TEST: iPhone håndfrisett

Hendene på rattet, mister!

TEST: iPhone håndfrisett
Publisert

Apples iPhone har blitt så populær at de som virkelig liker den, de liker den så mye at de er millimetre unna å synge nattasangen til den før de, eller den, legger seg. Mange vil nok likevel innrømme at epletelefonen ikke er den telefonen som ligger best i hånda mens en snakker, spesielt ikke når den ringer mens du ligger i 140 90 på motorveien.

I bilen skal selv jesusmobilen være fastmontert, og da kan dette håndfrisettet med FM-sender være verdt å kaste et blikk på.

Gummimotstand.

Det kinesiskproduserte settet plugges i sigarettenneruttaket på bilen, og en fleksibel sjiraffnakke kulminerer i en blokk der iPhonen (eller iPoden) monteres. To klemmer med ruglete gummi sørger for å holde mobilen eller mp3-spilleren fast selv på klassiske norske telehiv-veier (jada, vi har prøvd), uten at de er så stramme at det byr på problemer å sette mobilen på plass.

Etter at en har koblet til Apples dockingkabel i bunn på iPhone, og minijack-ledningen i hodetelefonutgangen, og, ikke minst, etter at du har funnet en støyfri frekvens på FM-båndet, er det strengt tatt bare å kjøre i vei.

Innkommende samtaler vil nå kringkastes via FM-senderen til stereoanlegget i bilen, slik at stemmen til den du snakker med fyller hele kupéen. Her er det med andre ord duket for fantastisk underholdning for hele den svette familien som befinner seg på ferietur i Danmark.

Bra lyd.

Jeg var skeptisk til FM-senderen i forkant av testen, men har blitt veldig positivt overrasket underveis. Etter å ha funnet en svært stabil frekvens i den nedre regionen av FM-båndet (frekvensen oppgis mot donasjon til dingz-redaksjonens regnskogfond, som i praksis vil si at du donerer penger til årets julebord) har jeg kjørt til og fra jobb midt i Oslo i et par uker uten forstyrrelser.

Det kan riktignok hende at du vil oppleve forsiktig søkeskurring mens mobilen leter etter en ledig signalmast i nærheten, men det skjer såpass sjelden at det aldri ble plagsomt. Spiller du bråkete nok musikk vil støyen uansett maskeres. Skulle du kjøre inn i et område hvor frekvensen du har valgt plutselig blir for svak, er det mulig å forhåndsprogrammere opptil fire andre frekvenser, som du kan veksle mellom ved et enkelt trykk.

Lydkvaliteten ved musikkavspilling er også imponerende, forutsatt at kvaliteten på lydfilene er god nok i utgangspunktet. Koder du for eksempel musikken i Apples Lossless-format er du sikret lyd som overgår den tekniske kvaliteten til det som strømmer fra for eksempel NRK Petre.

Alle biler?

Håndfrisettet påstås å være kompatibelt med "alle biltyper i hele verden", noe som av naturlige årsaker er litt vanskelig for oss å etterprøve, men i vår Ford Focus stasjonsvogn passet den greit nok. Vær oppmerksom på at den kan havne i veien for både luftkondisjoneringsanlegget og girspaken, og vær også obs på at den ikke egner seg til å skråstilles til venstre eller høyre i festet. Da vil du simpelthen miste strømmen i tide og utide.

Samtalekvaliteten er også tilfredsstillende, men husk å skru høyttalerlyden på iPhonen på maks for å unngå å måtte skru volumkontrollen på stereoanlegget helt til topps. Det kan by på ubehagelige overraskelser når samtalen er ferdig og du svitsjer tilbake til musikken.

Hvis du verken har iPod eller iPhone, men likevel har lest ned til dette avsnittet, kan vi fortelle at det er mulig å bruke håndfrisettet sammen med en rekke andre mp3-spillere. Det følger med minijack-kabel som kobles til hodetelefonutgangen, og via USB-kontakten er det også mulig å lade de samme spillerne - forutsatt at de støtter USB-lading.

Konklusjon.

Dette håndfrisettet vil verken frelse verden eller føre til at engler gråter gledestårer, men gjør en helt grei jobb for iPhone og iPod-brukere som savner et enkelt lade-, snakke- og samtalealternativ i bilen.

Prisen er dog hårreisende, og, sammen med den litt knotete tilkoblingsprosessen som involverer to ledninger, det som trekker mest ned på totalkarakteren.

Et par enkle søk på verdens største auksjonsnettsted avslører blant annet at de 495 norske kronene som forlanges for håndfrisettet i Norge er en mangedobling i forhold til prisen fra produsenten.

Så mye penger er dette håndfrisettet knapt verdt.

Vårt testeksemplar ble lånt ut av Topgear.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer