Test: Grundig Vision 7 og FineArts LED 40

En klassisk og billig LCD eller en rålekker LED TV? Valget er ditt, for begge har finessen alle prater om.

Test: Grundig Vision 7 og FineArts LED 40
Publisert

Begge de nye modellene av Vision 7 (7975) og Fine Arts LED lar deg ta opp direkte på TV-en dersom du er RiksTV-kunde. Alt du trenger å gjøre er å kjøpe en ekstra kortholder (Cam, vi kjøpte vår på Siba til 795 kroner), sette inn programkortet, og dytte dette inn i selve TV-en.

For i teorien er fordelene åpenbare: Du slipper å ha en stor og støyende ekstern HD-PVR i stua, og kan i tillegg styre alt via TV-ens fjernkontroll. Dette tror vi faktisk at svært mange har ventet på.

Når du bruker TV-enes egen digitaltuner kan du altså ta opp direkte via TV-ens elektroniske programguide (EPG), og lagre opptakene dine rett på en minnebrikke, eller via en ekstern harddisk som er koblet til TV-en via USB-inngangen.

Første gang du setter enheten i TV-en må den være tom. Via TV-ens skjermmeny vil du så få valget mellom hvor stor plass på minnepluggen, eller harddisken, du ønsker å benytte til opptaksfunksjonen. Alt dette styres selvsagt via fjernkontrollen.

Det skal heller ikke være noen begrensninger i hvor stor opptaksplass du har, utover størrelsen på selve USB-minnet som er tilkoplet. Heller ikke kvaliteten skal bli forringet, tar du opp fra en HD-sending blir også opptaket i HD. I praksis lager du din egen partisjon, og bestemmer så størrrelsen. Har du en 16 GB minneplugg kan du bruke alle 16, eller sette av 10 GB til opptak, og har du en harddisk på 2 terrabyte kan du bruke hele harddisken om du ønsker det.

Vi tror Grundig har begynt med noe lurt her, men hvorvidt det vil slå an, kommer jo an på hvor bra opptaksmulighetene fungerer i praksis. Vi kommer tilbake til dette lenger ned, for først må vi innom de to TV-ene.

Budsjett eller lekkerbisken?

Vision 7-modellen er en modell Grundig kommer til å selge mange eksemplarer av. Grunnen er selvsagt prisen, for en veiledende pris på 8.998 kroner for en helt ny 42-tommers LCD-TV er det lite å klage over. (Jada, du finner billigere alternativer i butikken, men da er det snakk om eldre modeller. Denne er altså helt ny.)

Fine Arts-modellen på 40-tommer er imidlertid noe så sjeldent som et smykke. Vårt testeksemplar var i børstet aluminium, men du får den også i sort finish.

Og vi må bare si det; dette er en av de peneste TV-ene vi har sett på lang tid.

Ikke bare er den slank og fin, som vi forventer av en kant-LED TV av i dag, finishen gjør også at den skiller seg ut fra alle sine konkurrenter. Prismessig er den noe dyrere med sine rundt 13.000, men den er verdt det.

Utstyr og tilkoplinger

Begge TV-ene er utstyrt slik jeg forventer i dag, med blant annet innebygget TV-tuner for RiksTV, 4 HDMI-innganger, USB-inngang (JPEG, MP3 og video (MP4), i tillegg til USB-opptak) samt VGA-inngang for PC-bruk.

I motsetning til mange av konkurrentene har imidlertid Grundig utelatt nettverksinngangen. Spør du meg er egentlig det helt greit. De fleste konkurrenter tilbyr her kun strupte nettfunksjoner ala YouTube og bildevisning uansett, og resultatet er at dette er funksjoner du prøver et par ganger, for så å la dem ligge i evig dvale inntiil du får noen gjester du absolutt vil skryte til. Nok om det...

Men hva med bildekvaliteten?

Som nevnt er FineArts-modellen utstyrt med såkalt kant-LED. Dette er samme teknologien som alle produsenter med svært slanke TV-modeller sverger til idag, og noe spesielt Samsung har hatt en enorm salgssuksess med. I praksis si at det står LED-dioder i TV-ens rammeverk, som så projiseres inn på panelet.

En ting er at dette lar produsentene lage svært slanke TV-er, LED-diodene gir også bedre kontroll over sortnivået. Fullt så bra sortnivå som vår favoritt-TV har (testen av toppmodellen til Philips får du her), kan du imidlertid glemme, men siden det også er en langt dyrere TV, blir ikke sammenligningen helt rettferdig.

For når vi sammenligner med Vision-modellen er det ikke tvil hos oss: FineArts TV-en har langt bedre kontroll over mørke scener, mer trykk i fargene, samtidig som hudfargene fremstår som naturlige. Vi registrerer også at LED-modellen har en langt bedre innsynsvinkel. Vision 7 ser altså bra ut når du sitter i riktig høyde rett foran TV-en, men blir blassere i bildet hvis du reiser deg opp, eller sitter for langt ut på siden.

Det vil likevel ikke si at Vision 7-modellen er elendig, det er den nemlig langt i fra. Det du ser når du sammenligner dem side om side er i praksis kun resultatet av at panelet er langt rimeligere, og at det her blir brukt standard LCD-belysning i stedet for kant-LED. Er du på budsjett er altså vår oppfatning at Vision 7 gjør en helt grei jobb, på linje med de konkurrerende merkene i samme prisklasse.

Begge modellene klarer seg bra når det gjelder sortnivå, men det er ingen tvil om at FineArts-modellen er best, ja; på dette punktet er den faktisk også bedre enn den splitter nye Sony EX7-modellen vi også har inne på test. (Lurer du på hva vi synes om den TV-en er det bare å følge med, testen publiseres på DinSide i løpet av neste uke.) Det skal imidlertid ikke legges skjul på at vi, når vi spilte av et 100% sort bilde så antydninger til lysgjennomtrenging på enkelte punkter. Når vi brukte TV-en slik den skal bli brukt, altså til TV, spill og Blu-ray filmer, var imidlertid ikke dette noe vi la merke til.

Det gode sortnivået har imidlertid sin pris. For på begge TV-ene mister du litt detaljer i skyggepartiene. Sony TV-en som sto ved siden av så f.eks. litt blassere ut, men den ga deg til gjengeld litt mer detaljer i bildet. Litt smak og behag her altså, men dette får man velge selv.

Dette er forøvrig et punkt hvor man ser stor forskjell kontra de beste LED TV-ene, som klarer å gi deg et svært godt sortnivå, samtidig som detaljnivået ivaretas. De ligger dog i en langt høyere prisklasse, og er med andre ord ikke helt relevante å sammenligne med her.

Daglig bruk og USB-opptak i praksis

Begge Grundig-modellene har den samme fjernkontrollen, som heldigvis har god respons. Litt tilvenning må du imidlertid regne med. For i stedet for en tydelig merket meny-knapp, sverger Grundig fortsatt til sine egne tegn på fjernkontrollen. Meny-knappen er f.eks en i, og tilbake-knappen er en z. Dette er dog en vanesak, og du vil komme raskt inn i det.

USB-opptaket: Etter å ha satt inn og klargjort vårt USB-minne via TV-ens skjermmenyer var vi klare til opptak. TV-ens EPG fungerer som den skal, og ga oss god oversikt over TV-programmet. Du kan selvsagt markere eventuelle programmer du har lyst til å ta opp fram i tid via fjernkontrolllen, eller du kan rett og slett trykke på opptaksknappen for å ta opp det du ser på akkurat nå.

På dette punktet har vi lite å klage over, og det er en fryd å bare ha en fjernkontroll å forholde seg til.

Noen irriterende begrensninger er det imidlertid:

For det første kan du kun se på dine eksisterende USB-opptak, samtidig som du tar opp fra en annen kanal. Siden TV-en bare har en tuner, så kan du f.eks. ikke bytte til TV2 om du tar opp fra NRK1. Da vil du i så fall få beskjed om at opptaket ditt vil bli avbrutt, noe som sjelden er ønskelig.

Uforståelig nok er det heller ikke mulig å bytte til en annen kilde, for eksempel til Blu-ray spilleren via HDMI-inngangen. Også da vil nemlig USB-opptaket avbrytes, og spør du oss er dette en unødvendig begrensning. I følge Grundig er også dette noe de vil prøve å endre via en framtidig softwareoppdatering, og dette håper jeg blir prioritert.

Det er forøvrig verdt å nevne at du ikke kan spille av USB-opptakene annet enn på den TV-en du har tatt dem opp på. De vil altså ikke vises på datamaskinen din, eller på andre Grundig TV-er. Opptaket er altså låst.

Konklusjonen når det gjelder USB-opptak er altså at det fungerer helt OK for de brukerne som per dags dato ikke har vent seg til å bruke en ekstern HD-PVR. Det fungerer altså fint til opptak i ny og ne, men for TV-slaver som meg er fortsatt en ekstern HD-PVR med to TV-tunere å foretrekke.

Konklusjon

Vision 7-modellen gjør en helt ok jobb med tanke på prisen, og har ingenting å skamme seg over mot konkurrentene i samme klasse. Rammen i pianolakk er omtrent som forventet, og noe vi vet tiltaler mange kunder, selv om gjestene ikke vil gispe av beundring når de kommer på besøk. Full HD-oppløsning (1080p/24) er på plass, og Vision 7 er nå også utstyrt med 100Hz bildeoppdatering, som manglet på de tidligere versjonene.

Begge TV-ene har en naturtro bildegjengivelse, og klarer seg godt også på vanlige TV-sendinger eller du kjører Blu-ray. Det Vision 7 mangler er imidlertid «må-ha følelsen», og den må du opp på FineArts-modellen for å få.

I korte trekk gjør FineArts alt det Vision 7 gjør, bare litt bedre. Du får bedre sortnivå, mer dybde i bildet og mer smell i fargene. Når vi i tillegg legger til det lekre designet, er FineArts-modellen faktisk et svært spennende kjøp.

FineArts 40 LED er et anbefalt produkt
FineArts 40 LED er et anbefalt produkt Vis mer

Dette blir ekstra tydelig når du sammenligner med Samsungs storselgere i LED-markedet. For Fine Arts-modellen har etter min oppfatning minst like bra bilde. Den har riktignok ikke nettverksmulighetene, men til gjengjeld får du altså en TV som virkelig skiller seg ut fra den gemene hop. Det er det mange som setter pris på, oss inkludert.

(NB: I følge ryktene skal USB-opptaket visstnok også fungere på kabelanleggene til Canal Digital, men dette har vi ikke fått dobbeltsjekket, og Grundig vil heller ikke bekrefte det på nåværende tidspunkt. Du prøver på eget ansvar mao.)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer