TEST: LG KU990 (Viewty)

Fikse og viewtyfulle ordspill til side: Dette burde vært bedre.

TEST: LG KU990 (Viewty)
Publisert

Da LG KU990, eller Viewty som de ordspillglade PR-mennene og damene hos LG også har kalt den, ble vist fram under fjorårets IFA-messe i Berlin la jeg merke til to ting:

Den svært overbevisende baksiden, som knapt kan skilles fra et designkompaktkamera, og hvordan den koreanske LG-mannen som skulle demonstrere mobilen måtte ha hjelp fra sin overordnede for å finne fram i menysystemet.

Hey good lookin'.

Akkurat det er litt rart, for menyene og layouten på KU990 er noe av det mer intuitive vi har sett på en stund. De befinner seg for eksempel milevis fra Nokias avanserte Symbian-løsninger, der selv trivielle menyvalg ofte begraves flere meter under jorda.

Pent er det også. LGs egenutviklede operativsystem er rikt på tydelige grafiske symboler, og heldigvis fattig på knotete, bittesmå menyer, noe som står i rak motsetning til en del andre mobiler med trykkfølsomme skjermer.

Til tross for at Viewty mangler skikkelig tastatur er den ment å navigeres med pekefingeren. Hvis du synes det er litt nifst kan du selvfølgelig bruke pekepennen som følger med, men det er ikke nødvendig.

Kameratekke.

KU990 har ikke bare innbydende menyer, den er også pen å se på. Den sorte innpakningen oser av minimalisme (hvis det går an å si det), og på forsiden finner du, i tillegg til den lyssterke, skarpe og trykkfølsomme skjermen på tre tommer, bare tre knapper.

På sidene finner du blant annet tastelåsknapp, kamerautløser, velger for video eller foto, og lade- og datatilkobling.

Baksiden, som i mobilsammenheng pleier være like anonym som en narkotyster på politiets julebord, er et kapittel for seg selv. Dette kunne nemlig fint vært fronten på et designkamera. En tilbaketrukket linse omgitt av en smart, dreibar skive som styrer zoomen, gjør dette til en kameratelefon utenom det vanlige.

Av en eller annen grunn har ikke LG inkludert noen form for beskyttelse av linsa, så regn med å pusse den jevnlig etter at mobilen har ligger og gnidd seg mot nøkler eller lommefor noen dager.

Skuffelser.

Dessverre ligger mye av kvaliteten bare på utsiden, for Viewty tar ikke så veldig imponerende bilder. Vi har nemlig for lengst lært at megapiksler ikke er alt, noe LG gjør sitt for å bevise her. Med fem megapiksler ligger forholdene til rette for bra bilder, men så lenge optikken ikke holder mål blir mange av megapikslene overflødig.

Under helt optimale lysforhold, som i praksis betyr bilder tatt ute i sollys, er bildene greie. Likevel vil du legge merke til at lyssterke områder av og til blåses ut, at fargegjengivelsen fordreies (rødt ble nesten lilla på ett av våre testbilder), og at detaljer av og til ser ut til å gå tapt i grums.

Du kan se flere testbilder tatt med KU990 her, her og her.

Kamerafunksjonen er dog enkel i bruk, og blir enda enklere med en fysisk bryter på ene siden, som veksler mellom foto, video og avspilling. Hvis du fortsatt synes det er morsomt å tegne bart på kvinnelige politikerbilder i avisa, vil du helt sikkert sette pris på de mange redigeringsfunksjonene du kan utsette bildene for, før du for eksempel sender dem videre som epost eller MMS.

Slow motion.

Video tas opp med 640x480 piksler, og ser helt grei ut. Hvis du er veldig ivrig kan du bruke TV-utgangen til å vise bilder på flatskjermen i stua, men her bør du ikke forvente mirakler. Dette er naturlig nok ikke noe HD-kamera, noe denne korte eksempelvideoen viser.

KU990 tar ikke seg selv så alvorlig at den ikke kan brukes til festligheter som å se hvordan en ballong med vann ser ut når den sprekker - i veldig langsom film. En spesiell opptaksfunksjon skyter video med 120 bilder i sekundet (det vanlige er rundt 25) med langt lavere bildekvalitet og mindre bilder, som når den spilles av kan vise hvordan festen eller 3-0-målet ville sett ut hvis det ble dyppet i noen liter sirup.

Sjekk hvordan slow-motion-funksjonen ser ut her!

Litt knoting.

LGs Viewty-telefon er som nevnt trykkfølsom, og har ikke vanlig tastatur. Alle funksjoner styres med pekefingeren (eller pekepennen), noe som av og til byr på en del utfordringer.

For å illustrere dette må vi, dessverre vil noen si, innom iPhone, Apples særdeles mye omtalte mobiltelefon. Hadde vi ikke prøvd iPhone er det nemlig ikke sikkert vi ville reagert så veldig på tregheten og knotingen, men når en først har tatt i det såkalte multi-touch-grensesnittet finnes det knapt noen vei tilbake.

For der iPhone reagerer på selv de letteste fingertrykk, og der alt fra nettsider til bilder kan skaltes og valtes med med den største selvfølgelighet, er Viewty fortsatt underlagt de samme premissene som enklere, trykkfølsomme mobiltelefoner alltid har vært underlagt. Dermed blir navigeringen også så där.

Det merkes først og fremst når en skal skumme gjennom kontaktlister eller bla seg nedover nettsider.

Vær bestemt.

Der iPhone raser gjennom alfabetet etter en kjapp fingerbevegelse, kreves det større nøyaktighet, trykkraft og tålmodighet med Viewty. Fordi skjermen ikke er trykkfølsom flere steder samtidig føles det som om en må leie telefonen gjennom telefonlista som en nervøs femåring som er i dyrepark for første gang, og det er litt slitsomt i lengden.

Du kan riktignok bruke scrollhjulet rundt linsa som manøvreringshjelp i visse applikasjoner, inkludert kontaktlista, og bla deg oppover eller nedover ved å vri på hjulet. Ergonomisk sett er ikke dette noen innertier, og et scrollhjul plassert på siden ville fungert bedre.

Også når en skriver tekstmeldinger blir denne tregheten påtakelig. LG skal ha skryt for å ha laget en grafisk løsning som fungerer bra enten du velger å skrive meldinger (eller epost) ved hjelp av et QWERTY eller T9-tastatur, eller via skriftgjenkjenningsfunksjonen, hvor du ved hjelp av pekepennen "tegner" hver enkelt bokstav.

Tidtrøyte.

Problemet er bare at alt tar tid. Skjermen er ikke trykkfølsom nok, og dermed føles det som en må være ekstra påpasselig når en trykker på en virtuell tast - hvis ikke blir ikke tastetrykket registrert.

Dermed blir det vanskelig å få opp farta, og når bakovertasten er én av de tre fysiske tastene nederst på telefonen, et like stykker under det virtuelle tastaturet, og mellomromstasten er plassert like over "send"-knappen, blir det til sammen litt for mye knoting og feiltasting.

Når vi først er i gang med skuffelsene er det også litt trist at ikke LG har funnet plass til Wlan. De har derimot funnet plass til alle de andre trådløsstandardene, inkludert såkalt super-3G (HSDPA), men de koster alltid penger. Det gjør ikke Wlan.

Vi har ikke gjort nøyaktige målinger hva batteritiden angår, men ved vanlig bruk gikk batteriet mot null litt for raskt. Standbytiden til LG oppgis til rundt 19 dager, noe som virker like sannsynlig som omelett uten eggeknusing.

Epost, Google og YouTube.

Epost-løsningen på Viewty er enkel å sette opp, og enkel å bruke. Som på de fleste andre mobiler legger du inn nødvendig informasjon om brukernavn og ut- og inngående server, og like etter er du oppe og går.

Viewty støtter ikke Exchange, så hvis du har planer om å bruke den aktivt i jobbsammenheng, bør du nok kaste blikket ditt på en annen telefon. Den støtter derimot forhåndsvisning av en imponerende rekke ulike epost-vedlegg, inkludert Word-dokumenter og pdf-filer, så KU990 er på ingen måter fortapt.

Vi liker også implementeringen av Google-produkter som Gmail og Google Maps - sistnevnte er minst like imponerende som iPhones versjon av samme produkt - og de YouTube-avhengige finner en hendig snarvei til mobilversjonen. Vær likevel oppmerksom på at videostreaming kan blir dyrt på en telefon som som bare har betalingsbaserte nettforbindelser.

Konklusjon.

Den største innvendingen vi har mot Viewty er altså kameradelen. En dedikert kameramobil som bare tar helt greie bilder er ikke nok, spesielt ikke i disse dager hvor for eksempel Nokia leverer meget bra bilder både uten- og innendørs.

Den trykkfølsomme skjermen byr også på enkelte problemer, som treg SMS-skriving og scrolling, og det er trist at LG har utelatt Wlan og glemt å bruke beskyttelse. På linsa.

Når det er sagt så er dette en av de beste telefonene LG har levert på lenge. Med forbedret trykkskjermteknologi og litt pussing her og der kan dette bli riktig så bra, for operativsystemet er utvilsomt et stort steg i retning av å kombinere det avanserte og det innbydende i én og samme pakke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer