TEST: HD-PVR fra Canal Digital

Canal Digitals HD-boks lar deg både se og ta opp i ekte HD-kvalitet.

TEST: HD-PVR fra Canal Digital
Publisert

Da Canal Digital lanserte sin første HD-mottager i 2007 var vi ikke helt fornøyd, spesielt de første månedene hadde den nemlig noen irriterende barnesykdommer som du kan lese mer om her.

Nå er det imidlertid en ny sheriff i byen, og til alle dere utålmodige sjeler er det bare å si at den nye HD-PVRen er lysår bedre, på nær sagt alle områder.

Men først litt fakta:

Den nye HD-PVRen fra Sagem har 2 innebygde tunere og en 250 GB stor harddisk. Dette skal gi deg nok plass til 60 timer med HD-opptak (dvs i 1080i), eller 120 timer med vanlige TV-program i SD-kvalitet. Vi var på forhånd nysgjerrige på støynivået fra harddisken, og jada: Den er hørbar, spesielt under oppstart. Ved vanlig bruk opplever vi likevel ikke dette som sjenerende.

Av innganger og utganger verdt å nevne får du blant annet: HDMI og komponent ut for HD-innhold, og SCART for RGB-signaler.

Design og førsteinntrykk.

HD-PVRen er relativt slank, men bredden tilsvarer vanlige stereokomponenter. Den ser uansett lysår bedre ut enn den første HD-mottageren Canal Digital tilbød, og vil nok passe fint inn i de fleste hjemmekino-oppsett.

Vi nevner også fjernkontrollen, som har langt raskere respons og i tillegg er mer intuitiv enn på forrige modell. Praktiske hurtigtaster til blant annet TV-guiden og dine egne opptak trekker f.eks opp her.

Fjernkontrollen er for øvrig av plast, og kunne definitivt vært mer solid: Husets ett-åring trengte for eksempel bare et par sekunder på å lage dype bitemerker – så alle med smågnagere i huset bør altså legge kontrollen på et trygt sted.

Installering.

Vi har allerede nevnt at HD-PVRen har to tunere, og de krever hver sin antennekabel for at du skal kunne utnytte funksjonaliteten fullt ut. Her må du altså skaffe deg et parabol-hode med minimum to utganger.

Når du har skrudd fast begge antenneledningene får du beskjed om å velge land og språk, og etter et automatisk kanalsøk som tok svært få sekunder var alle tilgjengelige TV- og radio-kanaler lastet inn.

Dette er rett og slett meget enkelt.

Bildekvalitet & opptaksmuligheter.

Vi opplever bildekvaliteten som meget god, og etter vår oppfatning får du her et bedre bilde – spesielt på vanlige SD-sendinger, enn du gjorde på første generasjons HD-mottageren til Canal Digital.

Vi er også storfornøyd med opptakskvaliteten, selv ser vi i hvert fall ikke forskjell på direktesendingene og selve opptaket.

For deg som allerede har investert mye penger i en stor flatTV er naturlig nok dette svært gode nyheter.

At HD-PVRen har to tunere er naturlig nok en fordel når du skal ta opp, med begge tunerne aktive kan du nemlig enten:
a) se på en HD-film, samtidig som du tar opp fotballkampen som sendes i HD, eller
b) se på et program du tidligere har tatt opp, samtidig som du tar opp to nye programmer.

Merk deg at HD-PVRen automatisk tar opp programmet som går på kanalen du ser på. Dette gjør at du fritt kan ta en pause i fotballkampen om det skulle ringe på døra, for så å fortsette der du slapp når du har skremt bort plageåndene.

Siden du har to tunere kan du også gjøre dette samtidig som du tar opp et annet program til kjæresten din. Og det er bare å si det: Når du først har vent deg til dette vil du ikke skjønne hvordan du klarte deg uten.

Alle opptakene dine finner du forøvrig enkelt ved å trykke på "My TV"-knappen på fjernkontrollen, slik at det er lett å holde oversikt.

Hva savner vi?

  • Det ideelle hadde selvsagt vært om boksen også hadde vært utstyrt med en DVD-brenner, men enn så lenge er det bare i våre teknodrømmer. Siden HD-PVRen er utstyrt med USB- og nettverksinngang hadde vi imidlertid et ørlite håp om å kunne utnytte disse i stedet.

    Den gleden får du imidlertid ikke. Begge disse funksjonene er nemlig deaktivert på HD-PVRen, og det er naturlig nok synd for deg som har lyst til å ta med kopi av opptaket på hytta.

  • Selv har vi kun brukt HDMI-tilkoplingen foreløpig, og bildemessig fungerer dette helt glitrende.

    Merk dere likevel at boksen kun gir stereo-lyd via HDMI-kabelen. Vil du ha full dolby digitallyd fra de sendingene som har dette, må du altså i tillegg bruke en dedikert koaxial-kabel. Dette synes vi er unødvendig tungvint.

  • Vi synes også at tekst-TV-funksjonen er unødvendig treg, her hadde vi forventet langt raskere tilgang.
  • Den elektroniske programguiden (EPG-en) er ikke god nok per dags dato, men her lover Canal Digital at en oppdatering er på trappene så vi har ikke trukket for dette

dingz_anbefales100
dingz_anbefales100 Vis mer

Konklusjon.

Til tross for noen svakheter er vi så langt svært begeistret over Canal Digitals nye HD-PVR:

For det første er den langt mer stabil enn sin forgjenger, dette er et tegn på at mange småfeil allerede er luket bort etter erfaringer fra det svenske markedet - hvor denne PVRen har vært tilgjengelig en god stund.

I tillegg er den så enkel i bruk at hele familien kan bruke den, den har god plass til opptak enten det nå er i standard eller HD-format, og vi synes bildekvaliteten er meget god.

Har du 3.000 kroner og parabol er det altså bare å kjøpe, vi tror ikke du vil angre.

Alternativt produkt for kabelkunder: Trykk her for test av GET HD-PVR

PS: Har du spørsmål om HD-PVRen?
Legg det inn i diskusjonsgruppen nedenfor, så skal jeg svare etter beste evne innimellom bleieskiftene – jeg har nemlig pappaperm.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer