Test av Altibox HD-PVR

Altibox HD-PVR bør skremme vettet av RiksTV, samt alle kabel- og parabol-TV leverandørene.

Test av Altibox HD-PVR
Publisert

Det er ikke til å komme i fra at vi var spent på hvor bra Lyses TV-tilbud ville fungere i praksis, for alle andre TV-løsninger vi har sett via internett-linjen har hatt sine klare begrensninger. Og vi har ikke vært alene om vår skepsis; IP-TV har ofte fått rosende forhåndsomtale når skrytebrosjyrene deles ut, for så å få kritikk for irriterende buffring og menysystemer du må ha doktorgrad i Linux for å forstå, når tjenesten er testet i praksis.

Det var derfor godt å konstatere at dette ikke var tilfellet her. Men vi får ta det fra begynnelsen.

Hva er Altibox?

I motsetning til de andre store TV-distributørene får du her TV-signalet levert via en fiberkabel. Fordelen med dette er at du da får lynkjapt bredbånd, interaktiv TV-funksjon og gratis tellerskritt i en og samme kabel.

Nedturen er imidlertid at fibernettet så langt ikke er særlig utbredt, per dags dato har de 150.000 kunder, og at de selvsagt vet å ta seg betalt. Nærmere vurdering av prisnivået hos alle distributørene får vi imidlertid komme tilbake til, dagens fokus er hvor bra TV-løsningen fungerer.

Bredbåndshastigheten du får via fibernettet er 10, 30 eller 50 Mbit/s, og selv testet vi tjenesten i en privatbolig i Oslo med det kjappeste alternativet.

Hvordan får du TV-signalene idag? (Avsluttet)
Fibernett(30%) 1345
Kabel-anlegg(30%) 1343
Parabol(28%) 1244
Digitalt bakkenett(12%) 534
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Hvilken TV-boks har du? Del erfaringer, positive og negative i debatten nederst i artikkelen.

HD-PVRen i bruk

Altibox-en ser ut som en hvilken som helst digital-receiver med HDMI-utgang, bortsett fra at den naturligvis har en aktiv ethernett-inngang. HD-PVR boksen har en 160 GB stor harddisk, noe som skal rekke til rundt 60-70 timer med opptak, litt avhengig av om du har tatt opp standard- eller HDTV-sendinger.

Den elektroniske TV-guiden fungerer brillefint og viser TV-innholdet syv dager fram i tid. Opptaksfunksjonen herfra fungerer også godt, og du kan fint se på en kanal samtidig som du tar opp fra en annen. Opptaket vil heller ikke bli avbrutt om du bruker leie-film-funksjonen.

Merk deg likevel to ting: Så vidt vi fikk med oss er det ikke mulighet til å legge inn manuelle timeropptak. Per dags dato kan du heller ikke ta opp fra to HD-kanaler samtidig (dette går altså kun på SD-kanalene), men dette skal visstnok løses i nær framtid (Merk deg at dette er en tidsavgivelse som bør tas med en klype salt når det gjelder TV-distributører)

Men hva med støy?

Har du bladd deg gjennom bildespesialen ser du at det er en vifte på baksiden av boksen. Og jada, Altiboxen avgir omtrent like mye støy som min egen HD-PVR fra Canal Digital, men selve harddisken går litt roligere. Til vanlig bruk anser jeg uansett ikke dette som sjenerende, men er du spesielt følsom for slikt støy kommer det antagelig til å irritere deg uansett. Du vet nok selv om dette gjelder deg…

Test av Altibox HD-PVR

Hver gang du skrur på boksen starter du i TV-portalen, som er en slags startside der du via fjernkontrollen blant annet kan velge mellom TV-programmene som går nå, dine egne opptak – eller rett og slett benytte deg av ulike tjenestene (mer om disse lenger ned).

Altiboxen bruker litt tid før den for eksempel skifter kanal, men dette tar ikke lenger tid enn vi er vant til fra både Canal Digital og Gets standardbokser. Det er også flott å konstatere at bildekvaliteten holder mål. Det skal presiseres at vi ikke hadde mulighet til å sammenligne TV-bildet side om side med det vi får via parabol på Canal Digitals HD-PVR, men både standardkanalene og HD-kanalene (f.eks Discovery HD og Eurosport HD) kommer opp i den kvaliteten vi forventer. Både detaljnivået og panoreringer i landskapsbilder er altså slik vi vil ha det, og vi oppdaget heller ingen problemer med usynkront lyd og bilde-signal.

De eneste gangene vi merket noe antydning til buffring i bildet var de to første sekundene av hver trailer vi lastet ned og så fra film-leie menyen. Dette er etter vår oppfatning til å leve med.

Fjernkontrollen må også nevnes

For her er det forbedringspotensiale. Utseendemessig er den slank og fin, selv om vi kunne ønsket oss litt kraftigere knapper. Som på vår egen HD-PVR fra Canal Digital tar imidlertid kanalbytte litt tid, og den generelle responsen kunne vært bedre. Merk deg at selve Altibox-en er helt uten knapper, så du er helt avhengig av fjernkontrollen for å få sett på TV. Fjernkontrollen burde derfor også brukt mer utbredte batterier (AA/AAA), og ikke de små klokkebatteriene som den har i dag.

Jevnt over går selve navigeringen i Altiboxens menyer stort sett greit, men av og til kommer du ned i undermenyer det ikke er like lett å komme seg ut av. På pluss-siden kan vi nevne at fjernkontrollen er programmerbar, og dermed kan styre basisfunksjonene på TV, DVD & forsterkeren din.

Mange muligheter

I likhet med blant annet Gets PVR for kabel-TV får du her filmleie-mulighet via TV-portalen. Altibox tilbyr både filmer i vanlig SD-kvalitet og i HD-kvalitet. Dette fungerer svært bra, og i tillegg til coverbilde og kort informasjon om de ulike filmene får du også mulighet til å se traileren før du bestemmer deg (det var for øvrig her den tidligere omtalte buffringen kom).

Dette gir pluss i vår bok, og vi noterer også at utvalget av nyheter var overraskende bra. Akkurat nå kan for eksempel leie både MaxManus, Twilight, Taken og Yes Man. Prisene starter på 39 for litt eldre filmer, mens nyere SD-utgivelser ligger på 49 kroner, og HD-filmene koster deg 79 kroner. Når du først har betalt har du filmen tilgjengelig i tre dager, og kan da se den så mange ganger du vil.

Opptak på Altibox-en kan forøvrig også styres via SMS og nettet, les mer om dette her!

Fotballnirvana

Er du i likhet med undertegnede fotballidiot vil du garantert like Altibox. Alle kundene med basispakke vil i hele 2009 ha tilgang til ALT som vises av norsk fotball i Eliteserien, samt alt som blir filmet fra Adecco-ligaen (minst en kamp per serierunde). Det faller for langt å omtale dette nærmere (se heller bildespesialen for eksempler), men vi nevner kort at du her får full tabelloversikt, terminliste og ikke minst mulighet til å se klipp fra aktuelle begivenheter i hver enkelt kamp.

For eksempel kan du enkelt se hele episoden der hissigproppen Bernt Hulsker prater på seg direkte rødt kort i forrige rundes kamp. Dette er en finesse alle selverklærte fotballidioter vil elske.

Konklusjon

Altibox er et svært spennende tilbud som definitivt bør vurderes om du har mulighet til å benytte deg av fibernettet. Når det gjelder bilde og lydkvalitet har vi fint lite å sette fingeren på.

Noen småjusteringer på skjermmenyene kunne sikkert vært på sin plass, men sammenlignet med Canal Digitals HD-PVR er vår påstand at Altibox ser langt bedre ut (selv etter Canal Digitals oppdatering i mai måned), og Get som tidligere har vært vår favoritt på dette punktet har her fått en alvorlig konkurrent.

Altibox har i tillegg langt flere muligheter enn begge de to ovennevnte konkurrentene tilbyr. Filmleien og den glimrende fotball-løsningen er allerede omtalt, (Get har for øvrig også filmleie, men tilbyr foreløpig kun filmer i SD-kvalitet), og i tillegg kan du altså få opp e-posten din og enkle nett-nyheter rett i TV-portalen. Vi liker også hvordan Altibox har bruksanvisningen på dekoderen liggende i skjermmenyen.

Det er også en viss mulighet til å surfe på nettsider via Altibox-en, men dette fungerer dessverre såpass dårlig at vi ikke gir noen poeng for dette. Til enkle nyhetsfeeder til TV-portalen gjør det imidlertid jobben.

Har du noen erfaringer med Altibox? Vi vil gjerne høre hva du mener i diskusjonsgruppen lenger ned!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer