord pent nød til å kjøpe en USB-kabel fra Archos for å få til dette.

Ikke helt optimalt.

Du kan sitte å se på You Tube-videoer, men ha tålmodighet - det tar tid. Også når vi leser PDF-dokumenter må vi belage oss på å vente. Hver side må nemlig lastes inn.

Sitter du litt unna skjermen må du zoome inn en del for å klare å lese teksten, men det er forsåvidt grei skuring.

Etter at vi kjørte en firmware-oppdatering dukket det opp web-radio i menyen, men sannelig måtte vi ikke betale for denne også for å få tilgang ...

Archos har store planer om å tjene penger på at du kjøper ekstrautstyr. Så kjøper du boksen må du være klar over at du må betale ekstra for å få tilgang til alle funksjoner.

Smalt utvalg.

På "content portal" kan du laste ned diverse musikk, filmer og se nyhetessendinger. Det var ikke alltid denne portalen fungerte og utvalget er heller ikke det beste. Du kan også installere diverse widgets som vær-applikasjon og kalkulator.

Det er mulig å ta opp TV på boksen, men først må du registrere deg på archos.com. Vi fikk beskjed om at produktnøkkelen allerede var registrert - greit nok siden det er et testprodukt som sikkert er brukt av andre før oss. Men likevel fikk vi ikke tilgang til opptaksfunksjon. I følge manualen kan du ta opp rett fra TV ved å sende signalet ut fra TVen, eller du kan koble archosen via for eksempel en dekoder.

Konklusjon.

Joda, Archosen gjør det den lover: Den streamer innholdet fra datamaskinen din trådløst til TV-apparatet. Selv sitter du godt planta i sofakroken med beina på bordet, fjernkontrollen i hånda og et smil om munnen.

Men smilet blekner på grunn av all ventingen på at boksen skal laste inn ditt og datt. Dessuten er Archos gjerrige på ekstrautstyret. USB-kabel burde fulgt med og nettleseren burde være installert. Uten nettleser sitter du der med en QWERTY-fjernkontroll med relativt mange overflødige taster. At du må betale for ekstra formatstøtte er heller ikke et pluss.

Vær forsiktig så du ikke river ut strømkabelen ved et uhell. Det skjedde med oss, harddisken ble temmelig grinete og vi måtte kjøre installasjonsprogrammet på nytt.

Det som fungerer best er faktisk bildefremvisningen, men det er sannsynligvis ikke derfor du vurderer å kjøpe archos TV+.

Versjonen med 250 gigabyte koster 2 725 kroner.

Versjonen med 80 gigabyte koster 1 726 kroner.

Les også: Test av Popcorn Hour A-100.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer